Milieu

De schaduwzijde van elektrische auto’s, wat is de keerzijde?

Elektrische auto’s zijn de toekomst. Dat is de mantra die wij dagelijks te horen krijgen.
Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen is beter voor milieu en mens.

Is het echt beter en wat is er een keerzijde?

Voor het maken van elektrische auto’s is één grondstof essentieel “Kobalt”.
In elektrische auto’s zitten batterijen.Deze batterijen bestaan uit een combinatie van kobalt en lithium, ‘lithium kobalt oxide’ wordt genoemd. Laten we het Kobalt eens nader onderzoeken.

Waar komt kobalt vandaan?
Uit Afrika en dan vooral uit Congo. Minstens zestig procent van de wereldvoorraad wordt in Congolese mijnen gevonden. Ruim honderd jaar geleden was dat nog anders.Toen werd kobalt ook in Europese landen als Hongarije en Zweden opgegraven. Rond 1915 werd duidelijk dat vooral Congo grote voorraden had. Zo werd Congo het middelpunt.

De sterke vraag heeft de waarde voor Kobalt al verdrievoudigd
Deskundigen schatten dat de vraag naar de stof rond 2030 dertig keer zo groot is geworden. Er zijn nu al grote zorgen over de voorraad Deze is niet onuitputtelijk.
Nu nog kopen vooral Chinese bedrijven de partijen op om die weer door te verkopen. Daarnaast maken beursgenoteerde bedrijven enorme winsten

Ondanks de strengere beperkingen van mijnbouwpraktijken werd in 2017 een herstel waargenomen van de verzending van een geraffineerd derivaat met de naam kobalthydroxide, meestal afkomstig van kleine en middelgrote industriële producenten die ambachtelijk kobalt mengen met hun eigen voorraad voor exporteren.

Daarnaast zijn berichten verschenen over het smokkelen van het waardevolle erts ter waarde van miljarden dollars, geschat op ongeveer 20.000-30.000 ton per jaar via Zambia. Deze illegale export wordt niet aan de agentschappen van Congo gemeld, maar wordt geschat op maar liefst 2,5 miljard dollar aan huidige prijzen.

De keerzijde aan het vinden van kobalt
Het werken in de Congolese mijnen is loodzwaar, er moet grotendeels met de hand naar kobalt worden gezocht. Er is de afgelopen jaren dan ook veel ophef geweest over de arbeidsomstandigheden bij het zoeken naar kobalt..

Eind 2016 bracht Amnesty International een alarmerend rapport uit over kinderarbeid. In 2012 schatte Unicef bovendien al dat er 40.000 kinderen in de mijnen aan het werk zijn. Bedrijven als Apple, Samsung en HP hebben na het verschijnen van de rapporten beloofd transparanter te worden.

Sommige bedrijven sloten zich aan bij een initiatief dat de omstandigheden belooft te verbeteren. Dat Apple zaken wil doen met de mijnen zelf heeft daar ook mee te maken. Het bedrijf kan dan meer regie houden. Vorig jaar verbrak het nog de banden met de grootste leverancier vanwege de arbeidsomstandigheden in de mijnen.

Hoe een oplossing voor het ene probleem leidt tot het creëren van een ander probleem
Duidelijk wordt dat deze schaduwkant nauwelijks belicht wordt, het is daarom belangrijk om ons te realiseren dat volledige afhankelijk van fossiele brandstoffen in dit geval slechts een illusie is.

Nikki Salud/RtV Rijnmond/Patricia Mensink

Toon meer

Related Articles

One Comment

  1. Ja naar mijn mening zijn de elektrische auto’s helemaal niet schoon zo als zij beweren wat denk je als al die accu’s vervangen moeten worden waar belanden deze accu’s kunnen we beter over gaan op waterstof schoon en de aanpassing is simpeler op de huidige motoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button