Gezondheid

9 soorten vis die je niet zou moeten eten

Iedereen weet dat vissen een voedzaam en heerlijk voedsel zijn en deel moeten uitmaken van ons dieet. Niet alle vissen zijn echter gelijk – hoewel sommige gunstig zijn voor onze gezondheid, anderen kunnen het schaden. Hier zijn 9 populaire vissoorten die je niet mag eten:

Geïmporteerde meerval
Zoals u waarschijnlijk al weet, kan meerval groot worden. Om ze groter te maken, voeden viskwekers hen met hormonen, vooral de meervallen die uit Azië komen. Dit type vis is erg gevaarlijk en kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je van meervallen houdt, zorg dan dat deze wild gevangen is.

Makreel
Makreel zit vol met kwik, een zwaar metaal dat ernstige ziekten kan veroorzaken als het niet uit het lichaam wordt verwijderd. Als je toch makreel wilt eten, zorg dan dat het de Atlantische variant is die lage hoeveelheden van het toxine bevat.

Tonijn
Tonijn is voor miljoenen mensen de favoriete vissoort, maar het bevat een enorme hoeveelheid kwik, vooral de variëteit blackfin en blauwvin. Wilde tonijn is echt kostbaar, maar het is duur en zeldzaam omdat het bijna uitgestorven is. Bijna alle tonijn op de markt, ongeacht of het blik is of niet, komt van viskwekerijen en wordt gevoed met hormonen en antibiotica.

Tilapia
Tilapia is absoluut een van de meest gevaarlijke vissen die op de markt worden verkocht. Het zit vol met schadelijke vetten en is ook rijk aan reuzel, wat je cholesterolgehalte kan verhogen en je gevoeliger maakt voor allergenen.

Paling
Paling zit vol met vetten en absorbeert een enorme hoeveelheid industrieel en landbouwafval. De Amerikaanse paling bevat het hoogste niveau van gif, terwijl de Europese variëteit rijk is aan kwik.

Pangasius
De meeste van de pangasius-vissen die we in onze winkels vinden, komen van de Mekong-rivier in Vietnam. Deze rivier is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld, wat we terugzien in de pangasius-filets vol met polyfosfaten en nitrofurazon.

Tilefish
Tilefish bevat de hoogste niveaus van kwik van vissen en verhoogt het risico op voedselvergiftiging bij inname aanzienlijk.

Zeebaars
Net als tilefish en tonijn bevat de zeebaars een hoog niveau van kwik. Het lijkt ook op pangasius, dus als je zeebaarsfilet bestelt, kun je veel goedkopere vis krijgen.

Dollarfish
De dollarvis bevat gempylotoxine, een stof die moeilijk te metaboliseren is en indigestie kan veroorzaken. Gelukkig kan het grillen of frituren van de vis de niveaus van het toxine verlagen.

Hoe kies je verse vis?
Je kunt gemakkelijk vers van slechte vis onderscheiden aan de glanzende schubben en heldere ogen. Pak gewoon een stuk in je handen en controleer de staart – als de vis rot is, zal de staart worden neergelaten. Grijze grills en droge vinnen geven ook aan dat de vis slecht is.

Bij het kopen van levende vis moet je ze uit een aquarium met helder water halen en de vis dicht bij de bodem plukken. Als je van vissen houdt, moet je vissen in wateren die niet met kwik zijn verontreinigd.

Veel mensen houden van zalm, maar zijn zich niet eens bewust van de kwaliteit van zalmfilets die voor hen worden geserveerd. Het stuk zalm dat je hebt besteld, moet brokken en witte draden hebben. Als het vlees lichte vlekken op de huid heeft, is de vis tijdens zijn paarseizoen gevangen en zal hij niet smaken.

Tot slot
Realiseer je dat vissen ook dieren zijn.

 

 

Toon meer

Related Articles

Back to top button