Artificial Intelligence

Meldpunt Misdaad Anoniem ‘verkoopt’ tips

Een goede tip over een delict levert Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) geld op. De gratis kliklijn leeft niet alleen van subsidies, maar krijgt ook geld van gemeenten, verzekeraars en brancheorganisaties als Koninklijke Horeca Nederland.Dat blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer.
 

Meld Misdaad Anoniem is opgericht in 2002 en heeft zich sindsdien ontwikkeld als een belangrijke schakel in de opsporing van delicten. Wie niet direct met de politie wil praten, kan ook terecht bij wat nu M. heet.

De politie verwijst mensen met een tip naar het alternatief M. Het belangrijkste moment daarvoor is het wekelijkse tv-programma Opsporing Verzocht. Om M. in de lucht te houden heeft de overkoepelende stichting NL Confidential 1,6 miljoen euro nodig. De Nationale Politie en het ministerie van justitie en veiligheid betalen respectievelijk 400.000 en 700.000 euro.

Hennepkwekerijen
Maar het is niet de bedoeling dat M. daarmee kostendekkend is. De stichting moet alternatieve bronnen aanboren.  Een groot aantal gemeenten, zoals Amsterdam,  Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Waalwijk hebben een abonnement op M. en betalen daarnaast ook voor een bruikbare tip. De gemeenten zetten steeds vaker het bestuursrecht in om bijvoorbeeld hennepkwekerijen op te sporen en te ontmantelen. Goede tips kunnen daarbij van groot nut zijn.

Op de lijst met donateurs prijken ook de veiligheidsdienst AIVD,  De Inspectie SZW (sociale zekerheid), verzekeraars als ASR en Univé, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de gokwaakhond Kansspelautoriteit.

Misbruik uitkeringen
Momenteel betalen de gemeenten die van het begin af aan meededen met het meldpunt lagere tarieven dan de gemeenten die zich nu melden. Zo levert een aan Utrecht geleverde tip 22,50 euro op, Amsterdam betaalt voor een tip iets meer dan het dubbele. Volgens een woordvoerder van M. worden deze bedragen in de toekomst gelijk geschakeld.

Vorig jaar kwamen bijna 17.000 tips binnen, een handvol meer dan in 2016. Een kwart van die tips gaan over harddrugs,. Misbruik van uitkeringen komt met ruim 900 tips op de tweede plaats. Het aantal aanhoudingen door een tip was vorig jaar met een kleine 1300 aanzienlijk lager dan de 1671 van 2016. Dat geldt ook voor het aantal opgeloste zaken:  ruim duizend in 2016 tegen 815 vorig jaar.

Dat er op dit moment aandacht is voor het verdienmodel is van de stichting zal volgens de woordvoerder geen effect hebben op de bereidheid tips te geven. Bestrijding van de criminaliteit heeft bij de Nederlandse bevolking  een hoge prioriteit en dat zal volgens de woordvoerder niet anders zijn nu ook naar de geldstroom wordt gekeken.

Bron: Han Koch

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button