5GColumns

5G is een feit

De 5G frequentieveiling in Nederland heeft maar liefs 1,23 miljard euro opgebracht. Het proces duurde drie weken. KPN, T-Mobile en Vodafone deden mee aan de veiling. Er werden drie frequentiebanden geveild, de 700 MHz, de 1400 MHz en de 2100 MHz.

De afronding van de veiling is een belangrijke stap voor de providers, hierdoor kunnen ze straks 5G gaan activeren. De verwachting is dat ze hier niet lang mee zullen wachten, mogelijk nog deze zomer. Zowel KPN als Vodafone moesten ruim 415 miljoen euro betalen. Alle drie de providers hebben stukken uit de drie geveilde frequentiebanden gekregen.

De rol van Huawei bij de aanleg van 5G in Nederland is nog onduidelijkheid. De Chinese fabrikant levert netwerkapparatuur aan de Nederlandse telecomproviders. Maar er zijn grote twijfels over het bedrijf. De Chinese overheid zou via Huawei kunnen spioneren en saboteren. Staatssecretaris Mona Keijzer liet weten dat er nog geen besluit is genomen over Huawei en dat er verder onderzoek nodig is.

Daarnaast leek Keijzer erop te zinspelen dat telecomproviders zelf kunnen besluiten met welke leveranciers ze in zee gaan. Achter de schermen is te horen dat de overheid waarschijnlijk geen officieel besluit zal nemen over het wel of niet uitsluiten van partijen.De Verenigde Staten is fel tegen samenwerking met Huawei en ook Engeland besloot vorige week het Chinese bedrijf uit te sluiten.

Met het afronden van de veiling komt 5G nu echt naar Nederland. Wie er gebruik van wil maken heeft een telefoon nodig die dit ondersteunt. Dat betekent dat veel mensen een nieuwe telefoon moeten aanschaffen. Daarnaast zal de echte hoge snelheid die met 5G wordt beloofd pas in 2022 worden gerealiseerd.

Bijdrage: Käthie Schene

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button