Historie

Archeologen ontdekken 4.400 jaar oude tombe van Egyptische priesteres Haptet

Egyptische archeologen zeggen bij Saqqara, in de buurt van de piramides bij Caïro, een graftombe van 4.400 jaar oud te hebben ontdekt. Het behoorde toe aan een vrouw met aanzien, luisterend naar de naam Haptet.

De tombe werd ontdekt tijdens werkzaamheden in het westelijke grafveld van Gezeh
Het ministerie van Oudheden bevestigt de ontdekking en zegt dat het graf waarschijnlijk aan een priesteres, genaamd Haptet, uit de vijfde dynastie toebehoort. Haptet zou de vruchtbaarheidsgod Hathor hebben gediend, die vrouwen bijstond bij de geboorte van hun kinderen.

De wanden van de tombe zijn versierd met uitzonderlijk goedbewaarde schilderingen, waarop Haptet uitkijkt over diverse jacht- en vistaferelen. Volgens de leider van het onderzoeksteam, Mostafa Al-Waziri, is op de schilderingen ook een aap te zien.

Tweede tombe
Apen werden in de tijd van Haptet gehouden als huisdieren. Het beest doet zich op de muurschildering in de tombe te goed aan fruit en danst voor een orkest op een andere afbeelding.

Al-Waziri denkt dat Haptet, die blijkbaar dicht bij het Egyptische koningshuis stond, een tweede tombe in het westelijke grafveld van Gizeh had. Daar liggen hoge ambtenaren uit de dynastieën van het Oude Rijk begraven. Het graafwerk naar het tweede graf begint binnenkort.

David van der Heeden

 

Toon meer

Related Articles

Back to top button
Close
Close