Wetenschap

Het Europees Hof legt genetische manipulatie aan banden

Het Europees Hof van Justitie heeft besloten dat nieuwe genbewerkingstechnieken, zoals CRISPR-Cas, moeten worden gezien als genetische modificatie waarop strenge wetgeving van toepassing is.

Voortaan moeten ook gewassen waarvan telers met nieuwe technieken het DNA veranderen, voldoen aan alle regels die voor ‘oude’ genetisch gemanipuleerde organismen (GMO’s) gelden. Dat houdt onder andere in dat op het etiket van eindproducten moet staan dat ze GMO’s bevatten.

Daarnaast moeten alle risico’s voor gezondheid en het milieu in kaart zijn gebracht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Een grote winst voor jou als consument, want de er is nog onvoldoende onderzoek verricht naar de risico’s van deze technieken voor mens en milieu.

Deze beslissing van het Europees Hof doet recht aan de eisen om risico’s voor mens en milieu te voorkomen en consumenten te informeren over de aard van het voedsel dat op hun bord ligt. In plaats van investeren in technieken die knutselen met het DNA van gewassen, die hun beloftes keer op keer niet hebben waargemaakt is het juist van belang om de transitie te maken naar écht duurzame landbouw.

Wat moet er gebeuren?
De Europese Commissie moet op ervoor te zorgen dat (olie van) de enige plant die momenteel via een nieuwe genetische manipulatie-techniek wordt geteeld in Noord-Amerika, herbicidetolerant koolzaad, niet in de EU kan worden geïmporteerd of geteeld, tenzij deze voldoet aan de Europese GMO-vereisten. De Commissie moet er ook voor zorgen dat de GMO-wetgeving wordt toegepast op alle genetisch gemanipuleerde planten die momenteel worden ontwikkeld en tevens op veldproeven.

Wat betekent deze uitspraak?
Veel mensen hebben het gevoel dat ze achter blijven. Door deze uitspraak wordt het voor bedrijven lastiger om te innoveren en om bij te blijven ten opzichte van de rest van de wereld.In Azië en de Verenigde Staten zijn de regels soepeler en daar gaan de ontwikkelingen vrolijk verder. Voorstanders van de strengere wetgeving denken dat dit in het voordeel van de kleinschalige boeren zal werken, omdat deze anders de concurrentie met de grote agrobedrijven niet aan zouden kunnen.

En wat betekent het op de lange termijn?
De uitspraak heeft ook gevolgen voor andere wetgeving. ‘Deze uitspraak gaat specifiek over plantenveredeling, maar alle voedselwetgeving refereert aan deze GGO-wetgeving.’ Dus dat betekent dat de Europese toelatingsregels voor voedingsmiddelen waarschijnlijk ook op de schop moeten.

 

Resource/Greenpeace

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button