Historie

De oudste Song van de Wereld – een Summerische Hymm van 3500 jaar oud

Muziek is een heel bijzonder geschenk dat mensen van over de hele wereld, van verschillende culturen en van elke socio-economische klasse, genieten. Mensen zijn al duizenden jaren bezig met het creëren en luisteren naar muziek, het is bijna een essentieel onderdeel van ons wezen.

Muziek heeft de kracht om krachtige emoties op te roepen, het kan ons uit een slecht humeur halen en een glimlach op ons gezicht toveren, ons de energie en aanmoediging geven die we nodig hebben om die training gedaan te krijgen en meer. We verbinden ons met muziek, we maken samen muziek, we mediteren en gaan op muziek uit, en we ‘trippen’ zelfs naar muziek. Hoe zouden onze levens eruit zien zonder muziek? Hoogstwaarschijnlijk eerder saai, en het lijkt alsof de ouden op dezelfde manier voelden.

Hieronder staat een video van een hymne waarvan gezegd wordt dat hij duizenden jaren geleden is geschreven, misschien is het zelfs het oudste lied ter wereld. Deze versie wordt gespeeld met behulp van geautomatiseerde tonen, maar als je kunt, kun je je voorstellen dat het op snaarinstrumenten wordt gespeeld. Hoe dan ook, het heeft nog steeds een vreugdevol en bijna komisch gevoel, bekijk het eens.

Is dit iets waar je tegenaan kunt lopen? Of is dit iets dat je je voorouders zou kunnen voorstellen? Ongeacht hoe je je voelt over het liedje, het is best gaaf dat we het equivalent hebben van bladmuziek die in de oudheid een potentiële soundtrack is geworden. In wezen geeft dit ons de mogelijkheid om naar het verleden te kijken, een kans die we anders misschien niet hebben gekregen. Soms is wat onder woorden wordt gebracht niet zo krachtig voor onze zintuigen als het horen van hetzelfde nummer waarnaar onze voorouders mogelijk hebben geluisterd.

Hier is een kleine geschiedenis
In 1972, na 15 jaar onderzoek, was hoogleraar Assyriologie van de Universiteit van Californië, Anne Kilner, in staat om een ​​van de oudste bekende muzieknotaties ter wereld te transcriberen. De muziek was geschreven op kleitabletten met tekens van de ‘Hurriaanse’ taal. Deze tabletten zijn in de vroege jaren 1950 van de Syrische stad van het oude Ugarit opgegraven – nu bekend als Ras Sharma. Een van de tablets bevat zowel woorden als muziek en is nu bekend geworden als de oudste bewaarde muzieknotatie ter wereld.

Kilmer kon dit muziekstuk transcriberen naar een moderne muzieknotatie, andere mensen hebben ook geprobeerd om deze muziek te transcriberen en de interpretaties verschillen nogal een beetje. De tabletten dateren uit ongeveer 1400 voor Christus. De muziek is een hymne aan de maan Gods vrouw, Nikal. De tablets bevatten ook instructies voor zowel een zanger als een harpiste en hoe de harp goed te stemmen.

Labels
Toon meer

Related Articles

Close