Spiritualiteit

De Top 10 Yoga houdingen voor beginners

Yoga houdingen voor beginners, zijn deze er eigenlijk wel?
Ik moet eerlijk toegeven dat de Yoga houdingen voor beginners eigenlijk als gevorderde Yogi ook nog steeds heel lastig kunnen zijn. Om het hele lichaam op een juiste manier te integreren, de ademhaling onder controle te krijgen en te sturen én je mind in het nu te brengen is een hele klus.

Een van mijn leraren zei ooit:
‘Als je de Asana die je zojuist gedaan hebt makkelijk vond, dan heb je jezelf waarschijnlijk niet genoeg uitgedaagd.’

Misschien kunnen sommige Asana’s er in eerste instantie niet heel moeilijk uitzien, maar uiteindelijk draait het erom wat de oefeningen met je doen. En hoe je lichaam, geest en ademhaling kunt ‘alignen’.Toch zijn er een aantal Yoga houdingen die voor beginners iets toegankelijker zijn. Een mooie manier dus om rustig te beginnen aan die levenslange Yogareis!

Yoga houdingen voor beginners

1. De Kindhouding
Een van de eerste Yoga houdingen voor beginners is de Kindhouding. Dit is een vooroverbuiging waarbij je probeert om je zitvlak richting je hielen te brengen en je voorhoofd richting de Yoga mat. Als je merkt dat je je hoofd daarbij het beste kunt ondersteunen met een blok en/of dekentje, lekker doen!
De Kindhouding is een houding die vaak als veilig en prettig beschouwd wordt. Je komt tot rust en hebt de mogelijkheid om rustig in te checken bij de ademhaling.

2. Apanasana
Een andere Yoga houding voor beginners is Apanasana. Hierbij breng je je knieën richting de borst, terwijl je op je rug ligt. De vingers strengel je. De adem stuur je vervolgens zoveel mogelijk richting het bekken.
Als je merkt dat de Kindhouding door bijvoorbeeld problemen in de knie heel erg oncomfortabel is, dan zou je Apanasana eens kunnen proberen.
De effecten van Apanasana en de Kindhouding zijn namelijk redelijk hetzelfde.

3. De Krijger 2
De derde Asana die je ongetwijfeld tegenkomt als je net begint met Yoga is de Krijger 2 houding. Een Yoga houding die voor beginners misschien in het begin even wennen is, omdat er allerlei verschillende aspecten meedoen in de houding.
Zo wijst je voorste knie naar de voorkant van de mat, maar je bekken naar de zijkant… Zijn beide armen even hoog op schouderhoogte… Kijk je over je voorste middelvinger…Mmm check!
En als je de Krijger 2 een beetje onder controle begint te krijgen, dan is het ook nog de bedoeling om je aandacht naar je ademhaling te brengen.

4. Trikonasana
Als vierde in het rijtje Yoga houdingen voor beginners, zou je Trikonasana eens kunnen proberen. Trikonasana wordt ook wel de Driehoekshouding genoemd. Een van de voornaamste redenen waarom je Trikonasana uitvoert, is om aan de zijkant van het lichaam (de flanken) ruimte te creëren voor de ademhaling.Wanneer je merkt dat je veel weerstand ervaart om de zijkant van het lichaam optimaal te kunnen openen, dan kun je eventueel een Yogablok gebruiken ter ondersteuning.

5. De Neerwaartse hond
In het rijtje van Yoga houdingen voor beginners kan natuurlijk ook de Neerwaartse hond niet ontbreken. Ik moet je eerlijk bekennen dat tijdens mijn eerste jaar Yogalessen de Neerwaartse hond helemaal niet aan bod kwam (say what?), maar uiteindelijk had ik het toch wel fijn gevonden om alle kneepjes van de Neerwaartse hond een beetje onder de knie te hebben voordat ik mijn eerste level 2/3 Yogales binnenstapte ;-).

6. De Maansikkelhouding
De Maansikkelhouding is wat ons betreft onmisbaar in de top 10 van Yoga houdingen voor beginners. Wij vinden de Maansikkelhouding een hele fijne vervanger voor de Krijger 1 houding, omdat je hier veel minder druk op de achterste knie uitoefent, dan wanneer je de Krijger 1 houding uitvoert.
Deze Asana vraagt je om de ruggengraat zo lang mogelijk te maken (extensie genoemd) en tegelijkertijd met het onderlichaam stevig en stabiel op de mat te blijven staan. Door je in deze houding te focussen op een recht bekken, zul je merken dat de stabiliteit in de Maansikkelhouding ook automatisch wat gemakkelijker wordt.

7. De Berghouding
De Berghouding, ook wel Tadasana genoemd, is niet weg te denken uit de lijst met Yoga houdingen voor beginners.Tadasana is een ontzettend belangrijke houding en daarbij ook een van de Asana’s die misschien gemakkelijk lijkt, maar zoveel teweeg kan brengen. Het stap voor stap opbouwen van de Berghouding kan je zelfs doen zweten!

8. De Cobra houding
Ook de Cobra houding mag natuurlijk niet ontbreken. De Cobra is een heerlijke achteroverbuiging die daarmee de borst lichtjes opent.Een fijne manier om frisse energie het lichaam in te sturen en daarbij een mooie variatie op de iets ingewikkeldere Opwaartse hond houding.

9. De Sfinx houding
Nog zo’n fijne lichte achteroverbuiging is de Sfinx. Hierbij steun je niet op de handen, maar op de onderarmen, waardoor de polsen ontlast worden. Niet alleen tijdens de actievere Yoga vormen als Hatha en Vinyasa een veel voorkomende houding, maar daarbij ook een van de houdingen binnen de Yin Yoga!

10. De Plankhouding
En last but not least in de top 10 van Yoga houdingen voor beginners: de Plankhouding! Zeker geen gemakkelijke houding, maar als je het hele lichaam integreert, zeker heel toegankelijk.

Bron:Melanie

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close