Joan van Wijnen

Einde der tijden is niet het eind van de wereld

Iedere keer duikt het weer de kop op – een begrip uit de bijbel – de profetie van het einde der tijden. En dag van het laatste oordeel is er ook zo eentje. Als donderpreken werden ze van de kansel geschreeuwd. Dat wij als zondige mens boete moesten doen om dit te voorkomen.

Zodat de angstige mens, maar veel geld in het potje van de kerk zouden doneren. Misschien denk je: “Ik ben niet Christelijk opgevoed” Maar de kans is groot, wanneer je een of twee generaties teruggaat in de tijd, dat jouw voorouders wel naar de kerk gingen.

En het duurt een aantal generaties voordat zo’n toxische gedachte uit het collectieve gedachtegoed is verdwenen. Nog steeds wordt er van de kansel (lees media) gepredikt, dat er bij grote veranderingen of belangrijke jaartallen het einde van de wereld weer in zicht is. En nog steeds doen wij als angstige gelovigen geld in het potje van de machthebbers.

In het verleden hebben we de millenniumbug gehad, weet je nog?
Op 1 januari 2000 zouden alle computers er mee ophouden, omdat de interne klok niet verder ging dan het jaar 99. Nooit meer wat van gehoord.2012 het jaar dat volgens de Maya kalender de wereld zou ophouden te bestaan.

Nu hebben we de klimaatproblematiek wat weer op de schouders van de burger terecht komt. En bijvoorbeeld de Brexit. Let wel, ik geloof zeker dat wij met zijn allen de schouders eronder moeten zetten om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Maar er liggen ook geweldige kansen om een prachtige creatie neer te zetten. Met elkaar eens evalueren waar het werkelijk in het leven omdraait. Mijn persoonlijke opinie is dat gezonde voeding, werkelijke vrijheid en fijne relaties ons welzijn bepalen. En laten die nou juist totaal niet milieubelastend en vaak zelf milieuverrijkend zijn. En de Brexit? Oh dat zal waarschijnlijk ook wel met een sisser aflopen.

Nu even terugkomend op, het einde der tijden. Wanneer je de vorige stukken van mijn blog gelezen hebt, zou je de conclusie kunnen trekken, dat er een logisch verhaal in zit, maar chronologisch nergens op slaat. Ik neem een hond en ik kom uit bij Malidoma, waar mijn zoon een initiatie hoort te ondergaan. Dit wordt mij 2 weken voor de reis verteld door Niek Zervaas.

Ik heb die conclusie in ieder geval wel getrokken. Er is nergens een moment geweest, dat ik gedacht heb: “Als ik dit doe, dan kom ik in beter contact met mijn zoon en wordt mijn levensplan duidelijk”. Echt nooit. Ik zweer het je. Maar het is wel het resultaat. Wel heb ik iedere keer keuzes gemaakt puur vanuit mijn gevoel.

Iedere keer, wanneer ik op een kruispunt stond in mijn leven heb ik het pad gekozen, dat mij een gevoel van vreugde gaf. En dat heeft dus geleid tot dit opmerkelijke resultaat. Dat is ook iets wat mijn zoon Michael altijd aan anderen mee geeft. Als je voor een keuze staat, neem die keuze waar je blij van wordt.

Mijn zoon kan jaren vooruitkijken. Al kan hij niet het exacte moment voorspellen, want hij leeft buiten de tijd. En hij is heel hoopvol gestemd naar de toekomst toe. In deze tijd waar zoveel nepnieuws geproduceerd wordt, kunnen we alleen nog maar naar binnen gaan en leren weer te luisteren naar ons eigen gevoel. En opruiming houden van alle negatieve gedachten, die we in de loop van de jaren verzameld hebben, maar niet van ons zijn.

Ons gevoelsleven staat buiten de tijd en dat dames en heren is de kern van de profetie. Het einde der tijden is niet anders dan wij terug keren naar ons rijke gevoelsleven.

Joan van Wijnen

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Close
Back to top button
Close