Awake

Fransen geloven echt massaal in complottheorieën

De CIA was verantwoordelijk voor de moord op John F. Kennedy. De Britse inlichtingendienst MI6 vermoordde prinses Diana. De aarde is plat. De Amerikanen zijn nooit op de maan geweest. Complottheorieën te over en in Frankrijk geloven ze er heilig in.

Maar liefst acht op de tien Fransen zeggen in tenminste één zo’n theorie te geloven, blijkt uit een onderzoek waarover de Franse media maandag publiceren.

Het ministerie van Volksgezondheid spant samen met de farmaceutische industrie om te verbergen dat vaccins schadelijk kunnen zijn, gelooft 55 procent van de Fransen.

Onlangs verhoogde de Franse overheid het aantal verplichte vaccins voor alle pasgeboren baby’s naar 11.

De betrokkenheid van de CIA bij de moord op de Amerikaanse president JFK in 1963 vindt 54 procent geloofwaardig.

Een derde denkt dat het aidsvirus is gemaakt in laboratoria en is getest op de Afrikaanse bevolking voordat het een epidemie werd.

Serieuze twijfels
Een vergelijkbare hoeveelheid is ervan overtuigd dat terreurbewegingen Al Qaida en Islamitische Staat in werkelijkheid onder het gezag van geheime diensten in het Midden-Oosten staan.

Bijna de helft van de Fransen gelooft in gestuurde migratie van moslims naar Europa en denkt dat de elite blanke mensen wil vervangen door immigranten.

Maar liefst één op de vijf Fransen heeft serieuze twijfels bij de officiële versie van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, inmiddels drie jaar geleden.

Complot
Bijna 20 procent van de Fransen vindt dat er nog altijd flink wat onduidelijkheid bestaat rond de aanslag en dat alles wat in kranten en op radio en tv is verteld, niet altijd correct is.

Drie procent gelooft zelfs dat de hele aanslag een complot was ‘waarin de geheime dienst een cruciale rol speelde’.

Meer geneigd
Jongeren zijn meer geneigd in complottheorieën te geloven dan ouderen, blijkt ook uit het onderzoek van Ifop.

Volgens de Franse organisatie Conspiracy Watch is de samenleving ‘tot een verontrustende mate doordrongen’ van dergelijke ideeën.

Toon meer

Related Articles

Back to top button
Close