ColumnsGezondheid

Een gezonde ademhaling

Een mens kan best een tijdje leven met een beperkte oppervlakkige, snelle en hoge adem. Maar als je alleen bovenin ademt, als je alleen het bovenste deel van je longen vult, dan gebruik je maar een klein deel van je adempotentieel.

Je lichaam heeft dan een chronisch tekort aan Zuurstof en Prana = levensenergie

Je komt onder stress te staan en maakt als reactie daarop stresshormonen aan: Adrenaline, en Cortisol.
Die sturen op hun beurt weer de hoge ademhaling aan en zo kom je terecht in een negatieve spiraal van zuurstof tekort, energie tekort, stress in lichaam en geest met een hoge, oppervlakkige, snelle adem.

Normaal
Bovenstaande situatie ontstaat normaal gesproken wanneer mensen veel en langdurig stress ervaren in hun leven. Mensen willen zich niet slecht voelen en onderdrukken dan die gevoelens door de adem te beperken, door oppervlakkig te ademen. Minder ademen leidt tot minder voelen, maar leidt op den duur tot een chronisch tekort aan zuurstof en levensenergie. Lichaam en geest raken uit balans. En dan voel je je pas echt slecht…

Corona en maskers
Bovenstaande tekorten worden enorm gestimuleerd door alle Corona maatregelen van de overheid. Er wordt continu angst gezaaid door de media, wat op zichzelf al leidt tot een hoge oppervlakkige adem, maar door het dragen van een Corona masker heb je niet alleen een zuurstof en energie tekort, je ademt ook nog eens de afvalstoffen in die je net hebt uitgescheiden met je uitademing. Een zeer ongezonde situatie die je gezondheid en immuunsysteem ondermijnt en die je beter kunt vermijden!

Je adem is je grootste vriend
Je adem is je belangrijkste bron van energie, welzijn en ontspanning. Vijf tot tien minuten langzaam, rustig en vol inademen, met steeds een zachte en ontspannen uit-ademing, leidt tot de aanmaak van natuurlijke gelukshormonen: endorfines, dopamine, serotonine. Je voelt je dan als vanzelf gelukkig, ontspannen, vredig, kalm en tegelijkertijd bruis je van de energie! Dat is nog eens lekker!

De volledige ademhaling
Een volledige ademhaling is het beste en wil zeggen dat je zowel in je buik ademt als in je borstkas. En het kan nog vollediger, zoals yogi’s doen, dan adem je ook in je flanken en rug gebied. Het middenrif is altijd de primaire en belangrijkste ademspier.

Een goede buikademhaling betekent dat je ademt met je middenrif. De werking van het middenrif heeft ook een belangrijke functie voor het hart en alle organen in je buik. Alles in het lichaam is door vliezen (fascia) met elkaar verbonden. Wanneer op een inademing je middenrif zich aanspant en naar beneden beweegt, trekt hij daarmee aan het hart. Een regelmatige en effectieve hartmassage dus en tevens een massage voor de organen in de buik, die op de inademing wat ingedrukt worden (de buik zet uit naar buiten) en op de uitademing weer terugkomen in positie.

De secundaire (hulp) ademspieren zijn die van het bovenste deel van de borstkas: de pectoralis minor, de tussenribspieren, en de spieren van de nek: mm scalenius en mm sternocleidomastoideus. Deze spieren gebruiken we in mindere mate, behalve bij nood of langdurige stress. In het laatste geval worden dit de primaire ademspieren en blokkeren we het middenrif. We splitsen daarmee ons lichaam in onder en boven en splitsen ons af van onze gevoelens.

Een volledige ademhaling wil dus zeggen dat je zowel in je buik ademt als in je borstkas. En het kan zelfs nog vollediger, zoals yogi’s doen, dan gebruik je ook je flanken en je ruggebied.

De gezonde ademhaling
Een gezonde ademhaling bestaat uit een aantal aspecten, o.a.:

– ademen in buik, flanken, borstkas en rug,
– balans tussen in- en uitademing (= balans tussen zuurstof en kooldioxide in je bloed)
– ritmische, regelmatige en gelijkmatige adem (zonder horten en stoten)
rustig, langzaam vol en diep inademen, zonder haast. Ontspannen uitademen.

Hoe vaak ademen we?
Gemiddeld ademen we 12-14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6-8 keer als we slapen. We ademen dus ongeveer 17.000 keer per dag.

Zuurstof in de lucht
Het lichaam is ontworpen om te leven in lucht met een zuurstofgehalte van 38%. In luchtvervuilde steden is dit gehalte in de lucht slechts 12-15%. Onder 7% is leven niet meer mogelijk.

Afvalstoffen afvoer
70% van de afvoer gebeurt via de adem!! 20% via zweet, 3% via ontlasting, 7% via urine.

Gezondheid en adem
De positieve effecten van een goede gezonde ademhaling zijn velerlei.
Hier een korte opsomming:

versterkt je immuunsysteem
– meer vitaliteit / energieboost
– detox / reiniging
– diepe ontspanning van
lichaam en geest
– stimuleert zelfhelend vermogen
– creëert natuurlijke gelukshormonen
– helpt de spijsvertering
– helpt gevoelens en emoties te verteren/verwerken
– verruimt je bewustzijn / spirituele ontwikkeling

Arno Nistal ten Veen

Arno werkt al 30 jaar als Ademtherapeut. Hij is tevens Yogadocent en Qigong instructeur.
LEER GOED ADEMEN, BOEK NU EEN SESSIE!

Foto: istock-499980515

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button