Gezondheid

Vlinders in je buik, hoe ontstaan die eigenlijk?

Valentijnsdag loert om de hoek en Cupido schiet binnenkort weer de liefdespijlen op ons. De een voelt bij verliefdheid zijn hart sneller kloppen, de ander heeft slapeloze nachten of kan niet meer goed eten. Hoe ontstaan die gekke prikkels in je buik?

Volgens Britse en Amerikaanse neurobiologen zijn onze buik en ons brein sterk verbonden. Sterker nog, het maag-darmkanaal wordt vaak het tweede brein genoemd. ,,Onze buik en hoofd praten eigenlijk met elkaar”, aldus deskundige John Hopkins in Medical Daily.

Gevoelens zijn sterk verbonden met de spijsvertering, stelt New York psycholoog Arthur Arun, bekend van zijn lijst van 36 vragen waarmee je snel een intieme band met iemand kunt opbouwen. Als het rommelt in het hoofd, raakt de maagstreek van slag. Volgens de liefdesonderzoeker draait het onder meer om stofjes die in de hersenen vrijkomen.

Volgens professor Semir Zeki van de Universiteit van Londen zou het gaan om vier belangrijke geluksstofjes: de sekshormonen testosteron en oestrogeen en de neurotransmitters dopamine en serotonine. Zeki en zijn collega’s onderzochten bij elf vrouwen en zes mannen die verliefd waren de activiteit in de hersenen. Zij ontdekten dat de hersendelen die voor de wonderlijke huppeltjes in je buik zorgen, dezelfde hersendelen die door euforische drugs worden geactiveerd bleken te zijn. Je bekijkt de ander door een roze bril waardoor activiteit elders in de hersenen vermindert, met name de delen die met depressiviteit te maken hebben.

Zenuwcellen
Het chemische proces bij verliefdheid beperkt zich niet alleen tot de hersenen. Psycholoog Kirsten Tillisch concludeert dat het proces zich verplaatst naar het maag-darmkanaal. Volgens haar bevat de buik minstens evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein. Die zenuwcellen maken dat de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitvoeren.

Tillisch: ,,De vlinders in je buik zijn dus geen hersenspinsels. Er hoort veel bloed naar de buik te stromen, maar heftige emoties zetten het lichaam in een veiligheidsmechanisme, waarbij de buikactiviteit tijdelijk vermindert. De vlinders in je maagstreek zijn dus het gevolg van het chemische proces in je hersenen.”

Vonk
Stellen zijn vaak fysiek ongeveer even aantrekkelijk. Maar het belangrijkste zijn raakvlakken
Maar wat doet precies de vonk overslaan tussen twee mensen? Daar heeft de wetenschap nog geen concreet antwoord op gevonden, maar ze komen steeds dichterbij. Wetenschappers stellen dat de chemische processen achter aantrekkingskracht en liefde in ieder geval niet alleen te maken hebben met een mooi voorkomen. ,,We kiezen meestal mensen uit die opvallend veel op ons lijken”, stelt liefdesonderzoeker Arun. ,,Stellen zijn vaak fysiek ongeveer even aantrekkelijk, maar raakvlakken zijn het belangrijkst.”

Volgens Arun is het van belang dat je belangrijke meningen deelt. Als de ander op je lijkt, bevestigt dat ook jouw wereldbeeld. Als iemand bijvoorbeeld GroenLinks stemt, terwijl jij je verbonden voelt met de PVV, dan heb je meteen een bron van conflicten.

Bron: Naz Taha

 

 

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close
Close