Artificial Intelligence

Mensenhandel in Nederland “Big Business”

Elk land ter wereld wordt getroffen door mensenhandel. Het is één van de meest ernstige schendingen van de mensenrechten van onze tijd en levert de mensenhandelaars enorme winsten op via het uitbuiten van mensen aan de hand van dwang, fraude of bedrog.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schat dat er jaarlijks zo’n 6250 mensen in Nederland slachtoffer zijn van mensenhandel. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer; ze worden veelal uitgebuit in de seksindustrie.
Maar er is een nieuwe trend zichtbaar waarbij ook steeds meer mannen worden uitgebuit..

“Mensenhandel is zowel big business als een ernstige misdaad”, stelt Dr. James Cockayne”.
In Europa is mensenhandel één van de meest lucratieve illegale praktijken, met criminele groepen die naar schatting jaarlijks ongeveer $3 miljard opstrijken.

Op dit moment zijn er naar schatting 45,8 miljoen mensen die in slavernij leven
Door de opbrengsten van deze misdaden te aanvaarden, overtreden banken en financiële instellingen de wetten tegen witwaspraktijken en tegen terreurfinanciering. Het verstoren van de financiële stromen die met deze misdaden gepaard gaan zal een krachtige bijdrage leveren tot het verbeteren van het leven van de slachtoffers en tot het voorkomen van toekomstige misdaden.”

In Nederland is het voor het eerst dat de nationaal rapporteur een schatting geeft over mensenhandel. Gewoonlijk wordt gerekend met het aantal geregistreerde meldingen, maar dat zijn er vele malen minder dan in werkelijkheid. Volgens de nationaal rapporteur is het daadwerkelijke aantal slachtoffers ruim zes keer zo groot als het aantal officiële meldingen.

Van het totale geschatte aantal, gaat het in 3000 gevallen om Nederlandse vrouwen. Van hen is bovendien weer de helft minderjarig. Een schokkend groot aantal zegt nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer, “omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma’s het leven in.”

Dat beseft ook Patrick de Nijs van dit gespecialiseerde politieteam. „De wereld van mensenhandel is al heel gesloten. Die slachtoffers komen niet het politiebureau binnengelopen om daar aangifte te doen.

Ook het dubbele taboe die de wereld van jongensprostitutie in zijn wurggreep houdt: slachtoffers durven niet te vertellen dat ze in de prostitutie werken.

Sterker nog: een groot deel van mensenhandel speelt zich steeds meer buiten beeld af
Denk hierbij aan de ramen die gesloten zijn op de wallen.De meiden zijn er nog steeds alleen niet meer zichtbaar.

Bij minderjarigen gaat het veelal om loverboy-praktijken, waarbij ze langzaam in de prostitutie worden ingezet. Slechts 11 procent van deze meisjes is in beeld. Er wordt nauwelijks aangifte gedaan.
Op elke middelbare school van 1.000 leerlingen zijn er 2 tot 3 meisjes
Bij  jongens zijn er nog geen cijfers beschikbaar, maar het is een groeiend probleem.
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, vindt dat ‘gek en zorgelijk’ .Dat kan komen, omdat zij vaak minder het gevoel hebben dat ze worden uitgebuit of dat deze uitbuitingssituatie niet wordt opgemerkt.
Joop/Heerlen Nieuws/Amnesty Int.
Toon meer

Related Articles

One Comment

  1. Naar mijn gevoel is het bedenken van maatregelen tegen mensenhandel, ten bate van de seksindustrie, hetzelfde als bestrijden van ziekte-symptomen, zonder de oorzaak aan te pakken. Het zijn steeds de mannen die ‘gebruik’ maken van die industrie, zowel homo-, of hetero-seksueel. Onze maatschappij wordt vergiftigd door allerlei games, films en ook soaps, die een bepaald beeld geven van seksualiteit. Niet alleen onze kinderen blijken te ontsporen door die ‘brainwash’ van ontwrichtende informatie.
    Kinderen en ook ouderen leren te vinden dat ze ‘recht’ hebben op seks, of het desbetreffende meisje/vrouw, of jongen dat nu wil of niet. De gevolgen lees je op en in het nieuws; aanrandingen worden al gepleegd door jongens vanaf 16 jaar.
    Zolang jongens niet leren om op een respectvolle manier om te gaan met een sekspartner, zal er niets veranderen.
    Bestrijden van de symptomen zal geen zoden aan de dijk zetten, net zo min als een pijnstiller helpt bij genezing.
    Het maskeert de oorzaak, zodat men gewoon kan doorgaan met wat men wil, zonder het probleem aan te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button