Wetenschap

440 of 432 Hertz, hoe zit het eigenlijk?

In 1953 werd in Londen op een congres van musici de 440 Hz internationaal als ISO 16-standaard aangenomen. 23.000 Franse musici hielden een referendum om de 432 Hz als standaard in te stellen maar helaas zonder succes.

Al in 1936 werd door de toenmalige propaganda minister Goebbels gedefinieerd op 440 Hertz.
In 1939 tijdens een internationale conferentie besloten de stemtoon hoogte in de muziek in te voeren.

Natuurlijke trilling
432 Hz is de natuurlijke “stemtoon hoogte” in tegenstelling tot 440 Hz,
Met de stem toonhoogte wordt bedoeld de vaste toonhoogte bij muziekinstrumenten van de kamertoon, dat is de muzieknoot A boven de middelste C, wetenschappelijk A4 genoemd.

De meeste muziekinstrumenten zijn hierdoor tegenwoordig standaard ingesteld op 440 Hz, wat niet altijd zo geweest blijkt te zijn. Als je instrumenten bijvoorbeeld vindt uit veel vroegere tijden (zoals van de oude Grieken en Egyptenaren), en tegenwoordig in nog afgelegen gebieden op aarde, blijken deze instrumenten meestal op 432 Hz gestemd te zijn.

Wat zijn nu de voordelen van 432 Hz boven 440 Hz?

De muziek in 432 Hz ligt volgens de meerderheid van de muziekliefhebbers prettiger in het gehoor,
is zachter, mooier en helderder dan muziek in 440 Hz, dit blijkt ook uit onderzoek. Wel moet je een goed gehoor hebben om dit verschil te kunnen ervaren. In de praktijk blijkt dat het verschil vooral te horen is bij rustige en klassieke muziek, en wat minder bij harde muziek.

Omdat 432 Hz een grotere helderheid heeft , dan 440 Hz hoef je muziek in 432 Hz minder hard af te spelen om aangenaam te kunnen luisteren. Dit betekent dat je minder snel gehoorschade zult oplopen, zolang je het volume niet te hoog zet.

Het is bekend dat bij bijvoorbeeld een geluidssterkte van 90 dB na 8 uur gehoorbeschadiging optreedt. Ook is de geluidsdruk bij 432 Hz wat minder, wat vooral bij een hoog volume (bij concerten bijvoorbeeld) mogelijk (meer) hoorschade voorkomt. Wel moet dit nog verder wetenschappelijk worden onderzocht.

Verder heeft 432 Hz ook een gunstiger invloed op de chakra’s.
440 Hz werkt op de voorhoofd chakra, “het denken”, terwijl 432 Hz werkt op de hartchakra, het “voelen”. Veel muziekliefhebbers vinden het laatste prettiger, vooral hooggevoelige mensen. Het luisteren van muziek in 432 Hz versnelt ook de spirituele ontwikkeling van de muziekliefhebber, al is het tempo daarvan bij iedereen verschillend.

De meeste muziekinstrumenten zijn in principe ook om te stemmen naar 432 Hz, al is dat voor het ene instrument vrij eenvoudig, en voor de ander erg lastig.

Omzetten naar 432Hz
Je kunt je eigen muziek om zetten naar 432Hz. Daarvoor zijn verschillende programma’s beschikbaar waarvan Audacity wel de bekendste is. Dat is een gratis programma wat je kunt downloaden van het internet.

Je kunt met dat programma je muziek verlagen van 440Hz naar 432Hz. Dat is een percentage van 1,818 lager, maar je hoeft alleen maar in te stellen dat je van 440 naar 432 wilt. Het programma zet dan je muziek om naar 432Hz, en je kunt het vervolgens weer bewaren. Let wel op dat je originele muziekstuk inderdaad in 440Hz is, anders krijg je weer een ander resultaat.

Guido van Eijck en Anouk Ruhaak/Wantoknow
René Klever/Richard Huisken.

Toon meer

Related Articles

5 Comments

  1. Mijn geloof in helende trillingen, ligt meer bij het ervaren van positiviteit. Een muziekstuk op 432 Hz trilling houden, is het zelfde als een band continue 1 toon laten spelen. Een muziekstuk varieert van lage, bijvoorbeeld 10 Hz, tot hoge, bijvoorbeeld 550 Hz trillingen. Het hele leven resoneert op verschillende frequenties! Leer te leven met de diversiteit in plaats van je vast te pinnen op goed of fout, goed of slecht. Dat geeft stress en continue stress… We weten allemaal waar dat toe kan leiden. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button