Artificial IntelligenceReligie

Afschaffing van de Ziel

De kerkvaders hebben bij het concilie van Constantinopel (869 n. Chr.) de geest afgeschaft, dat wil zeggen zoals men dogmatisch bepaald heeft: De mens bestaat slechts uit lichaam en ziel, van een geest te spreken is ketters, zo zal men in een andere vorm nastreven om de ziel, het zielenleven af te schaffen.

Marx en Engels zetten dit voort in hun zeer vergaande pogingen tot afschaffing van de ziel. Nietwaar, alle psychische impulsen gelden immers volgens deze opvatting niet meer, want wat de geschiedenis vooruit drijft zijn alleen de materiële impulsen, is alleen de strijd om materiële goederen.

En het psychische is alleen, zoals men het uitgedrukt heeft, de bovenlaag van het eigenlijke fundament van de zuiver materieel voortschrijdende gebeurtenissen.

Het zal niet lang meer duren, dat  wetten ontstaan die een ieder die in ernst van de ziel spreekt, als niet goed bij zinnen te verklaren, en alleen voor goed bij zijn verstand degene te verklaren, die de “waarheid” inziet, dat denken, voelen en willen vanuit bepaalde processen in het lichaam ontstaan op geheel noodzakelijke wijze.

En de tijd zal komen, waarbij nog heel andere tendensen zullen opkomen, waar men zal zeggen:

Het is al ziekelijk bij een mens, als hij aan ziel en geest denkt. Gezond zijn alleen de mensen, die alleen maar van lichaam spreken. – Men zal het als een symptoom van een ziekte zien, als een mens zich zo ontwikkelt dat hij op het begrip kan komen: Er bestaat een geest of een ziel. – Dat zullen zieke mensen zijn.

En men zal, daar kunt u zeker van zijn  een geschikt medicijn vinden, dat men gebruiken zal.
Indertijd schafte men de geest af.

De ziel zal men afschaffen door een medicijn.

Men zal door een “gezond inzicht” een vaccin vinden, waarmee het organisme zo bewerkt wordt in de zo vroeg mogelijke jeugd, zo mogelijk meteen bij de geboorte, dat dit menselijk lichaam niet op de gedachte komt:

“Er bestaat een ziel en een geest”

Rudolf Steiner 1917

Note van de redactie:
In 1917 is deze tekst door Rudolf Steiner geschreven.
Op dit moment worden wereldwijd miljoenen mensen gevaccineerd met een experimenteel vaccin.

Is dit wat hij bedoelde?
Iets om over na te denken.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button