Columns

Brief aan de redactie van de NOS

Ferdinand van der Neut, woordvoerder van het ABC (Algemeen Burger Collectief, las onderstaande brief voor bij het Mediapark in Hilversum.

Beste hoofdredacteur, en beste aanwezige journalisten.
Mijn naam is Ferdinand van der Neut en we komen vandaag met goed nieuws: de crisis is voorbij. Er is geen goede reden meer voor de maatregelen, die zoveel schade hebben aangericht aan zowel het menselijk welzijn als aan de economie.

De crisis is voorbij, omdat het sterftepercentage, oftewel IFR, van Covid-19 namelijk vele malen lager is dan eerst gedacht werd en blijkt zelfs in de range van griep te liggen. Goed nieuws dus, voor een dodelijkheid vergelijkbaar met de griepsterfte hoeven we niet onze samenleving en economie te beperken, zou je zeggen.

Verder is er ook goed nieuws op het gebied van de PCR testen, het RIVM heeft eindelijk bekend dat de PCR test niet geschikt is om corona mee vast te stellen, het merendeel van de positieve testen zeggen niks. We kunnen dus stoppen met zomaar mensen in quarantaine dwingen, en stoppen met de angstberichten in het nieuws over besmettingshaarden, dat is fijn, Nederland kan weer opgelucht ademhalen.

De sterftecijfers waren trouwens al sterk verwaterd doordat alle sterftes van zowel mét als dóór corona bij elkaar werden opgeteld, wat nu weer het geval is en er dus niet direct sprake is van een tweede corona golf. Top. En jawel, er is nóg meer goed nieuws, het geneesmiddel HCQ met zink werkt namelijk erg goed en is nu eindelijk ook toegestaan in Nederland, dit bevestigde het Nederlandse Huisartsen Gemeenschap onlangs.

Mocht iemand alsnog Corona krijgen, dan kan die betreffende persoon nu gewoon behandeld worden, en er is ook geen noodzaak meer voor een algemene vaccinatie voor iedereen. Ook dat is super goed nieuws, want vaccins kunnen nogal wat bijwerkingen hebben, zoals we gezien hebben met het Mexicaanse Griep vaccin waarvan de fabrikant claimde dat het een veilig vaccin zou zijn, maar waar nu de Nederlandse Staat miljoenen aan belastinggeld voor moet uitkeren want er waren vele permanente letsels ontstaan door dit vaccin.

Deze mensen zijn voorgoed beschadigd, gelukkig is dat in de Coronacrisis nu voorkomen omdat het risico in de range van griep ligt en er nu zelfs dus een geneesmiddel is. We hopen dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zijn kwakzalverij-sneer richting Rob Elens en HCQ met zink zal goedmaken, dat zou tof zijn.

Beste hoofdredacteur, zou u bovenstaande positieve berichten in het acht uur journaal vanavond willen meenemen? De Nederlanders zijn wel toe aan goed nieuws, en ze zijn vooral toe aan de waarheid. Want het kabinet vertelt ze bovenstaande goede nieuws nog niet, nee hun focus blijft toch vooral op een vaccin als enige uitweg uit deze crisis.

Wat is het belang daarbij, dat moet toch niemand willen, en het is toch een taak van de pers om de overheid te controleren en kritische vragen te stellen over mogelijke alternatieven en nieuwe vindingen.Maar als we een voorspelling mogen doen, dan zal jullie berichtgeving wel onveranderd blijven, wat de duizenden artsen, experts, hoogleraren en demonstranten ook zeggen.

Want ook al zijn de maatregelen extreem schadelijk voor mens en economie, en ook al plegen mensen zelfmoord van ellende door zich in een verzorgingstehuis van 7 hoog te pletter te storten, corona is niet zomaar een griepje hoor het slaat echt erg op je longen dus we moeten gewoon nog even volhouden met z’n allen. Vergeef me dit sarcasme, maar de hypocrisie die rondgaat is stuitend.

Wereldwijd slaat de armoede en honger toe vanwege de maatregelen, luister naar Michaela Schippers. Luister naar de berichten over de gevolgen van de maatregelen. Deze regering moet stoppen beste hoofdredacteur en jij speelt een sleutelrol in de publieke opinie.

Wij doen een beroep op jouw verplichting naar de journalistieke Code van Bordeaux, waarvan artikel 1 luidt: Eerbied voor waarheid en voor het recht van het publiek op waarheid is de eerste plicht van de journalist. Eerbied voor waarheid, artikel 1. Ik doe ook een beroep op de trots van jouw familienaam, hoe willen jij en jouw nakomelingen aangekeken worden als dit alles straks weer voorbij is.

Heb jij meegeholpen aan de oplossing, of was je onderdeel van het in stand houden van het probleem. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is wat ik u met klem op de borst druk. Beste hoofdredacteur, wij vinden dat jij je rol te ernstig verzaakt hebt. Het is de meest bizarre periode ooit qua maatregelen, en tegelijkertijd de minst transparante periode ooit.

De media heeft extreem veel macht, en kan mensen maken en breken, wat misschien ook met mij zal gebeuren na het voorlezen van deze brief, die overigens door velen met mij gedeeld wordt. Ik ben slechts een boodschapper, en met mij zijn er nog vele duizenden. De extreme macht van de media is de Trias Politica ver ontstegen en hoort transparant gecontroleerd te worden, en niet in handen te liggen van partijen met andere belangen zoals commercie en macht.

Wij eisen dat jij aftreedt beste hoofdredacteur, en plaats maakt voor iemand die eerlijk nieuws brengt naar de mensen, wij willen een hoofdredacteur die trouw zweert aan het Volk, trouw zweert aan de waarheid, trouw zweert tegen doofpotten, en gewoon de Code van Bordeaux naleeft, wat niet meer dan normaal zou moeten zijn.

Onze bevolking is namelijk oud en wijs genoeg om met de waarheid om te gaan. Onze medemensen hebben recht op de waarheid, en recht op een transparante overheid. Het is eigenlijk niet te filmen dat een hoofdredacteur meer macht heeft dan een politicus in een land dat democratisch zegt te willen zijn. Daarom zijn wij vanmorgen een petitie gestart: wij willen allereerst een democratisch gekozen hoofdredacteur bij de NOS.

Dit is wellicht de meest invloedrijke ambtenaar die we hebben, deze NOS petitie is een nuttige stap tot vernieuwing van ons medialandschap, wat ernstig faalt, zelfs in ogen van coalitiegenoot Pieter Omtzigt over hoe de media verzaakt heeft het Ministerie van Financiën te controleren rondom de Toeslagenaffaire. Schrijnend, hoe jarenlang duizenden gezinnen verwoest zijn door hun eigen overheid.

De media had dit kunnen en moeten onderzoeken, aankaarten, en openbaren. Maar nee, de media nam genoegen met de woordvoerders van het ministerie zelf, en daarmee was de kous af. Of de aanstaande corona-noodwet, de media heeft verzuimt de bevolking pluriform te informeren over de mogelijke gevolgen van deze uiterst ondemocratische wet waarin bijvoorbeeld boetes en gevangenisstraffen worden opgelegd bij overtreding van sociale gedragsregels zoals social distancing waar het nut niet eens van bewezen is!

Maar waar is de media als je haar nodig hebt? De media is druk met het volgen van de overheidslijn, en druk met eenzijdige framing, zoals een onervaren BN-er van 21 neerzetten in een praatprogramma waar iemand als Isa Kriens had moeten zitten, of het zwart maken van Willem Engel, zonder op zijn inhoud in te gaan, gisteravond is Willem Engel zelfs fysiek aangevallen bij zijn woning. Waarom gebeurt dit?

Echt lieve mensen, bedenk goed wat je met jouw naam en die van je familie doet, en kijk naar de inhoud en het grote geheel van waar we hier nu in zitten, en zorg dat je later met menselijke trots kunt terug kijken op jouw rol nu. Nogmaals, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We gaan het samen oplossen en stap voor stap onrecht recht zetten, en onze systemen vernieuwen om dwalingen van media en overheid tegen te gaan.

Een democratisch gekozen hoofdredacteur bij de NOS is een voorbeeld van systeemvernieuwing, en daar zijn we nog lang niet klaar mee. Wordt vervolgd. De NOS petitie is trouwens te vinden op Petities.nl. Dank jullie wel voor de aandacht, en bedankt voor het tekenen van de petitie.

Ferdinand van der Neut

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button