Columns

Nou ben je een echte vent geworden

Naar schatting worden er wereldwijd per jaar zo’n 13 miljoen jongens besneden, waarvan 10 tot 15 duizend in Nederland.  Het besnijden van vrouwen is al decennia omstreden, om diverse redenen. Consequenties van het besnijden van meisjes wordt hier genoemd:

Besneden meisjes worstelen de rest van hun leven met allerlei lichamelijke, psychosociale en seksuele problemen. Die verminking zou voor jongens minder ‘ernstig’ zijn dan voor meisjes. Maar het is maar wat je ervan wilt geloven!

Huisarts Karademir legt uit: ”In een kliniek is de ingreep binnen een half uurtje klaar. ‘De prik in het begin is even pijnlijk, daarna voelen ze niets’. De benen worden gefixeerd tegen het spartelen. (Dat is een andere benaming voor vastbinden). Als het kind erg angstig is, (wie wordt dat niet als je vastgebonden wordt?) krijgt het een ‘middeltje’, een rectaal ingespoten ‘dormicum’. Daar worden ze slaperig van en het zorgt voor geheugenverlies, zodat ze weinig van de ingreep kunnen herinneren.

Bewust zullen er geen herinneringen zijn, maar wat gebeurt er onbewust? Het komt nog steeds voor dat besnijdenissen thuis worden uitgevoerd. Vooral in steden buiten de randstad, zoals Enschede, Maastricht of Arnhem waar geen speciale besnijdenis-klinieken zijn. Ik ben fel tegen dit soort behandelingen’ zegt deze huisarts,.

In 2013 nam de raad van Europa een resolutie aan waarin lidstaten werden opgeroepen om rituele besnijdenis van jongens niet langer zonder meer toe te staan.Buiten de religieuze context wordt besnijdenis vaak met hygiëne verdedigd.

Zoals in de VS, waar meer dan 50% van de mannen is besneden In de Verenigde Staten werd besnijden in de loop van de twintigste eeuw erg populair. Dat had toen vooral te maken met ‘kuisheid’. Door de voorhuid te verwijderen hoopte men masturbatie te ontmoedigen. Door het weg snijden van de clitoris, bereikt men elders, bij meisjes precies hetzelfde!

Besnijden werd een traditie, ook al denken de meeste moderne Amerikaanse ouders nu niet zozeer meer aan het bestrijden van masturbatie, maar meer aan hygiëne.
Welke reden je ook neemt, om over te gaan tot besnijden, is niet belangrijk.

Pijn en angst;
Het heeft, voor zowel bij jongens, als bij meisjes, lange termijn consequenties. Behalve de lichamelijke verminking, die een verminderde gevoeligheid en soms pijn aan de geslachtsdelen tot gevolg heeft, zijn er onomkeerbare verandering in de hersenen.

Dat is bewezen door MRI-onderzoek en die verandering treedt ook op bij meisjes, als gevolg van de stress en de pijnervaring. Niet alleen door de ingreep zelf, maar ook door napijn en eventuele ontstekingen achteraf. Binnen de delen van de hersenen, die verbonden zijn aan seksueel genot, treden significante veranderingen op die, later in het leven, de seksualiteit beïnvloeden.

Zou dat (mede) van invloed kunnen zijn op de traditionele rollenpatronen in bepaalde culturen? Fascinerend detail is dat verkrachtingen en misbruik van vrouwen relatief vaker voorkomt in landen waar besnijden van mannen en vrouwen een ingeworteld ritueel is.

Hieronder een kaart waarop verkrachtingen, per werelddeel zichtbaar zijn.

Hieronder een kaart waarop circumcisie per werelddeel zichtbaar is.

Fascinerende overeenkomst tussen circumcisie en verkrachting!

Maar ook overeenkomsten met vrouwelijke genitale verminking!

Misschien heeft genitale verminking meer gevolgen heeft dan men toegeeft!

Tegenstanders van besnijdenis wijzen op onderzoeken, waarin werd vastgesteld dat besnijdenis tot meer angst voor pijn zou leiden. Besneden jongens leken banger voor relatief milde pijnervaringen, zoals een  injectie, dan onbesneden jongens.

Verder wordt verondersteld dat besneden mensen zich, door dat verdrongen angstcomplex, makkelijker onderdanig opstellen ten opzichte van autoriteit.Die laatste is fascinerend, want draaien de meeste godsdiensten, politiek en de hele economie niet om angst en het onderdanig zijn aan autoriteit?

Dat pijnaspect mag niet onderschat worden. Baby’s raken tijdens de besnijdenis vaak buiten westen. Ouders krijgen dan te horen dat ze slapen. In werkelijkheid belanden ze in een tijdelijke comateuze toestand, zeggen tegenstanders. Vooral besneden joodse mannen zullen zeggen dat ze zich geen pijn kunnen herinneren, maar wat zich in het onderbewuste heeft afgespeeld wordt daarbij buiten beschouwing gelaten.

In het verleden stond jongensbesnijdenis te boek als een wondermiddel tegen syfilis, epilepsie, hoofdpijn, alcoholisme, liesbreuk, astma, eczeem, bedplassen en overmatige masturbatie. Later ook tegen aids.
Er is geen medische consensus over de vraag of een besnijdenis invloed heeft op de gevoeligheid van de eikel.
Diverse onderzoeken spreken elkaar tegen. Er zijn mannen die zeggen dat hun besnijdenis de seksualiteit beter maakt; weer anderen zeggen dat het het gevoel vermindert, wat overigens ook een gewenst effect kan zijn.

Afhankelijk van de aard van de besnijdenis kan het zijn dat een andere masturbatie-techniek effectiever is, of in uitzonderlijke gevallen een glijmiddel nodig is om te masturberen. Besnijdenissen veroorzaken een levenslange lichamelijke verminking die vergaande psychologische invloed heeft en vaak schadelijke gevolgen voor de seksualiteit.

Voorbeeld:
Paul Tinari kreeg in 2006 $12.000 van de overheid van Brits-Colombia om zijn voorhuid chirurgisch te herstellen. Toen hij op zijn achtste naar een door een kerk gerunde school in Montreal ging, werd Paul op een lessenaar vastgehouden en besneden, omdat de priester verdenkingen had dat Paul—God verhoede—gemasturbeerd had. Paul is Métis, en zijn verhaal is een van de vele zeer schokkende voorbeelden van kindermishandeling in de tijd van Canadese inheemse kostscholen. Paul claimt dat deze gebruiken routine waren.

Peter Sattva

https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/787/887/RUG01-001787887_2012_0001_AC.pdfhttps://www.dewereldwijven.com/2019/01/16/vrouwenbesnijdenis-complexer-dan-wij-denken/https://joop.bnnvara.nl/opinies/rituele-besnijdenis-mishandeling-of-religieuze-vrijheid

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button