Percy Dens

Business as UNusual

Kansen creëren is weerstand hanteren, trauma verteren, bereid zijn om terug te keren, naar je unieke eigen levensbron…, en als dat allemaal niet helpt dan maar citéren uit eigen werk: je eerste boek dat op het punt staat geruimd te worden. Kansen zijn gevalletjes nu of nooit schreef ik in mijn eerste boek Business As UNusual.

Een interessant uitgangspunt als je weet dat ik onlangs een brief ontving van mijn uitgever AW Bruna, met de mededeling dat mijn boek dat eind 2009 verscheen op het punt staat ‘geruimd’ te worden. Kadavers van koeien doemen op in mijn hoofd. De lange en in sommig landen als smakelijk ervaren tong schuin en schuimend uit de bek, kadavers vastgegrepen door grijpers van grof vuil machines, levenloos boven een container bungelend die klaar staat om de geruimde beesten af te voeren naar de verbrandingsovens. Ik weet niet of koeien ideeën hebben over het eind van hun leven maar laten we aannemen dat de meesten hier niet op gerekend hadden.

Gekke koeien!
Ik had hier ook niet op gerekend. Nou wist ik wel dat mijn boek geen bestseller was maar na anderhalf jaar geruimd worden, daar keek ik toch even van op. Net als die koeien die vast zelf ook wel wisten dat ze gek waren maar dat ze op die manier aan hun eind zouden komen…

Gevalletjes nu of nooit. Ik geef toe aan mijn gevalletje nu en neem kansen creëren even heel erg letterlijk en opportuun. Voorlopig zal mijn boek nooit een bestseller worden maar nu heb ik de kans nog wat inzichten uit Business as UNusual met je te delen. Nee dit is geen sluikreclame want het boek is binnenkort toch niet meer bestelbaar.

Nu hou ik je natuurlijk niet tegen als je het tóch wilt proberen, om te checken of ik wel de waarheid spreek. Misschien moet ik een oproep doen, heel Nederland laten weten dat er een uniek boek op het punt staat geruimd te worden. Waarom niet? Een boek met een mooie boodschap voor de toekomst. Over hoe we constructiever met onszelf, onze bedrijven, overheden, de aarde en elkaar zouden kunnen omgaan, zelfs ten tijde van crisis.

Hoe creëer je als ondernemer, overheid en mens kansen ten tijde van crisis, zonder een nieuwe crisis te ontketenen? Kansen die toekomstbestendig zijn en niet uitgaan van korte termijn resultaten, acute behoeftebevrediging. Toekomstbestendige kansen creëer je volgens mij door 7 principes in de gaten te houden.
Maar voordat je met die principes aan de slag gaat is het wellicht de moeite waard even te checken of je wellicht al future-proof bent. Misschien doe je het al goed toch?

Future-Proof
Of je al succesvol werkt of onderneemt, al ‘future-proof’ bent, of je wilt weten hoe je het kunt worden, kun je bepalen door jezelf een viertal simpele vragen te stellen:
Wat wil ik, en waarom?
Wat doe ik, en waarom?
Waarom doe ik (niet) wat ik wil?
Hoe wil ik wat ik doe?

Let wel, met succesvol bedoel ik vervullend. Dit is niet hetzelfde als behoefte bevredigend. En met future-proof bedoel ik duurzaam! Het wordt tijd dat we een nieuwe basis gaan hanteren om ons leven mee te beoordelen. Een basis die ons houvast biedt als het stormt zodat we niet in de verleiding komen in paniek te raken en dus in blinde paniek acties te initiëren die ons in het moment even het gevoel van schijnveiligheid geven maar die onze toekomst alleen nog maar meer in gevaar brengen. Geen resultaten meer maar doelen! Kansen creëer je niet zonder doel. Tenzij je van toeval houdt maar daar houden we meestal niet zo van. Alles wat te maken heeft met ons bestaan baseren we liever op een gedegen weldoordacht plan in plaats van ons te verlaten op toeval.

Business as UNusual helpt je te verhelderen hoe je jouw ware doelen kunt vinden. Hoe je de connectie met die doelen kunt herstellen en dus je plezier en dus succes in je bedrijf, carrière, werk en leven. Het geheim zit ‘m in een verandering in je manier van denken, je hoeft niet eens direct op grootse wijze dingen heel anders te gaan doen. Maak kennis met de verbluffend krachtige werking van doelmatigheid. Laat je inspireren zodat je motivatie weer wordt aangewakkerd. Je zult zien dat veranderende omstandigheden, zoals een recessie, slechts middelen worden die je aanpak om je doelen te bereiken natuurlijk zullen beïnvloeden -en soms zelfs tijdelijk bepalen-, maar je ware doelen zijn van jou.

Gereedschap
Het belangrijkste gereedschap inspiratie en motivatie kun je volledig uit jezelf halen, samen met je team of bedrijf. Geen crisis die dat kan dwarsbomen. Het gaat om het creëren van nieuwe focus op je zelf en je doelen aan de hand van zeven eeuwenoude principes:

1. Intentie Kies je vanuit angst of vertrouwen? angst verspilt en verslindt, vertrouwen creëert en verbindt 2. Doel Welk doel dienen jouw intenties en inspanningen? Groeien of verdedigen? 3. Integriteit Tegengestelde belangen (binnen organisaties) bestaan niet! Allen zijn we alles en één. We zijn bedoeld aardse bronnen te gebruiken om duurzaam te creëren. 4. Acceptatie Heb vertrouwen in je talent vanuit acceptatie van jezelf zoals je werkelijk bent. En accepteer de ander zoals de ander werkelijk is. 5. Vernieuwing Werken met en bewegen in het ritme van de natuur die zich steeds vernieuwd: de natuur kent geen verspilling, immers alles heeft een functie. De natuur ‘kijkt’ naar het HELE proces waar het onderdeel van is. 6. Momentum Leer vertrouwen te hebben in het moment. Stop met voor je uit te schuiven: ‘het hoeft niet beter te worden om goed te zijn’ 7. Rust Leer te vertrouwen door inzicht en ontmoet het moment waarin alles is zoals het moet zijn en angst geen energie verslindende functie meer kent. Laat je inspanningen hun werk doen: laat los en geniet van je creatie!

7 Principes
Deze zeven principes zijn in feite niets anders dan de basis beweging van de natuur die zich voortdurend blijft herhalen ten behoeve van vernieuwing. Het gaat erom te beseffen dat de natuur om te kunnen groeien, steeds bereid is te sterven om opnieuw geboren te kunnen worden. Wat de invloed van de mens op deze vernieuwingsbeweging van de natuur is komt ook aan de orde in Business as UNusual. Van nature is de natuur succesvol. De natuur creëert geen crises.

Wij mensen doen dat, omdat we broodnodige veranderingen tegenhouden uit angst voor verandering. Toch staan de vernieuwingsprincipes van de natuur dichterbij onze natuurlijke aard dan we ons vaak beseffen en zijn ze daarom erg interessant voor ons. Vooral bezien vanuit het gezichtsveld dat wij deze vernieuwingsprincipes ook in onze eigen levens en vooral bedrijven zouden kunnen toepassen als we succesvol willen zijn. We zijn immers onderdeel van de natuur. Ook wij mensen veranderen doorlopend, of we nu willen of niet. Ook veranderen omgevingen, behoeften, overheden, economieën en uiteindelijk onze bedrijven.

Hoe we met de natuurlijke principes van verandering omgaan bepaalt in grote mate onze mogelijkheid tot succesvol zijn in wat we doen. In ons vermogen kansen zowel te herkennen als te creëren. De angst en beklemming die verandering bij de meeste mensen doorgaans oproept, zullen we leren kennen als welkome inleiders tot de spannende en verfrissende werking van vernieuwing. En vernieuwing is onontkoombaar!

Toch best een mooie boodschap niet waar? Wat als we daarom nu massaal gaan bestellen bij bol.com, managementboek.nl, en bij de boekhandel? Wat zou er gebeuren? Zou ik daarmee een nieuwe kans creëren voor Business as UNusual? Waarom niet?! Vraag iedereen die je kent het boek aan te schaffen en doe het zelf ook natuurlijk. Volgens mij hebben we dan mijn uitgever met een probleempje opgezadeld, en voor dit boek een nieuwe kans gecreëerd. Gewoon de link naar bol.com op je facebook, Insta, linkedIn, vlog- blog- en webpagina plaatsen en een oproep doen. Je doet dan mee aan een positief principe en houdt er ook nog een goed boek aan over – al zeg ik het zelluf –. Even uit je ritme en je hoeft er bijna niets voor te doen, gewoon clicken: https://www.managementboek.nl/boek/9789022996362/business-as-unusual-percy-dens

Olie op het vuur
“Kansen creëren is weerstand hanteren, trauma verteren, bereid zijn om terug te keren, naar je unieke eigen levensbron” begon deze tekst. Maar waar zit jouw weerstand, waar word jij overspoeld door de realiteit van alle dag, een succesvolle dag maken, rekeningen betalen, fit zijn voor baas en thuis? Welke teleurstellingen hebben jou je passie doen vergeten? Soms moet je ideeën over het verloop van iets loslaten en het zijn weg laten kiezen. Loslaten is niet opgeven.

Blijf geloven in je eigen levensbron: dat ben je namelijk zelf. Alles wat zonder denken uit jou komt ben jij ook bedoeld te doen of te maken. Je gevoel ‘flowt’ als een limitless source. Er hoeft geen krachtige motor à la het brein aan te pas te komen om de boel aan de praat te krijgen. Dat krachtige brein gebruik je natuurlijk wél, om je gevoel te (be)geleiden. Om het te helpen kansen die het voelt om te zetten naar concrete mogelijkheden en plannen. Natuurlijk is dit een oproep om Business as UNusual van de verbrandingsovens te redden. Maar wat ik eigenlijk hoop is dat daarmee ook het vuur in jou weer oplaait over wat jij al had opgegeven maar eigenlijk diep in je hart nog niet had losgelaten. Dat is immers de werkelijke boodschap van Business as UNusual, en van dit artikel.

Een oud gezegde luidt: alle kansen die er ooit waren zijn er nu nog steeds. Misschien is echt kansen creëren wel hetzelfde als je ware oude passie constant opnieuw tot leven brengen door elke ervaring te gebruiken als olie op het vuur. Zo is de brief van mijn uitgever over de ruimingsplannen van mijn eerste boek de olie op mijn vuur gebleken. Een vuur waarvan ik eigenlijk niet eens besefte dat het nog brandde.

Toon meer

Related Articles

Back to top button