Columns

10 manieren om je te beschermen tegen verkoudheid door plantaardig te eten.

Constant hoesten en pakken zakdoekjes bij je hebben is vervelend. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je slechter kunt ademen of slapen. Je herkent het gevoel van een verkoudheid wel en je weet dat het geen pretje is.

Veel mensen denken dat een of twee verkoudheden in het “koude jaargetijde” bij het leven horen en dat je er gewoon maar mee te dealen hebt- maar is dat echt waar?

NEE!
Je kunt je lichaam tegen verkoudheid en andere ziekten beschermen door voor je immuunsysteem te zorgen. En een goede manier om ervoor te zorgen dat je lichaam zichzelf kan beschermen is door een veganistisch dieet te volgen (of op zijn minst een op planten gericht dieet). Je kunt nog steeds af en toe verkouden worden, maar als dat gebeurt, duurt het waarschijnlijk korter en is het minder ernstig.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste vegans en vegetariërs over het algemeen gezonder zijn dan vleeseters. Maar om verkoudheid op afstand te houden, moet je een gezonde levensstijl volgen (waaronder voldoende slapen, voldoende bewegen, niet roken, leren omgaan met stress) en een gezonde, gevarieerde voeding, wat betekent dat je elke dag niet alleen pasta en brood moet eten.

Ons immuunsysteem is een ingewikkeld systeem dat nog niet goed begrepen wordt, er is niet één ding dat je kunt doen om het goed te laten werken; het zijn er vele en ze werken op een holistische manier samen.

Hier zijn 10 manieren waarop plantaardig voedsel verkoudheid weghoudt:

1. Vitaminen

Het lichaam heeft een aantal specifieke vitaminen nodig om je te beschermen, waaronder bètacaroteen (een voorloper van vitamine A) en vitamine C en E. Vitamine D helpt ook, maar die krijg je het beste door blootstelling aan de zon of de juiste supplementen.

Bètacaroteen zit in gele en donkergroene groenten. Op welke manier helpt het je lichaam? Door het neutraliseren van vrije radicalen (moleculen die zich in het lichaam vormen en cellen aanvallen). Bètacaroteen kan ook leeftijdsgebonden immuun verlies tegengaan, en onderzoek toont aan dat vitamine A kan helpen het ademhalingssysteem gezond te houden. Wat te eten? Wortelen, spinazie, boerenkool en andere fruit- en groentesoorten.

Vitamine C beschermt tegen oxidatieve schade en verbetert de werking van onze immuun cellen. Je vindt het in bessen, citrusvruchten, meloenen, erwten, paprika’s, zoete aardappelen, pompoen, en meer.

Vitamine E bevordert de weerstand en helpt bij de productie van antilichamen. Eet avocado’s, volle granen en groenten om de voordelen van deze voedingsstof binnen te krijgen.

2. Mineralen

Mineralen, zoals ijzer, zink, selenium en zwavel, zijn bijzonder belangrijk voor de immuun functie. Het consumeren van te veel zink en ijzer kan echter nadelige effecten hebben, daarom is het het beste om ze via voedsel, en niet via supplementen, binnen te krijgen.

IJzer is nodig voor je lichaam om witte bloedcellen aan te maken. Het zit in linzen, bieten, abrikozen en boerenkool.

Zink helpt de weerstand van het lichaam tegen verkoudheidsvirussen te versterken. Je krijgt het binnen via volle granen, zaden en bonen.

Selenium werkt als een antioxidant en is belangrijk voor je immuunsysteem en je lever om optimaal te kunnen functioneren. Haal je dagelijkse dosis uit een paranoot, of eet paddenstoelen, volle granen en zaden.

Zwavel versterkt je immuunsysteem. Knoflook zit vol met zwavel, wat slechts een deel van de reden is waarom dit voedsel zo gezond is.

3. Antioxidanten

Veel vitaminen en mineralen fungeren als antioxidanten, maar buiten deze, zijn er ook andere moleculen, waaronder carotenoïden en polyfenolen, die het lichaam ook beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Een goed supplement, vind je hier.

Enkele voorbeelden:

Anthocyanen in aubergine, druiven, en bessen.

ISO flavonoïden in sojabonen, tofu, linzen en erwten.

Lignanen in sesamzaad, volle granen en groenten.

Luteïne zit in groene bladgroenten en maïs.

Lycopeen zit in tomaten, roze grapefruit, en watermeloen.

Polyfenolen zitten in tijm en oregano.

4. Vezels

Vezels versterken het immuunsysteem, maar alleen de oplosbare vezels, die te vinden zijn in haver, appels, en noten.

“Oplosbare vezels veranderen in feite de aard van de immuuncellen – ze veranderen van pro-inflammatoire, boze cellen in anti-inflammatoire, genezende cellen die ons helpen sneller te herstellen van een infectie,” zegt Gregory Freund, professor aan de Universiteit van Illinois, waar een studie over oplosbare vezels plaatsvond.

5. Alkalisch dieet

Wanneer je lichaam alkalisch is, is het sterk en kan het zich verdedigen tegen ziektes. Maar wanneer je lichaam zuur en giftig is, heeft het al genoeg te verduren en is het misschien niet in staat om extra ziektekiemen en infecties af te weren.

Wat houdt ons lichaam alkalisch? Groenten en fruit. Vooral rauw voedsel, zoals salades en versgeperste sappen en smoothies, en niet-zetmeelrijke groenten.

Vlees, granen, eieren, zuivel, suiker en alcohol daarentegen zijn allemaal zuur.

6. Geen zuivelproducten

Veel therapeuten uit de alternatieve geneeskunde zeggen dat het vermijden van melk en andere zuivelproducten het beste is als je verkouden bent. Deze producten verhogen de hoeveelheid slijm in de keel en kunnen verkoudheidssymptomen verergeren.

7. Probiotica

Tachtig procent van je immuunsysteem bevindt zich in je spijsverteringskanaal en het eten van probiotica-rijke voedingsmiddelen kan helpen je immuunsysteem te ondersteunen. Deze zijn onder andere kefir, kimchi, miso, zuurkool en andere voedingsmiddelen die goede bacteriën bevatten. Als supplement gebruik ik zelf deze iedere dag.

8. Specerijen en kruiden

Veel specerijen en kruiden helpen het immuunsysteem. Vooral kruidensoorten die verwarmend zijn voor het lichaam, zoals cayennepeper, kurkuma, kaneel, gember, kruidnagel en paprika. Pikant voedsel stimuleert de slijmvliezen en helpt congestie op te ruimen.

Kruiden, waaronder laurierbes, fenegriek, meidoorn, zoethout en rode klaver kunnen ook het immuunsysteem verbeteren.

9. Geneeskrachtige paddenstoelen

Medicinale paddenstoelen, vooral Reishi, Shiitake en Maitake, hebben immuun versterkende eigenschappen. Het is goed om ze in combinatie te eten, in plaats van slechts één soort alleen. Daarom zijn medicinale paddenstoelenmengsels (te vinden in natuurvoedingswinkels) zo goed voor ziektepreventie. Reishi paddenstoelen kunnen ook helpen als je verkouden bent om de symptomen te verminderen.

10. Bewustwording

Wanneer mensen kiezen voor een plantaardig dieet, beginnen ze vaak gezonder te leven, of ze dat nu van plan waren of niet. Ze ondergaan een bewustzijnsverandering en beginnen de wereld en zichzelf op een nieuwe manier te zien. Dit nieuwe bewustzijn, of perspectief, is voor veel plantaardige eters een opening naar het inzicht dat wat we eten en hoe we met ons lichaam omgaan van invloed is op onze gezondheid. En aangezien we allemaal met elkaar verbonden zijn, zijn de systemen van ons lichaam dat ook.

Dus, onthoud dit:

Je immuunsysteem kan voor je zorgen, MAAR dan moet je er zelf voor zorgen. Jij hebt de kracht om verkoudheid en andere ziektes te voorkomen met natuurlijke middelen. Je hoeft alleen maar bewust te zijn, naar je lichaam te luisteren en het te voorzien van de dingen die het nodig heeft om jou gezond en gelukkig te kunnen houden.

Melissa Scherpenzeel

Afbeelding:  Casanisa/Shutterstock

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button