Columns

11 manieren om je Immuunsysteem een boost te geven

Nu de ‘R’ al even weer in de maand zit en we de eerste herfststorm achter de rug hebben, worden veel mensen verkouden of krijgen zelfs griep. Als de natte herfst en de koude winter weer voor de deur staan, is het een goed idee om aan je weerstand te werken.

Het immuunsysteem is de belangrijkste afweer van ons lichaam tegen virussen, bacteriën, slecht functionerende cellen, gifstoffen, luchtverontreiniging, stress en ongezond voedsel. Het afweersysteem herkent lichaamsvreemde micro-organismen en ruimt ze op. Door middel van voeding en leefstijl kunnen wij onze immuniteit optimaal ondersteunen.

Ben je op zoek naar een paar eenvoudige manieren om je weerstand dit najaar te verhogen? Begin vandaag nog met het toepassen van deze Healthinezz tips, om week na week een betere staat van gezondheid te bereiken!

1) Ook al is het kouder weer in de hersftijd, ga naar buiten. De zon is de krachtigste immuunsysteembouwer. Geniet dagelijks twintig tot dertig minuten van direct en/of indirect zonlicht. Laat het volle zonlicht in je ogen komen door gedurende deze tijd geen zonnebril te dragen. Dit wordt ook wel sungazing, of zonnestaren genoemd. Het is op zich niet gevaarlijk voor je ogen, als je er maar voorzichtig mee omgaat en je het geleidelijk opbouwt. Je kunt hiermee het beste beginnen in het eerste uur van zonsopgang of in het laatste uur voor zonsondergang. De zon heeft dan de minste uv-straling.

2) Ga naar plekken die zuurstofrijk zijn en waar je blij van wordt: bos, strand, heide, stromende beekjes, groene plekken en leer diep te ademen. Goed voor je gezondheid en goed voor je hoofd om geluksgevoelstofjes aan te maken.

3) Drink zuiver vitaal water. Het is aan te raden ongeveer 2 liter water per dag drinken. Ons lichaam heeft per dag gemiddeld 30ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit komt neer op 8-10 glazen water per dag. Begin s ‘ochtends met 2 glazen lauw warm water op een nuchtere maag (het liefst met citroen) voor een goede start van de dag.

Wil je zelf elke dag thuis kunnen beschikken over zuiver en vitaal drinkwater? Je vindt hier en hier de beste kwaliteit waterfilters van EWO .

4) Het gezondste dieet is een puur plantaardig dieet. Zorg er voor dat je in ieder geval 1 grote salade eet op een dag en laat deze bestaan uit rauwe groenten en kiemen.

Wil je het nog een beetje beter doen? Zorg er dan voor dat minstens de helft van je hoofdmaaltijd ook uit rauwkost bestaat. In rauwe voeding (raw food) zitten nog alle vitaminen, mineralen, spoorelementen, enzymen die door koken, bakken, stomen, frituren verloren gaan. Het is namelijk zo wanneer voeding verwarmd wordt boven de 42 graden Celsius de moleculaire structuur hiervan veranderd.

5) Drink twee keer per dag vers gemaakte sapjes van groene groenten zoals bijvoorbeeld : bleekselderij, komkommer en venkel. Als je portemonnaie het toe laat, kies dan voor biologisch.

Op zoek naar een goede slowjuicer? Deze gebruik ik zelf iedere dag.

6) Verminder met het gebruik van immuun onderdrukkende ingrediënten. Deze zijn onder andere zout, geraffineerde suikers en meel, zuivelproducten, azijnsoorten, opgewarmde oliën, hulpstoffen, conserveringsmiddelen, stabilisatoren en kleurstoffen.

7) Vermijd het gebruik van magnetron en gefrituurd voedsel, dat het immuunsysteem kan onderdrukken en kan leiden tot kanker en hart- en vaatziekten.

8) Lichaamsbeweging is een must, en dan met name matig intensief beweging, je lichaam niet uitputten dus. Te hard sporten levert stress op.

9) Krijg voldoende rust. Slaap en rust helpt om het immuunsysteem op te laden. Als onderdeel van onze strategie, steun je het hele lichaam door één keer per week een sapvastdag te houden. Hierdoor kan het immuunsysteem wekelijks worden opgeschoond.

10) Koud douchen geeft je immuunsysteem een enorme boost. Elke dag twee minuten koud douchen zet je lichaam ‘aan’ en geeft je immuunsysteem een oppepper. Dat hebben verschillende studies inmiddels aangetoond. Wist je trouwens ook dat je minder kans op verkoudheid hebt als je koud doucht? Je lymfesysteem werkt er namelijk beter door en daarmee bouw je bescherming tegen ziektes op. Hier een leuke podcast waarin Wim Hof, The Iceman te gast was bij Giel Beelen in Kukuru.

11) Glimlach! Een positieve houding is de sleutel tot het hebben van een goed werkend immuunsysteem. Lees het boek van Norman Cousins: Anatomy of an Illness voor een uitleg over hoe lachen en humor het immuunsysteem van de mens kan versterken. Norman had een auto-immuunziekte die nogal ernstig was. De kans op herstel was miniem, namelijk 1 op 500. Wat deed Cousins? Hoewel er weinig te lachen viel, bedacht hij lachtherapie. Niet zonder resultaat: hij genas! Hiermee lijkt lachen de sleutel.

In de tijd waarin we leven is er helaas veel te weinig aandacht voor bovenstaande tips. Met de juiste voeding, natuurlijke supplementen en leefstijl kunnen we meer aandacht schenken aan onze gezondheid.

Neem je verantwoordelijkheid en probeer op deze manier je immuunsysteem te verbeteren om zo toekomstige ziektes te verminderen. Investeer in je zelf, investeer in een preventieve levensstijl.

Hebben jullie nog tips die je zelf toepast om het immuunsysteem te versterken? Wij horen het super graag van jullie!

Melissa/Healthinezz.nl

Copyright foto https://images.app.goo.gl/HsWuJMYLkMrJmtJW7

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button