Gezondheid

5 kenmerken van een lekkende darm en energiegebrek

Onze darmen zijn direct verbonden aan de gezondheid van ons hele lichaam. Als je steeds down en moe bent, kijk dan eens naar de kenmerken van een lekkende darm om te zien of dit eventueel de boosdoener van je klachten is.

Wat zijn de 5 belangrijkste kenmerken van een lekkende darm?

Moe en depressief
De darmwand van de dunne darm heeft een grote taak, omdat het bepaalt welke voedingsstoffen opgenomen worden en welke gifstoffen, allergenen en bacteriën eruit gehouden moeten worden.

Nieuwe onderzoeken laten zien dat wanneer de verkeerde dingen door de darmwand passeren, je de hele tijd moe en depressief kunt zijn. Een prikkelbare darm, voedingsallergieën zijn ook een kenmerk. De darmwand is geen passieve barrière; het detecteert actief wat er binnen je darmen gebeurt, en reageert erop.

Vervolgens scheidt het stoffen uit waarmee lichaamsfuncties geregeld kunnen worden. De darmwand beschermt je immuunsysteem en je hele lichaam van de toxische omgeving in je darmen door de goede moleculen te filteren van de slechte.

Het lekkende darmsyndroom
Verwijst naar een abnormale toename van de doorlaatbaarheid van de dunne darm. Het is een conditie die deel uit maakt van andere syndromen, zoals de prikkelbare darm, chronische vermoeidheid en auto-immuunziekten.

 

Oorzaken van een lekkende darm zijn onder meer ontsteking, disbalans in de darmflora, voedselallergieën,een slechte vertering en blootstelling aan NSAID’s, voedingsadditieven en alcohol. (Met welke additieven moet je oppassen?)

#1. Prikkelbare darm
Bij mensen met een prikkelbare darm is er vaak meer doorlaatbaarheid van de darmwand. Mensen met PDS die ook eczeem, hooikoorts of astma hebben, zijn vaker geneigd een lekkende darm te hebben. Probiotica kunnen helpen om de balans in de darmflora te herstellen.

#2. Chronisch vermoeidheid
De darmgezondheid en vermoeidheid staan met elkaar in verband. Bepaalde ontstekingsstoffen, cytokinen, nemen toe bij een lekkende darm en hebben op een directe manier met vermoeidheid te maken. Als je het chronisch vermoeidheidssyndroom hebt, produceert je lichaam waarschijnlijk veel immuun cellen die de strijd aangaan met toxinen die door de ongezonde darmbacteriën afgegeven worden. Hoe meer stoffen er doorgelaten worden, des te groter de vermoeidheid is.

#3. Voedselallergieën of –intoleranties
De link tussen het lekkende darmsyndroom en voedselallergieën is bi directioneel. De passage van onverteerde voedselresten via de darmwand leidt tot de ontwikkeling van allergieën. Allergische reacties op voeding zorgen dan weer voor een geleidelijk meer doorlaatbare darmwand. Zonder lekkende darm zou je bepaalde voeding waarschijnlijk heel goed tolereren, wat met een doorlaatbare darmwand niet zo is.

#4. Depressieve symptomen
Ook depressieve symptomen komen voor bij een lekkende darm. De conditie activeert het immuunsysteem in de darmen om cytokinen te produceren die ontsteking verspreiden. Het is nu bekend dat depressie een ontstekingsaandoening is.

#5. Een auto immuunziekte
De passage van bepaalde antigenen door de darmwand is in verband gebracht met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica, schildklier aandoeningen, myasthenia gravis, multiple sclerose, Crohn’s en coeliakie.

Het goede nieuws is dat het lekkende darm syndroom omkeerbaar is!

 

Bron: Goedgezondinfo.nl

 

 

 

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button