Gezondheid

8 manieren om je brein te beschermen tegen aluminium vergiftiging

Aluminium zit in onze voeding, huidverzorgingsproducten, water en bodem en veel mensen hebben –in meerdere of mindere mate- aluminium opgeslagen in de lichaamsweefsels en hersenen. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke stoffen die je lichaam en hersenen beschermen tegen aluminium vergiftiging.

Deze bescherming is wel nodig, want als er aluminium in het lichaam is opgeslagen kan dit gevolgen hebben voor je geheugen, intellect, nachtrust, en emotionele stabiliteit. Het maakt het ook lastig voor het lichaam om calcium en fosfor te gebruiken. Dit heeft dan weer een uitwerking op de botdichtheid. Als er sprake is van giftigheid dan kan dit resulteren in pijnlijke spieren, spraakproblemen, bloedarmoede, spijsverteringsproblemen, een verminderde lever- en nierfunctie, buikpijn.

Silica
Mensen die meer aluminium uit drinkwater consumeren hebben een grotere kans op cognitieve achteruitgang, en dementie. De inname van silica keert dit juist weer om. Silica helpt de uitscheiding van aluminium via de urine, terwijl ijzer en koper in het lichaam blijven. Neem bij voorkeur pure silica, in de vorm van vloeistof of capsule.

L-theanine
Matcha thee in poedervorm zou de meeste L-theanine bevatten van alle theesoorten.Dit aminozuur vind je in thee. Het bevordert ontspanning en beschermt het zenuwstelsel. Een rattenstudie laat zien dat L-theanine de negatieve effecten van aluminium in het brein verlicht. Aluminium zorgt voor een enorme toename van oxidatieve stress, maar het aminozuur uit o.a. thee heft dit weer op. De veranderingen die al hadden plaatsgevonden bij de ratten, werden omgekeerd. Voor dit effect neem je 200 mg (capsule) voor het slapen gaan.

Groene thee extract
Groene thee bevat minder L-theanine dan matcha thee (en zwarte thee), maar is wel rijk aan epigallocatechine-gallaat en epicatechine. Toen de effecten van groene thee extract onderzocht werden bij ratten met aluminium vergiftiging, bleek ongeveer hetzelfde als met de L-theanine. De ratten scoorden slecht op het uitvoeren van taken en hadden een verminderde antioxidant activiteit in de breinregio’s.

Dit werd volledig omgekeerd door groene thee extract. De functie van de synapsen (contactplaats tussen twee zenuwcellen) verbeterde. Het extract is ook bestudeerd bij mensen met milde cognitieve achteruitgang. Hieruit bleek dat 1680 mg L-theanine in combinatie met groene thee extract voor een betere cognitieve alertheid zorgde. De patiënten namen dit voor de duur van 16 weken.

Bacopa Monnieri
Dit medicinale kruid staat in de Indiase geneeskunde bekend als het middel dat de hersenkracht vergroot. Het voorkomt ook de ophoping van aluminium in de cerebrale cortex (rattenstudies). De ratten die het extract van dit kruid kregen liepen minder schade op aan de hersencellen. Ook bleef een normale antioxidant activiteit in het brein in tact. Ook het geheugen bleef nog redelijk functioneren. De gebruikelijke dosis bij mensen is 300 tot 450 mg per dag.

Kurkuma
Een specerij dat zelden nog ontbreekt tussen de opsommingen van heilzame kruiden en planten. De geelwortel heeft een enorm veelzijdige medicinale werking. Kurkumine uit geelwortel beschermt dan ook nog eens de hersenen tegen cognitieve disfunctie en oxidatieve stress die veroorzaakt worden door aluminiumvergiftiging.

Kurkumine verlaagt zelfs de aluminiumconcentratie in de hersenen. Het is een uitstekend middel als je een chronische ziekte hebt die gepaard gaat met ontsteking (tegenwoordig is bekend dat depressie hier ook onder valt). Gelijktijdig bescherm je dus je brein tegen aluminium. Kijk naar een kurkuma supplement dat 90%-95% kurkumine bevat en neem 2 tot 3 x per dag een dosis van 500 mg.

Vitamine C, E en selenium
Onderzoeken laten tevens zien dat vitamine C, E en het mineraal selenium de toxische effecten van aluminium verminderen. Alle drie verlichten de gevolgen van aluminium vergiftiging. Je kunt ze het beste via de voeding binnenkrijgen; dit geldt het meest voor selenium. Neem dus veel fruit, groenten, noten en volle granen,
.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button