Vaccinatie

De griepprik, wie wordt er beter van?

Eigenlijk weet niemand precies hoe goed het griepvaccin werkt. Er is namelijk nooit goed onderzoek naar gedaan. In 2006 publiceert de Cochrane Collaboration, een onafhankelijke organisatie waarbij wetenschappers van over de hele wereld zijn aangesloten, hierover een vernietigend artikel. Ze hielden alle onderzoeken tegen het licht en kwamen tot de slotsom dat er helemaal geen bewijs is dat de griepprik doet waarvoor die is bedoeld, namelijk longontsteking en sterfte voorkomen

Nederlands Huisartsen Genootschap: “Het is moeilijk om bij preventie precies aan te geven wie risico lopen: een op de tien mensen krijgt griep en negen van de tien zijn dus voor niks gevaccineerd.”

De kosten
Met 3,5 miljoen Nederlanders die een griepprik halen, bedragen de kosten voor alleen al het vaccin 87,5 miljoen euro. De meeste huisartsen rekenen ongeveer 10 euro voor de injectie, dus daar komt nog eens 35 miljoen bij.

Vergelijkt u de situatie met de griepprik eens met het kopen van een luxe auto: Professor van Gool laat het zeer dure merk onderzoeken en ontdekt dat er geen bewijs bestaat dat de wagen rijdt. Wel zijn er enige aanwijzingen dat de auto af en toe functioneert als ouderen achter het stuur zitten. Hij adviseerde toenmalig minister Schippers desondanks om tot de aanschaf over te gaan.

Doorslaggevend bij dit advies is dat de fabrikant zegt dat er in de toekomst modellen uitkomen die een betere kans hebben om de weg op te gaan. Van Gool kijkt niet naar de ontwikkeling sinds de introductie van het merk in het midden van de zeventiger jaren en ziet daardoor over het hoofd dat er gedurende al die jaren geen enkel bewijs was dat de auto rijdt en dat de beloftes voor de toekomst daarom op zijn minst twijfel.

Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin?

Werkzaamheid
De griepprik werkt minder goed als het eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. U kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijgt u toch griep.

Volgens Amerikaanse artsen in het vakblad The Lancet Infectious Diseases is de werkzaamheid van de griepprik alleen aangetoond bij jongvolwassenen. Bij ouderen boven de 65 jaar is nauwelijks onderzoek gedaan naar het nut van de prik, terwijl er alle reden is om te denken dat het vaccin bij hen minder goed werkt: hun afweer reageert immers minder goed.

Jaarlijks griepvaccin niet goed voor zwakkere kinderen
Kinderen met een verzwakt immuunsysteem moeten eigenlijk ieder jaar een griepprik krijgen, maar dat vaccin kan hen juist vatbaarder maken voor gevaarlijkere virussen en epidemieën. Het standaardgriepvaccin verzwakt hun immuunsysteem namelijk nog meer. Dat doet het door verstoring van de productie van killer-T-cellen, die onderdeel zijn van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen virussen.

Aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben wetenschappers ontdekt dat het T-celgehalte veel hoger is bij kinderen die de jaarlijkse griepprik niet hebben gekregen. Zij vrezen dat deze standaardinenting met het griepvaccin een generatie van kinderen creëert die alleen maar vatbaarder is voor steeds virulentere griep uitbraken en -pandemieën.

Zwangeren
– Bijsluiters griepvaccins ontraden het vaccineren van kinderen onder de 6 maanden.
– In de Vlaamse gezondheidsdoelstelling die dateert van april 2012, staat dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen tegen seizoensgriep gevaccineerd moet zijn.

Op de werkvloer
Soms willen werkgevers de griepprik verplicht stellen voor al hun werknemers. Of er ontstaat een schemergebied: de prik is niet verplicht, maar je wordt er natuurlijk wél op aangekeken als je zonder prik toch ziek wordt. Wel hebben deskundigen al aangeven dat 60% van de werknemers die ingeënt worden toch nog griep oplopen.

Werknemers verplichten tot een griepprik is nog niet toegestaan.’

Slechts 13% van het ziekenhuismedewerkers is tegen griep ingeënt
Dit is aanzienlijk lager dan de vaccinatiegraad van 62% bij de Nederlandse hoog-risicopopulatie in dezelfde periode. De griepprik werkt niet voldoende zeggen experts.

Bijwerkingen griepvaccin:
Hoofdpijn
Spierpijn
Een algemeen gevoel van onwel zijn, ongewone vermoeidheid of zwakte
Reacties op de plaats van de injectie : pijn, roodheid, zwelling, verharding, jeuk

Vaak bij volwassenen en ouderen:
Gewrichtspijn
Meer zweten dan normaal
Reacties op de plaats van de injectie: blauwe plek, jeuk
Rillen, koorts , een algemeen gevoel van onwelzijn, ongewone vermoeidheid of zwakte

Soms bij volwassenen en ouderen:
Zwelling van de klieren in de hals, oksel of lies
Slaperigheid, duizeligheid
Misselijkheid diarree
Ziekte die lijkt op griep

In een griepprik zitten volgens de fabrikant de volgende ingrediënten :

Merk Vaxigrip
A-Michigan-45-2015 (H1N1)PDM09-Achtige Stam(A-MICHIGAN-45-2015, NYMC X-275)
A-Singapore-INFIMH-16-0019-2016 (H3N2)-Achtige Stam (A-SINGAPORE-INFIMH-16-0019-2016, IVR-186)
B-Colorado-06-2017-Achtige Stam (B-MARYLAND-15-2016, NYMC BX-69A)
Hulpstoffen: Dinatriumwaterstoffosfaat 2-Water (E 339)
Kaliumchloride
Kaliumdiwaterstoffosfaat 0-water ( (E 340)
Natriumchloride
Water voor Injectie

Merk Influvac
A-Michigan-45-2015 (H1N1)PDM09-achtige Stam (A-SINGAPORE-GP1908-2015, IVR-180)
A-Singapore-INFIMH-16-0019-2016 (H3N2)-achtige Stam (A-SINGAPORE-INFIMH-16-0019-2016, NIB-104)
B-Colorado-06-2017-achtige Stam (B-MARYLAND-15-2016, NYMC BX-69A)
Hulpstoffen: Calciumchloride 2-water (E 509)
Dinatriumwaterstoffosfaat 2-water (E 339)
Kaliumchloride
Kaliumdiwaterstoffosfaat 0-water (E 340)
Magnesiumchloride 6-water ( E511)
Natriumchloride
Water voor Injectie

Op de site van het RIVM staat het volgende:

Thiomersal/Thimerosal:
Dit is een kwikverbinding die als hulpstof (conserveringsmiddel) in sommige vaccins wordt gebruikt. Het zit niet in het vaccin dat voor de griepprik wordt gebruikt.
Aluminium verbindingen: Deze kunnen worden gebruikt om de werking van een vaccin te verbeteren, maar zit niet in het griepvaccin.

Formaldehyde:
Bij het productieproces van vaccins wordt formaldehyde toegevoegd om te zorgen dat het virus wordt gedood (dit is de reden dat u geen griep kunt krijgen als gevolg van de griepprik). Vóórdat de vaccinvloeistof in de spuit gaat wordt dit gezuiverd, maar toch kunnen zeer kleine hoeveelheden stoffen als reststoffen achterblijven. Deze kleine hoeveelheid formaldehyde in vaccins is niet schadelijk voor de gezondheid, tenzij er een allergie voor dit product is. Het menselijk lichaam maakt bij de stofwisseling ook zelf formaldehyde. De hoeveelheid formaldehyde die in een dosis griepvaccin voorkomt is vele malen kleiner dan de hoeveelheid die het lichaam dagelijks zelf aanmaakt.

Waarschuwing
– Alle influenzavaccins zijn gecontra-indiceerd bij personen met allergie aan kippeneieren of kippenei-eiwitten. Daarenboven is het levend influenzavaccin gecontra-indiceerd in volgende situaties:

– Immunodepressie als gevolg van een aandoening (o.a. symptomatische HIV-infectie, leukemie, lymfoom) of een immuunsuppressieve behandeling (bv. door hoge doses systemische corticosteroïden, TNF-remmers, methotrexaat, antitumorale middelen).

-Behandeling met acetylsalicylzuur = aspirine (gezien de theoretische mogelijkheid van optreden van Reye syndroom door gebruik van acetylsalicylzuur bij infectie met het influenzavirus.

Bronnen
www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik/Voor_wie_is_de_griepprik
www.plusonline.nl/griep-en-verkoudheid/minder-mensen-halen-griepprik
www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik/Veelgestelde_vragen_griepprik/Hoe_werkt_de_griepprik
www.eurosurveillance.org/
www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099%2811%2970295-X/abstract
www.standaard.be/cnt/dmf20130925_00759626
werkwacht.nl/artikel/griepprik/
www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/beloningscomponenten/griepprik
www.lareb.nl/Nieuws/2014/Rapportage-meldingen-griepvaccin-seizoen-2013-2014
databank.lareb.nl/Bijwerkingen/Result?formGroup=Injectie&atc=J07BB02&lang=nl&drug=INFLUVAC+%28INFLUENZAVACCIN+2014%2F2015+SUBUNIT%29
www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=708&category=GOW
www.medischdossier.org/archief/jaargang_14/nummer_3/nieuwsbericht_799/jaarlijks-griepvaccin-niet-goed-voor-kinderen.html
www.ntvg.nl/artikelen/lage-influenzavaccinatiegraad-onder-ziekenhuismedewerkers/volledig
www.gezondheidsraad.nl/nl/nieuws/griepprik-gezonde-ouderen-wel-gezonde-zwangeren-niet
centrumvitaal.nl/de-kritische-huisarts-hans-van-der-linde-over-vaccineren/
www.youtube.com/watch?v=2J1s-0hoiG4&feature=youtu.be
kassa.vara.nl/media/365830
Niburu.co
Ellen Vader/Vaccinvrij
Familie Blij
Dodelijke Leugens

Toon meer

Related Articles

One Comment

  1. Ik heb begrepen dat de huidige griepvaccins intussen óók zijn voorzien van de mRNA-techniek die we kennen van de covid19-vaccins?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button