Geldsysteem

De oorlog tegen cash

Cash is king? Dan toch niet voor lang meer indien de ganse wereld de weg opgaat van China. Vanuit dat verre Oosten bereikt ons de boodschap dat ‘physical cash may soon become obsolete‘.

China accomodeert als tweede grootste economie ondertussen reusachtige digitale betaalplatformen.
Zo isTencent het vierde grootste internetbedrijf ter wereld. Alibaba stelt dan weer honderden miljoenen producten beschikbaar in meer dan 190 landen.

Zeker is het aanvaarden van cash duurder qua verwerking, beveiliging en zo meer dan digitaal geld. Maar het heeft natuurlijk alles te maken met controle. Wie de geldstromen beheerst, beheerst in feite de aarde mét al haar bewoners.

500 Euro Biljet
Kijk zelf eens in uw portefeuille. Hoeveel of eerder: hoe weinig contant geld heeft u op dit moment nog in handen? Het 500 euro biljet wordt alvast niet meer herdrukt. Finland gebruikt de 1 en 2 eurocenten al heel lang niet meer. In de meeste Nederlandse winkels wordt sowieso afgerond naar 5 cent.

De Europese Commissie
Onderzoekt  de mogelijkheid dit in alle euro-naties door te voeren. In heel wat landen bestaan ook strenge limieten waarboven geen contant geld meer aanvaard wordt voor goederen en diensten. Op termijn zouden in principe ook zwart geld en valsmunterij kunnen verdwijnen.

Slachtoffers
Zoals steeds betreft het de zwaksten in de maatschappij die het meest zullen lijden, vrijbuiters, vreemdelingen, vluchtelingen, dissidenten, drugsgebruikers, daklozen, schuldenaren en sociaal onaangepasten.

De straatkrantenverkoper die op straat moet slapen omdat hij geen eurootjes meer krijgt,
De klokkenluider wiens bankrekening werd bevroren terwijl hij juist maatschappelijk goed bezig was,
De vluchteling die buitengesloten wordt van het economische (en dus maatschappelijke) verkeer in de stad omdat hij geen rekening kan openen.
De schuldenaar die zijn budget minder goed onder controle kan houden omdat geld niet meer fysiek is,
De tiener die gedwongen wordt om drugs met haar lichaam te betalen|”.

Als je cash afwijst, wijs je ook deze mensen af
Maar ja, daar wilden overheden toch al lang van af, niet? Als quantité négligeable. Terwijl de grote criminelen hier vast wel iets op zullen vinden.

Joost van Buuren/Biflatie.nl
https://dailyreckoning.com/ice-nine-comes-china/

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close