Artificial Intelligence

De oorlogsmachine van $5.900.000.000.000

Er wordt weleens gezegd. “Er is altijd geld om oorlog te voeren”.
Hoeveel armen of daklozen er ook zijn in een land. In tijden van oorlog wordt alles opzij geschoven.

Tot deze trieste conclusie kunnen wij komen naar aanleiding van een nieuw rapport van de Brown University.
Deze is gericht op een nauwkeurige inschatting van de totale kosten voor de Amerikaanse regering van haar talloze oorlogen vanaf 2001. De schatting is dat tot nu toe $ 5,933 biljoen is uitgegeven.

Dit is natuurlijk veel hoger dan de officiële cijfers.Het Pentagon probeert de kosten te simplificeren tot eenvoudige overzeese noodoperaties. Het is pas wanneer men de kosten van medische en invaliditeitsverzorging voor soldaten, samen met zaken zoals de rente op het extra geleende geld voor de oorlogen beschouwt, dat de werkelijke kosten duidelijk worden.

Dit soort enorme uitgaven zijn slechts de kosten en verplichtingen van de oorlogen tot nu toe, en met weinig tekenen van een einde, zullen ze alleen maar groeien. In het bijzonder zal deze generatie oorlogen de medische kosten voor veteranen, die consequent in het buitenland worden ingezet, verder vergroten.

Vanaf eind 2001 heeft de VS oorlogen gevoerd in Afghanistan, Irak, Syrië, Pakistan, Jemen en elders in de wereld. Veel van deze oorlogen zijn min of meer permanente operaties geworden waarbij geen rekening gehouden wordt  om ze  te beëindigen.

Jason Ditz

https://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/imce/papers/2018/Crawford_Costs%20of%20War%20Estimates%20Through%20FY2019%20.pdf

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button