Artificial Intelligence

Hacker waarschuwt: vanmiddag gegevens van miljoenen Nederlanders op straat

Een hacker publiceert vandaag een speciale zoekmachine waarin e-mailadressen en ruim drie miljoen wachtwoorden van Nederlanders in te vinden zijn.

De gegevens zijn afkomstig uit lekken van bedrijven als LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay, meldt het Ad. De mailadressen en wachtwoorden blijken al maanden eenvoudig in te zien via lijsten die online te vinden zijn.

‘Als ik het kan kunnen anderen dit ook’
Hacker d0gberry publiceert op verzoek van het AD slechts de eerste twee tekens van de e-mailadressen en de eerste drie van het wachtwoord. “Als ik dit kan, kunnen anderen dit ook. En ze zijn het waarschijnlijk aan het doen.” De hacker roept daarom iedereen op hun wachtwoorden te veranderen.

“Mensen kunnen met jouw identiteit aan de haal gaan”, vertelt journalist Cyril Roman in Goedemorgen Nederland. Roman is een van de auteurs van de publicatie in het Algemeen Daglad. “Mensen moeten zo snel mogelijk hun wachtwoord wijzigen van zoveel mogelijk accounts”, zegt hij.

Wake-up call
VVD-Kamerlid Herma Lodders vindt de ontwikkeling “heel zorgelijk”. “We zijn veel online, dus dit is buitengewoon kwalijk”, reageert Lodders in Goedemorgen Nederland. “Laat het een wake up call zijn. Niet alleen voor ons, maar ook voor bedrijven. Of je nou een organisatie bent of een webwinkel.”

Het Kamerlid vindt het belangrijk vol in te zetten op de aanpak van hackers. “Het kan niet zo zijn dat mensen met jouw identiteit aan de haal gaan.”

Ad/Stopdebankiers

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button