Artificial Intelligence

Hedendaagse slavernij in opmars in Europa

AArbeidsmigratie en uitbuiting neemt toe in Europa, volgens een nieuw rapport van de Raad van Europa dat dinsdag is gepubliceerd.

Het aantal geïdentificeerde slachtoffers van mensenhandel is toegenomen in elk Europees land dat tweemaal werd gecontroleerd door het in Straatsburg gevestigde mensenrechtenorgaan, aldus het rapport. In sommige landen – waaronder België, Cyprus, Georgië, Portugal, Servië en het VK – heeft arbeidsuitbuiting de sekshandel als belangrijkste vorm van mensenhandel ingehaald.

“Onze monitoring toont aan dat steeds meer mensen worden verhandeld om te werken in vreselijke omstandigheden in Europa, zowel binnen als buiten de nationale grenzen,” zei Siobhán Mullally, voorzitter van de Groep van deskundigen inzake actie tegen mensenhandel ( GRETA), een onafhankelijk panel van deskundigen dat toeziet op de implementatie van internationale regels voor de bestrijding van mensenhandel.

“Slachtoffers zijn vaak terughoudend om naar voren te komen, omdat ze bang zijn voor deportatie of vergelding van netwerken voor criminele mensenhandel”, aldus Mullally. “Vervolging en veroordelingen van de daders zijn ook erg zeldzaam.”

De meeste slachtoffers van arbeidsuitbuiting – “een van de meest uitdagende aspecten van ‘moderne slavernij’, ‘volgens GRETA – zijn mannen en werken meestal in sectoren zoals landbouw, horeca en visserij. Vrouwelijke slachtoffers werken het meest waarschijnlijk in huishoudelijk of verzorgingswerk en vallen ten prooi aan zowel arbeid als seksuele uitbuiting.

Vooral migrerende werknemers lopen het risico van uitbuiting, aldus het rapport, dat ook wijst op rekrutering via internet en sociale media als een groeiende trend.

Het rapport riep nationale autoriteiten in Europese landen op om hun toezicht op de praktijk te verbeteren en mensenhandelaren te vervolgen. Het raadde aan om samen te werken met NGO’s en bedrijven, en om gegevens te verzamelen en uitgebreide wetgeving in te voeren om dit probleem aan te pakken.

Bron: https://www.politico.eu

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button