Percy Dens

Man on a mission

Al sinds mijn eerste herinnering had ik het gevoel iets te weten over mensen en samen leven dat voor veel ‘verlichting’ zou kunnen zorgen. Ik zag om me heen hoe belangrijk en misleidend de verslaving aan bevestiging is, die meestal gepaard gaat met een afschuw van afwijzing. Ik heb in mijn jeugd veel veranderingen en vernederingen moeten ondergaan die het gevolg waren van keuzes van volwassenen waarbij ze zich vaak lieten (mis)leiden door bevestiging-verslaving of angst voor afwijzing. Maar ook op school zag ik het: de systemen waar mensen met elkaar inzitten en hoe bepalend individuele keuzes daarin zijn en hoe ze het systeem veel zwaarder belasten of ontlasten dan men zich vaak beseft.

Het duurt even
Bevestiging-drang en afwijzing-vrees: dit is iets menselijks. Het hoeft ook niet weg want het gaat niet weg, zo zijn we nu eenmaal. We kunnen wel leren omgaan met verslaving aan bevestiging en vaak misplaatste angst voor afwijzing. Door bewust met angst voor afwijzing te leren omgaan hoeft die angst geen bepalende rol meer te krijgen in je keuzes. Zo ontstaat ruimte voor groei en ontwikkeling. Eenmaal klaar met het VWO met wiskunde/economie pakket ging ik aan het werk. 1e bedrijf was een Nederlandse vestiging van een Amerikaanse multinational in de farmaceutische industrie. Tijdens die eerste baan deed ik een opleiding economie en marketing. Maar ik ging ook door met het bestuderen van het Boeddhisme en andere religies, waar ik tijdens het VWO mee was begonnen. Colleges gevolgd van Hans Wesselink over de overeenkomsten in heilige talen en heilige geschriften die ontstonden in tijden dat er nog niet gereisd werd maar waar men wel dezelfde ‘woorden’ koos voor dezelfde heilige en algemene symbolen. Hans opende mijn ogen voor het universum, een algemene verbondenheid, een collectief geheugen. Daarna heb ik ook veel gedaan aan soul searching in ‘het spirituele circuit’. Maar dat was zeer teleurstellend. Ik vond het zweverig terwijl ik zelf spiritualiteit als iets fundamenteels, logisch en zeer zakelijks ervoer! Dat er een logische verbondenheid tussen spiritualiteit en bedrijf bestond was me vanaf de start van mijn carrière meteen duidelijk. Het duurde echter even voor ik een visie had en middelen had ontwikkeld om er iets mee te kunnen.

Alles draait om individuele keuzes
Het was me in organisaties al snel opgevallen dat het voor goed draaiende bedrijven vooral om de organisatie van economie en marketing gaat. En dat het succes met name wordt bepaald door de rol die mensen in bedrijven spelen tijdens die organisatie. Alles draait om individuele keuze momenten, hoe goed je procesmatig ook een organisatie inricht of hoe sterk of gewild je product ook is. De financiële crisis lijkt me daarvan een helder voorbeeld. Juist de financiële markt is aan veel regels gebonden. Helaas geen regels om de integriteit van individuen te kunnen meten of iemands intenties te kunnen achterhalen. Uiteindelijk hebben gebrek aan tranparantie, duistere intenties en winstbejag die markt aan de grond gebracht.

Pressure cookers
Na een paar jaar, en studies, kwam ik in een bewust gekozen tijdelijke job terecht. Een project: een contract met einddatum. Iedereen verklaarde me voor gek. Wie wil nu niet liever een vaste baan? Maar juist tijdens projecten komen individuele keuzes van mensen erg onder druk te staan. Deze pressure cookers binnen bedrijven spraken me al snel aan en binnen no time ging ik van de ene reorganisatie-klus naar de ander. In zeer uiteenlopende branches en van Finance, ICT, sales en marketing, business development, doorstarten tot aan logistiek. En pikte en passant mijn APICS, 6 sigma greenbelt én champion mee en een serie masterclasses van Eliyu Goldratt. Die laatste inspireerde me zeer omdat al mijn bevindingen tijdens mijn carriere nergens weerslag vonden. Ineens hoorde ik mijn mening over bedrijfsvoering, – die vanuit simpele verbondenheid -, uit iemand anders’ mond komen. Vanaf dat moment was het hek wel van de dam. Eindelijk! Een zwaargewicht medestander die de logica van spiritualiteit in combinatie met het bedrijfsleven zag zonder dat het één of andere zwever was. Ik ging steeds meer in mijn eigen visie geloven en ernaar handelen. Waardoor ik weliswaar ook vaak op weerstand stuitte. ‘Met good common sense kun je elke middelgrote onderneming leiden zonder geautomatiseerd systeem, zelfs al is het een productie bedrijf’, sprak Goldratt ooit tijdens een college.

Doorn in het oog
Tegenwoordig is tweederde van de markt valse lucht – verspilling -, en zo ook tweederde van de energie binnen een bedrijf. Een mega verspilling die onze omgeving en wijze waarop we samen leven zeer negatief beïnvloedt. De hoeveelheid verspilling in een organisatie staat voor mij gelijk aan het gebrek aan spirituele benadering. Ik wil dan ook een boek maken over spirituele kengetallen. Want deze verspilling is me al een doorn in het oog sinds de eerste dag dat ik ooit een bedrijf binnenstapte. Sindsdien besloot ik de oorzaken ervan te onderzoeken en die brachten me terug naar wat mensen beïnvloedt tijdens het maken van keuzes. Het was echter pas na een mislukt project, een verbroken relatie, een beroerte op mijn 34e en daarna een zware depressie, dat ik wakker werd en dacht: ik moet het anders gaan doen! Ik wil dichter naar die individuele keuze momenten en daar bewustwording tot stand brengen. Aldus ontstond Persival Coaching. Ik richtte me op talentontwikkeling bij bedrijven en individuen en de blokkades die het tot volle wasdom komen van het talent verstoren. Het erkennen van verbondenheid (van alles met alles en iedereen met iedereen), is het beste gereedschap bij talentontwikkeling. Het biedt je diepere inzichten in verbanden, zelfs tijdens de grootst ogenschijnlijke chaos. Zo kun je persoonlijke of bedrijfschaos snel helder maken, zodat je weer bewust kunt kiezen in plaats van paniek voetbal spelen onder het mom van ‘God zegene de greep’. Met Persival Coaching coachte ik al succesvol vele BN’ers, topsporters en spraakmakende ondernemers en bedrijven.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button