Artificial Intelligence

Nieuwe transplantaties, nieuwe ethische vragen

Zeg ‘orgaandonatie’ en mensen denken waarschijnlijk aan ‘traditionele’ donaties als die van hart, levers en nieren. Maar de afgelopen jaren zijn geheel nieuwe, vaak spectaculaire vormen van transplantaties ontstaan.

Zo vond onlangs in de VS een zeer uitgebreide gezichtstransplantatie plaats bij een ernstig verbrande brandweerman. Eveneens in de VS werd dit jaar de eerste dubbelzijdige handtransplantatie bij een kind uitgevoerd.

In Zuid-Afrika werd in 2014 voor het eerst een penistransplantatie uitgevoerd die nodig was na een mislukte besnijdenis. De transplantatie was zo succesvol dat de partner van de ontvanger inmiddels zwanger is.

En in Zweden zijn in 2014 de eerste kinderen geboren uit baarmoeders die getransplanteerd waren. Het ging hierbij om bij leven gedoneerde baarmoeders, maar in de VS en de UK zijn plannen om ook postmortaal (dus na de dood) gedoneerde baarmoeders voor dit doel te gebruiken.

Deze nieuwe vormen van transplantatie roepen ieder voor zich heel nieuwe ethische vragen op. Omdat deze transplantaties niet levensreddend zijn, verandert ten eerste de afweging tussen risico en potentiële voordelen.

Patiënten die een transplantatie ondergaan moeten daarna hun hele leven afweer onderdrukkende medicatie gebruiken, die soms ernstige bijwerkingen kan hebben.

Zo zijn er patiënten bij wie de getransplanteerde handen weer werden geamputeerd omdat zij er niet aan konden wennen of de medicatie vanwege de bijwerkingen niet meer wilden nemen. En hoe zal de patiënt er aan toe zijn als diens getransplanteerde gezicht wordt afgestoten?

‘Traditionele’ transplantaties, zoals die van een hart of een nier, zijn ‘inwendig’, waardoor de patiënt er niet steeds aan herinnerd wordt. Maar bij transplantaties van ‘uitwendig’ materiaal zoals gezicht, handen en penis ontstaat een nieuwe psychologische dynamiek.

Bij het transplanteren van geslachtsorganen
Zoals een baarmoeder rijzen weer andere vragen, omdat er nog een derde bij betrokken is: het toekomstige kind. Hoe voelt het als kind om te weten dat je bent geboren uit de baarmoeder van je oma of een overleden donor? Hoeveel risico – op prematuriteit bijvoorbeeld – voor het kind is acceptabel?

Met de transplantatie van baarmoeders wordt het theoretisch ook mogelijk dat transgenders en mannen! zwanger worden. Hoe ver willen we daarmee gaan? Als de baarmoeder bij leven gedoneerd wordt, weegt het risico van de uitname procedure dan op tegen het dragen van een eigen kind, terwijl er ook een alternatief – draagmoederschap – beschikbaar is?

Discussies over orgaandonatie beperken zich vaak tot debatten over tekorten en mogelijkheden om de schaarste aan organen op te heffen.

Maar met al deze nieuwe vormen van transplantaties dringen zich nieuwe ethische vragen op waarvan de beantwoording nog nauwelijks begonnen is. . . . .

 

Gert van Dijk Ethicus/Peter Sattva

Toon meer

Related Articles

One Comment

  1. gezichtscorrecties zijn ook al in Europa uitgevoerd. In Spanje heeft een vrouw een restauratie gekregen, maar is uiteindelijk overleden aan de bijwerkingen van de medicatie die het afstoten van de huis tegen moest gaan. Tja wat een winst, en denk aan de term: met orgaandonatie kan je levens redden.

    citaat website: Isabelle Dinoire de vrouw bij wie als eerste een gedeeltelijke gezichtstransplantatie werd uitgevoerd is op op 49-jarige leeftijd overleden. Dat gebeurde al in april maar haar dood werd dinsdag pas via de Franse media naar buiten gebracht door het ziekenhuis in Amiens waar ze indertijd werd geopereerd.
    Dinoire liep in 2005 ernstige verminkingen op aan het hoofd doordat ze werd aangevallen door haar labrador terwijl ze lag te slapen. Chirurgen gaven haar een nieuwe neus kin en mond afkomstig van een donor. De ingreep duurde vijftien uur. Hoewel het resultaat een succes mocht worden genoemd kampte de Française jarenlang met afstotingsverschijnselen.
    Kwaadaardige tumoren. Afgelopen winter werd ze ziek als reactie op op een nieuwe huidtransplantatie. Toen werden er ook twee kwaadaardige tumoren gevonden mogelijk veroorzaakt door de zware medicijnen die ze moest slikken.– einde citaat website
    https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/detail/vrouw-met-gezichtstransplantatie-overleden/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button