Artificial IntelligenceGeldsysteem

Twee Cambrige Analytica-klokkenluider:”Facebook-tests maakten meer slachtoffers dan aangenomen”

Via talloze quizjes van Cambridge Analytica werden de gegevens van nog veel meer Facebook-gebruikers verzameld dan wordt aangenomen. Dat zegt Brittany Kaiser, ex-directeur van het databedrijf, in een verklaring aan het Britse parlement.

Britse parlementsleden voeren momenteel een onderzoek naar fakenieuws en het dataschandaal bij Facebook. Enkele weken geleden kwam aan het licht dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica wereldwijd de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers – onder wie 61.000 Belgen – had verzameld.

Dat deed het aan de hand van persoonlijkheidstestjes, zoals bijvoorbeeld ‘This is your digital life’, een app van Aleksandr Kogan. De gegevens van iedereen die die app gebruikte, en hun vrienden, werden onder meer gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

87 miljoen
Maar volgens Kaiser, die niet lang geleden ontslag nam bij Cambridge Analytica, werden de gegevens van veel meer dan 87 miljoen gebruikers verzameld met die quizjes en persoonlijkheidstesten. Daaraan kun je – in de meeste gevallen – met je Facebook-login aan deelnemen. Kaiser heeft het in haar verklaring specifiek over het voorbeeld “Sex Compass”, maar voegde daar verder niets aan toe. Tijdens een verduidelijking in het Britse parlement werd gevraagd of dataverzameling het hoofddoel van die quizjes was.

Daarop antwoordde Kaiser bevestigend.
“Ik weet niet hoe de data precies werden verzameld, maar ik ben vrijwel zeker dat het aantal Facebook-gebruikers van wie de gegevens zijn verzameld veel groter is dan 87 miljoen, en dat zowel Cambridge Analytica als andere bedrijven en campagnes bij het dataschandaal betrokken zijn”, schrijft Kaiser.

Het dataschandaal brak in maart los toen Cambridge Analytica-klokkenluider Christopher Wylie aan The Observer een boekje opendeed over het databedrijf. Eind die maand kwam ook Brittany Kaiser met haar verhaal naar buiten. Facebook-topman Mark Zuckerberg bood al meermaals zijn excuses aan en moest vorige week in de Amerikaanse Senaat getuigen.

Bron: De morgen
Business Insider, The Guardian

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button