Gezondheid

Drink jij genoeg water?

Water is belangrijk voor alle levende dingen. In sommige organismen bestaat 90% van het lichaamsgewicht uit water.

Bijna 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water; de hersenen bestaan voor 70% uit water en de longen voor bijna 90% mager spierweefsel bevat ongeveer 75% water, lichaamsvet bevat 10% water en beenderen 22%.

Ongeveer 83% van ons bloed bestaat uit water, wat weer helpt bij de spijsvertering, vervoer van afvalstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Een mens moet per dag ongeveer 2,4 liter vocht vervangen, een gedeelte door te drinken en een gedeelte wat door het lichaam uit het voedsel wordt gehaald. We weten allemaal dat water goed is voor ons.
En zelfs als we weten waarom, is het niet een gewoonte die bij veel mensen vorm heeft aangenomen.

We eindigen meestal met een kop koffie en het drinken van heel veel frisdrank of alcohol, om nog maar te zwijgen over de vruchtensappen, koppen thee, melk en nog wat van die dingen.

Hier volgen 9 redenen waarom je water zou moeten drinken:

1. Optimale werking van je organen
Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water: gemiddeld voor 70 tot 75%. Een deel van dat water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, waaronder je hersenen, hart, longen, spieren lever en je botten. Een tekort aan water betekent dat je inlevert op het functioneren van deze organen

2. Water drinken geeft energie
Water is onmisbaar als brandstof voor je lichaam. Zonder voedsel houden we het als mens best even vol. Zonder water daarentegen, kun je hooguit 4 dagen overleven! Een uitdroging van ‘maar’ 2% kan al zorgen voor een energieverlies tot 20%.

Idealiter krijgen we dagelijks via eten en drinken 3 liter water binnen. Een goede richtlijn is om overdag minimaal elk uur een glas water op kamertemperatuur te drinken. Streef naar een consumptie van minimaal 2 liter per dag.

3. Keep it flowing!
Als je voldoende drinkt is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. En hoe beter het stroomt, des te beter is je lichaam in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Hoe dikker of vocht armer je bloed, hoe moeilijker juist de aanvoer en afvoer van die stoffen verloopt.

Klachten die je in dit verband kan krijgen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van ‘niet helder’ zijn. Voor een goed begin van de dag drink je meteen bij het opstaan een paar glazen water. Wedden dat je sneller op gang komt?

4. Voorkom verzuring
Water is een zeer neutrale stof die helpt om verzuring te voorkomen. Je lichaam streeft naar een goede balans tussen zuren en ‘basen’ (niet-zuren). De zuurtegraad – ook wel uitgedrukt als pH-waarde – is voor verschillende onderdelen in je lichaam anders.

Zo is je maag een stuk ‘zuurder’ dan je darmen of je bloed.Van nature wil je lichaam de pH-waardes zo stabiel mogelijk houden. Water, groenten en fruit helpen daarbij, mede door de aanwezigheid van niet-verzurende mineralen als calcium, magnesium, kalium en natrium

5. Gewichtsverlies
Water is één van de beste manieren om gewicht te verliezen. Ten eerste omdat het vaak drankjes met een hoog caloriegehalte vervangt, maar het helpt ook heel goed om het hongergevoel te onderdrukken. Wat blijkt is dat velen van ons lichaamssignalen verkeerd interpreteren zodat als we denken dat we honger hebben dat in feite dorst is. Water bevat geen vet, geen calorieën, geen koolhydraten en geen suiker. Drink heel veel om je gewichtsverlies te stimuleren.

6. Een gezond hart
Het drinken van een behoorlijke hoeveelheid water kan je risico op een hartaanval verlagen. Een onderzoek van zes jaar, dat in 2002 werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Epidemiology, heeft aangetoond dat diegenen die meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans op een hartaanval hadden dan diegenen die minder dan 2 glazen water per dag dronken.

7. Een mooie huid
Het drinken van water kan zorgen voor het reinigen van je huid. Mensen zeggen vaak dat ze een glanzende huid hebben na het drinken van genoeg water. Het zal niet van de ene dag op de andere ontstaan, maar zelfs na een week drinken van een gezonde hoeveelheid water kunnen er al positieve effecten optreden voor je huid.8

8. Spijsverteringsproblemen.
Ons spijsverteringssysteem heeft een flinke hoeveelheid water nodig om het voedsel goed te kunnen verteren. Vaak help water bij het oplossen van maagzuurproblemen en water, gecombineerd met vezels, helpt ook bij constipatieproblemen Het drinken van een gezonde hoeveelheid water een uitstekend middel om het risico op darmkanker met 45% te verminderen, blaaskanker met 50% en zelfs het risico op borstkanker verminderd.

9. Reinigen
Water wordt door het lichaam gebruikt om gifstoffen en afvalproducten uit ons lichaam te verwijderen.Tot de groep afvalstoffen behoren ook de zogenaamde ‘toxische’ stoffen. Dit zijn lichaamsvreemde stoffen die van nature niks bijdragen aan een goede gezondheid.

Je lichaam is ze dan ook liever kwijt dan rijk.Denk aan zwarte metalen, pesticiden, nicotine en alchohol Voldoende water drinken helpt om deze giftige stoffen af te voeren en zo je lichaam te reinigen. Een eenvoudiger en voordeliger detoxplan is er niet!

 

Bron: Drogespieren/Heathylife

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button