Artificial Intelligence

Wereldwijde schuld nu 240 biljoen!

Het Zwitserse Staatspensioenfonds verdubbelt haar investering in fysiek goud van 1 naar 2 procent. Het lijkt geen wereld- of zelfs schokkend nationaal (Zwitsers) nieuws, maar het betekent wel een verdubbeling! Het geeft daarbij ook een zeer sterk signaal af over hoe de Zwitsers denken over de State of Affairs.

Hoe de zaken er werkelijk voorstaan op financieel-economisch gebied, vooreerst kijkend naar de situatie in en gevolgen van naderend onheil voor eigen land. Ook andere landen in Europa houden al rekening met tegenwind. In Zweden houden bereiden ze de mensen voor met een flyer over een crisis en oorlog. Is het tijd om wat goud in te slaan?

Goud kopen? Een goed idee!
Egon von Greyerz van Matterhorn Asset Management (MAM) juicht deze zet van het Zwitserse Staatspensioenfonds alleen maar toe. Hij verwacht dat een crash aanstaande is. Hij raadt (privé)investeerders met nadruk aan het voorbeeld van de Zwitserse Staat te volgen. Von Greyerz startte MAM in 1999 voor private cliënten en kocht als moneymanager meteen fysiek goud aan 300 USD.

Midden 2018 is de koers al vier keer over de kop gegaan, ondanks de daling van afgelopen jaren. De grote stijgingen liggen nog in het vooruitzicht, aldus deze beheerder/adviseur. Hij verwacht de koers uiteindelijk nog maal tien zal gaan…

Mogelijkheden tot een crash (en crisis)
Hij noemt nog maar een handvol van de calamiteiten die de komende twee jaar in het vooruitzicht liggen. ‘Brexit, Quitaly and Grexit. Schulden, Stock Shocks, Bond Bubbles, Properties Popping, Derivative Defaults and Banks Busting’.

Niets minder dan een golf van financieel-economische rampspoed die als een tsunami verwoestingen alom teweeg zal brengen. De gigantische risico’s stapelen zich onderhuids maar gestaag op terwijl de wereld(markten) gezapig indommelen en zich nog eens omkeren in hun slaap.

Wereldwijde schuld nu 240 biljoen
De totale schuld in de wereld is van 80 biljoen dollar in 1999 toegenomen tot meer dan 240 biljoen in 2018 (een biljoen is duizend miljard). Een veeg teken is dat ze ook accelereerde sinds de recentste Kredietcrisis van 2008 tot een verdubbeling!

Hebben ze, hebben we ook maar iéts opgestoken, iéts (bij)geleerd sindsdien dus? Dat de schuldenboom niét tot in de hemel kan groeien bijvoorbeeld? Maar slaap rustig verder, zegt von Greyerz cynisch. Don’t worry be happy, zoals het liedje luidt.

QT – Quantitive Tightening
Wat de trigger is en zal zijn van de ergste crash in de geschiedenis? Quantitative Tightening – QT – of het tegenovergestelde van de Quantitative Easing (kwantitatieve verruiming) van de laatste 20 jaar. Eigenlijk al sinds de oprichting van de eerste centrale bank en het eerste mismanagement in de financiële wereld. Vermits de aandelenmarkten hoofdzakelijk kunstmatig gestegen zijn in die tijd (maal 4) op de rug van fiat money printing. En nu dit tomeloos geld bijdrukken afloopt (want FED en óók ECB stopt ermee!) kunnen we het vervolg wel raden…

Door Joost van Buuren

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button