Historie

5 juni 1968 Robert Kennedy vermoord

Het is 5 juni 1968, als Robert Kennedy, de broer van de in 1963 vermoorde president John F. Kennedy van de Verenigde Staten, zélf het slachtoffer wordt van een moordaanslag.

Hij overleefd het niet. Al snel wordt de ‘eenzame gek’ Sirhan Sirhan opgepakt, zoals hij wordt betiteld. Hij zou in zijn eentje de aanslag op Robert Kennedy hebben beraamd.

Maar vanzelfsprekend, zoals ook bij de moord op zijn broer in 1963, is ook de moord op Robert Kennedy in een véél groter perspectief te plaatsen. En is het méér dan logisch om te kijken naar de politieke vijanden, die baat hadden bij het uit de weg ruimen van deze presidentskandidaat.

De moord op Robert Kennedy, 2 maanden ná de moord op dominee Martin Luther King, lijkt te verlopen, langs dezelfde lijnen, waarmee ook zijn broers moord was omgeven. Net als het zwarte schaap Lee Harvey Oswald, is het Sirhan Sirhan, die al zijn leven lang -vanuit de gevangenis- verklaart dat hij ABSOLUUT onschuldig is.

Kijken we naar de zittende president van dat moment, Lyndon B Johnson, dan is het voor velen duidelijk dat ook dit keer, deze Johnson weer een essentiële rol speelde. Johnson gaat door het leven als de man die door het militair-industrieel complex in de VS was uitverkoren, om hun belangen te dienen. And so he did..!

Hij was de president die op gruwelijke wijze, de oorlog in Vietnam in alle hevigheid liet losbarsten. En Robert Kennedy..? Ja, die was volledig tégen deze oorlog en daardoor mateloos populair. Tijd om kennelijk afscheid van je leven te nemen..

Robert Kennedy had zojuist de voorverkiezingen van de Democratische Partij gewonnen en maakte een zéér goede kans om president te worden. Tot die avond in juni 1968. Zijn opponent in deze verkiezingsrace zou Richard Nixon zijn geweest.

Je zult niet veel horen waarschijnlijk, over deze 50-jarige gedenkmoment van de moord op Robert Kennedy. Er zullen niet veel Tv-kanalen zijn die er aandacht aan gaan besteden, naar ons idee. Daarom doen wij het nog maar even; in gedachtenis aan Robert Kennedy.

Guido/Wanttoknow

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button