Gezondheid

500.000 mensen in Nederland hebben klachten door straling

Hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, depressie, hartkloppingen en oververmoeidheid: duizenden mensen zeggen deze klachten te krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen.

Elektro Hypersensitiviteit (EHS)
Het is een overgevoeligheid voor de blootstelling aan elektromagnetische velden. EHS is echter een diagnose van de patiënten zelf, niet van artsen. De medische wereld heeft geen verklaring voor de klachten van de patiënt.

Er is nog geen eenduidig bewijs dat het aan de straling ligt en meerdere onderzoeken spreken elkaar tegen. Steeds meer landen nemen maatregelen rondom straling, maar in de wetenschap is EHS nog niet erkend.

Experts geven nu adviezen over bescherming tegen straling van deze apparaten. Er bestaat sinds kort zelfs de eerste stralingsvrije camping. De landelijke GGD pleit voor een stralingsvrij gebied ergens in Nederland.

Mobieltjes mogelijk kankerverwekkend
The World Health Organisation classificeert sinds 2011 mobieltjes als mogelijk kankerverwekkend. Steeds meer landen raken hiervan doordrongen en nemen voorzorgsmaatregelen ondanks het ontbreken van een wetenschappelijke duidelijkheid.

Zo komt er in Frankrijk een totaal verbod op het gebruik van mobiele telefoons op lagere en middelbare scholen. In België komt er in mei een voorstel voor de erkenning van Elektro Hypersensitiviteit. In Zweden zijn er al sinds 2006 stralingsvrije ruimten in ziekenhuizen..

In Nederland worden geen voorzorgsmaatregelen getroffen.
Het standpunt is dat straling van draadloze communicatie niet schadelijk is.

3 dingen die je tegen elektromagnetische straling kan doen:

Manier 1: Haal straling weg of weer straling
Haal indien mogelijk elektromagnetische straling weg:

– Gebruik in plaats van WiFi (draadloos internet) internet via de kabel.
– Gebruik in plaats van je GSM en DECT-telefoon (dat is een draadloze telefoon) een telefoon aan een ‘draad’.
– Gebruik in plaats van inductie-platen of een elektrische kookplaat een gasfornuis.
– Haal elektrische bedden (zoals een waterbed of een elektrisch verstelbaar bed) of elektrische dekens uit het      stopcontact/vervang deze voor een ‘gewoon’ bed of deken.

Manier 2: Versterk de natuurlijke energie van de aarde in je omgeving
Kies bewust voor stroom:

– Kan je niet zonder WiFi of (Bluetooth op) je mobiel? Zet deze dan enkel aan wanneer je het nodig hebt en zet ze uit wanneer je klaar bent. Dit geldt ook voor andere elektrische apparaten: trek de stekkers uit stopcontacten als je ze niet gebruikt.
– Gebruik ‘geaarde’ stopcontacten: dit zijn stopcontacten met een ijzeren ‘stukjes’. Hier kunnen stekkers in waarin gleuven zitten.
– Kies bewust voor licht. Vermijd Tl- en spaarlampen. Gebruik liever (op afstand) een LED lamp of een halogeenlamp op 230 volt (zonder transformator) of een ‘Ecoclassics’ lamp. Sommige mensen prefereren een gloeilamp, dit is echter niet optimaal voor het milieu.
– Daarnaast hebben mensen er vaak baat bij om een lichtdimmer óf helemaal uit óf helemaal open te zetten (en dus niet voor ‘tussenstanden’ te kiezen).

Manier 3: Versterk je eigen energie
Houd afstand van elektrische bronnen, zoals de router of TV.

-Zit niet met je neus op het TV-beeldscherm.
-Ga je (elektrisch) de was doen? Zet de wasmachine dan aan als je van plan bent om naar een afspraak of iets dergelijks te gaan.
-Verder kunnen mensen baat hebben bij een wekker op een batterij, in plaats van een radiowekker die op 230 Volt draait.

Sommige elektromagnetische stralingsbronnen kunnen niet weggehaald worden, zoals WiFi van de buren of zendmasten in de buurt. Sommige middelen, zoals stralingsvrije verf of folie weren dit soort elektromagnetische straling. Er zijn ook filters die helpen om het water en de lucht te zuiveren.

De ontdekking: ik heb EHS
Carolien Schooneveld viel ineens van haar fiets. Haar kantoorwerk werd voor haar steeds zwaarder. Vanaf 1997 gaat ze van de ene specialist naar de andere op zoek naar een verklaring. Haar vader, die ook gevoelig was voor straling en daar een boek over schreef, attendeerde haar erop dat ze wel eens een overgevoeligheid voor de straling zou kunnen hebben.

Schooneveld was blij dat ze uiteindelijk maatregelen kon treffen. “Ik heb, samen met een specialist op het gebied van meten van elektromagnetische velden, naar een woning gezocht”, legt ze uit. “Nu woon ik daar al 16 jaar zonder problemen. We hebben wat aanpassingen moeten maken, maar ik kan hierdoor gewoon werken en leven”.

Je kan leven met EHS als je er op tijd bij bent
Inmiddels praat ze onder andere met werkgevers hoe ze de werkplek stralingsvrij kunnen krijgen. Ook helpt ze mensen om hun huis aan te passen: met eco-wifi routers en aluminiumfolie. “Soms moeten mensen verhuizen”, vertelt ze.

Pleidooi voor een stralingsvrij woongebied
Fred Woudenberg is verbonden aan Kennisplatform Elektro Magnetische Velden. Hij gaat er van uit dat ondanks het ontbreken van wetenschappelijke bevestiging het niet kan worden uitgesloten dat sommige mensen daadwerkelijk gevoelig zijn voor elektromagnetische velden.

Woudenberg vindt dat je zieke mensen moet erkennen. “Er zou in Nederland één stralingsvrij woongebied moeten komen voor deze groep. Ook is er geen expertise aanwezig over EHS. Zorg dat die er komt.
Er moet ook een stimuleringsbudget beschikbaar komen om een specialist aan te trekken.”

500.000 mensen met EHS
Volgens het Kennisplatform is er voor de Nederlandse situatie geen betrouwbare informatie beschikbaar over het aantal mensen dat gezondheidsklachten ervaart in de buurt van elektromagnetische velden.

Een informele schatting van de Stichting Elektrohypersensitiviteit, de zelfhulpgroep voor lotgenoten, is dat 3% van de mensen in onze samenleving is overgevoelig voor elektromagnetische velden. Dat zijn in Nederland zo’n 500.000 mensen.

Gas afschaffen
Vanaf 2020 wordt begonnen met het afschaffen van gas in huizen en 5G komt eraan.
De schatting is dat dat minimaal 10% van de bevolking last zal krijgen van EHS.

Stralingsvrij Nederland/Femke de Grijs

Toon meer

Related Articles

4 Comments

  1. Ik heb vooral last van infrarode straling en de wijze waarop deze middels het klimaatsprookje mijn portemonnee leeg haalt.
    In tegenstelling tot de problemen van radiostraling is dit probleem echt en AANTOONBAAR!

  2. Hallo, is het een reële overweging om de nederlandse staat voor de rechter te dagen ivm het in gevaar brengen van de volksgezondheid ? Er zijn toch genoeg wetenschappelijke bewijzen dat het gebruik van blokgolven waar iedereen aan blootgesteld wordt, schadelijk voor de gezondheid is ? Het zonder een keuze te laten energetisch verstoren van het menselijk systeem is hetzelfde als opzettelijk een computer laten crashen door middel van een virus en is toch ook strafbaar ? Ongelofelijk dat de bevolking dat zonder vrije keuze door de strot geduwd krijgt terwijl dezelfde overheid de mond vol heeft over het populaire klimaat item maar tegelijkertijd het levensklimaat van de eigen bevolking verziekt door het draadloze virus ongeremd
    z’n te laten gaan. Ik verneem graag of er meer mensen zijn die er ook zo tegenaan kijken. Hrt. grt. Ton Ottevanger.

    1. Hoi Ton, Ik ben het volkomen met je eens! Onlangs heb ik een tip gekregen dat iedere burger mag inspraak doen bij zijn/haar gemeenteraad vegadering. Je kan dat aanmelden bij de griffier van je gemeente. Je mag dus ook onderwerpen inbrengen die nog niet op de agenda staan. Wellicht is er hoop om te zorgen dat bijv 5G niet in je eigen gemeente komt. Gr, J. Kooyman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button