Gezondheid

De gevaren van verzuring voor je lichaam

Wat is verzuring?

Verzuring betekent letterlijk ‘het zuurder worden van iets’. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte van ons lichaam te hoog is. Dit leg ik uit aan de hand van het zuur-base systeem. Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd.

Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (een ander woord voor basisch is alkalisch). De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch, met uitzondering van maagzuur (zoals de naam zelf al zegt). De optimale pH-waarde van ons bloed is 7,35 tot 7,45.

Hoe ontstaat verzuring van het lichaam?
Iedereen verzuurt. Dat hoort bij het ouder worden: zure afvalstoffen hopen zich meer en meer op in ons lichaam naarmate we ouder worden. Bij onze geboorte bestaat ons lichaam voor 70% uit water en voor 30% uit mineralen en sporenelementen. Na het 40ste levensjaar kan het lichaam door verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen (zowel in vaste als in vloeibare vorm).

Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die je lichaam kwijt moet raken om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn o.a. urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren en fosforzuren.

Oorzaken van versnelde verzuring
Onze westerse leefstijl, persoonlijke gezondheidssituatie en leefomgeving vormen de basis van het chronisch verzuringsproces. De volgende factoren zijn in hoge mate verantwoordelijk voor het versnelde verzuringsproces en plegen op dagelijkse basis een grote aanslag op onze bicarbonaatbuffers:

-Zuurvormende voeding
-Verarming van de landbouwgrond
-Overmatig alcohol- en suikergebruik
-Medicijngebruik
-Stress
-Milieu invloeden
-Weinig beweging
-Roken
-Te weinig nachtrust
-Crash diëten
-Overmatige sportactiviteiten (spierverzuring)

Wat zijn verzuringsklachten?
Voorkomende klachten door een latent aanwezige verzuring in stadium 1 (klachten in het begin) en stadium 2 (klachten in een vergevorderd stadium).

Stadium 1:

Slaapstoornissen
Obstipatie
Zure oprispingen
Cariës
Infectiegevoeligheid
Haaruitval en huidproblemen
Spierkrampen
Libido verlies
Allergieën

Stadium 2:
Diabetes
Jicht
Nierstenen
Artrose
Reuma
Botontkalking / Osteoporose
Fibromyalgie
en diverse andere verouderingsziektes

Wat kan je zelf doen tegen verzuring?

Beperk verzurende factoren:
-Vermijd of beperk factoren die je lichaam sterk verzuren, zoals stress, roken, medicijnen en overmatige spierbelasting.
-Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken, zoals dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie en zwarte thee.
-Eet meer ontzurend voedsel: een gezonde pH-waarde is in feite niet meer dan een goede balans. Door extra inname van basisch voedsel verhoog je ook je pH-waarde.
-Eet hiervoor meer groente, fruit, aardappelen noten en zaden, deze voeding is basisch.
-Drink ontzurende kruidenthee die een gezonde pH waarde ondersteunt.

5 concrete voedingstips om je lichaam te ontzuren
Wil je echt alleen je lichaam ontzuren door het aanpakken van je voeding, hou dan de volgende 5 tips in je hoofd, niets meer en niets minder:

1) Minimaliseer suikers
Suiker is ontzettend verzurend voor je lichaam. Vooral geraffineerde witte suikers zijn funest. Wanneer je veel suikers eet, verhoog je de kans op chronische verzuring. Suikers volledig weglaten uit voeding is voor veel mensen een opgave. Eigenlijk zijn we allemaal suikerverslaafd geraakt in ons leven. Nee, het is geen goed begin om witte suiker te vervangen door ongeraffineerde suiker zoals rietsuiker, palmsuiker of kokosbloesemsuiker! Suiker is suiker! Niet doen dus!

2) Eet veel groente
Van groente heb je nooit genoeg. Groenten bevatten veel natuurlijke vitamines en basische mineralen. Eet bij voorkeur biologische, onbespoten groente. Eet groente rauw of beetgaar, maar zeker niet doorgekookt of in de magnetron bereid. In de laatste gevallen is het leeuwendeel aan voedingsstoffen verdwenen.

3) Eet fruit met mate
Fruit is heel gezond, want het zit boordevol voedingsmiddelen als vitamines, mineralen en vezels. Fruit bevat heel veel fruitsuikers en ook fruitsuikers werken verzurend. Eet tijdens je ontzuringsproces niet meer dan twee stuks fruit.

4) Beperk koolzuurhoudende dranken en vruchtensap uit pak
Koolzuurhoudende frisdranken bevatten gigantische hoeveelheden suiker. In een glas frisdrank van 250 ml zitten maar liefst 5 (!) suikerklontjes of meer! Cola of sinas bevat gemiddeld 33% suiker. Ook frisdranken die rijk zijn aan kunstmatige zoetmakers werken verzurend voor je lichaam.

Wat je wellicht nog niet wist, is dat koolzuur ook verzurend werkt en door het lichaam weer moet worden uitgescheiden. Nu denk je misschien anders over de “frisse bubbeltjes”… Tenslotte noem ik hier de vruchtensappen uit pak: deze zijn geheel ontdaan van natuurlijke voedingsstoffen en bijzonder verzurend voor je lichaam. Als er op een pak vruchtensap staat dat er vitamines en vezels in zitten, zijn deze in negen van de tien gevallen later kunstmatig toegevoegd. Als je al vruchtensap drinkt, drink het dan vers, met alle natuurlijke vitamines, mineralen en fruitsuikers.

5) Matig met vlees en vis
Vlees bevat veel purine, dat geldt met name voor rood vlees. Dit is een stof waaruit urinezuren vrijkomen. Vis bevat ook relatief veel purine waardoor ook vis een verzurende uitwerking op je lichaam heeft. Natuurlijk bevat vis ook veel gezonde voedingsstoffen zoals de essentiële vetzuren. Vis is en blijft een aanrader, maar als u actief ontzuurt, eet dan eenmaal of tweemaal per week een visje.
Zuur-base voedingslijst

Ontzuren is een geleidelijk proces, net als verzuring zelf. Wil je actief ontzuren, neem hier dan ook enkele maanden de tijd voor. Houdt gedurende het ontzuren actief je pH-waarde bij om te zien of je lichaam daadwerkelijk minder zuur wordt.

Detoxplein/Healthylife

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button