Columns

De diepgewortelde mythologie van heilige bomen overal ter wereld

Talloze mythen van  grote beschavingen overal ter  wereld, weerspiegelen een diepgeworteld geloof in een intieme verbinding tussen een mens en een boom. De Homerische Hymne aan Aphrodite verkondigt dat wanneer de boom gewond is, dit de boomnimf ook pijn doet, “… wanneer het lot van de dood nabij is, verdorren eerst die mooie bomen waar ze staan, en de schors krimpt om hen heen, en de twijgen vallen naar beneden en eindelijk laten het leven van de Nimf en van de boom het licht van de zon samen.

In Mesopotamië werden dadelpalmen aanbeden omdat het een belangrijke voedselbron was. Omdat de dadelpalm tweehuizig is met mannelijke en vrouwelijke bomen, moet het stuifmeel tussen de seksen worden overgebracht voor vruchtvorming. De oude Babylonische code van Hammurabi noemde zelfs zeer specifieke straffen voor individuen die hun dadelpalmen niet bestuiven, en zelfs speciale voogden aanwezen om deze bomen met de hand te bestuiven.

Deze bewakers zouden een mannelijke plant nemen, de stam van een vrouw beklimmen en het stuifmeel van de mannelijke plant op de bloemen van de vrouw smeren om maximale opbrengsten te garanderen. In de heilige cacaobossen van de Maya’s werden ook bomen zoals vijgen bewaard, terwijl in de feng-shui-bossen van Hong Kong de familie Moraceae het meest dominante taxon is.

Martine Fisher

https://www.ancient-origins.net/myths-legends/hammurabi-001569
https://www.ancient-origins.net/history-ancient-traditions/past-teaching-present-ancient-sanskrit-texts-discuss-importance-020527

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button