Gezondheid

Glutenvrij eten: Tien Effecten waarom dit een goed idee voor je kan zijn

De meeste mensen denken bij glutenvrij eten slechts aan mensen die niet tegen gluten kunnen. Dit is echter niet het enige voordeel dat mensen hebben bij glutenvrij eten. We lopen de top 10 grootste voordelen van glutenvrij eten even door, waarvan er een paar zijn die mensen versteld zullen doen staan:

1. Het verlicht de symptomen van coeliakie
Dit is de meest voorkomende reden dat mensen voor een glutenvrij dieet zullen kiezen. Miljoen mensen lijden aan de auto-immune spijsverteringsaandoening genaamd coeliakie. Voor degenen die last hebben van coeliakie is een glutenvrij dieet de enige behandeling waarvan we weten dat deze werkt. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het eigen immuunsysteem van het lichaam je darmen aanvalt op het moment dat je gluten eet, dit zijn de plantaardige eiwitten in tarwe en tarwe producten.

2. Gewicht verliezen
Omdat gluten is vaak aanwezig zijn in bewerkte voedingsmiddelen waar veel calorieën inzitten zoals saladedressings, kant-en-klare maaltijden en sauzen, zijn deze voedingsmiddelen geen goed idee bij een glutenvrij dieet. Dit zorgt voor een verdere vermindering van calorie inname waardoor mensen gewicht verliezen.

3. Het kan cholesterol verlagend werken
Wanneer ons cholesterol gehalte in het bloed hoog is dan hopen verzadigde vetten en cholesterol  zich op aan de binnenkant van de slagaders, dit zijn dezelfde slagaders die het hart voeden. Omdat deze slagaders hierdoor smaller en minder flexibel worden krijgen mensen last van hart- en vaatziekten. Van glutenvrij opties is aangetoond cholesterolverlagend kunnen werken.

4. Een betere spijsvertering
Deze dagen wordt onze spijsvertering gebombardeerd met een groot aantal stoffen die er eigenlijk niet thuishoren. Deze stoffen zorgen voor veel problemen bij een systeem dat oorspronkelijk is ontworpen om natuurlijke voeding te verwerken. Natuurlijke voeding (zonder extra gluten) werkt beter voor ons lichaam.5.

5. Extra energie
Door eten zonder gluten te eten krijgt ons lichaam veel minder verwerkte suikers binnen en ook geen voedingsmiddelen met veel fructose Glutenvrij eten geeft ons lichaam de natuurlijke voeding die het nodig heeft, hierdoor is het voor het lichaam gemakkelijker om dit eten te verwerken. Het feit dat ons lichaam eten gemakkelijker kan verwerken lijdt op zijn beurt ertoe dat ons lichaam op natuurlijke wijze beter kan presteren.

6. Minder gewrichtspijn
Voor mensen die last hebben van gewrichtspijn, problemen bij het concentreren, vaak evenwicht verliezen, artritis, en andere neuralgische aandoeningen kan een glutenvrij dieet de beste oplossing zijn. De meesten mensen beseffen niet dat deze stoornissen soms gekoppeld zijn aan een overconsumptie van voedingsmiddelen die gluten bevatten.

7. Een schonere huid
Gluten kunnen heel goed de oorzaak zijn van constante problemen met acne waarvan lijkt alsof ze nooit meer zullen verdwijnen. Dat kan zelfs al wanneer je een lichte intolerantie hebt voor gluten. Een glutenvrij dieet kan voor sommige mensen ervoor zorgen dat ze een mooiere, zachtere huid overhouden.

8. Een beter humeur

Een bijproduct van gluten intolerantie is depressie. Als een persoon last van depressie heeft die gerelateerd is aan een slechte opname van voedingsstoffen dan kan een glutenvrij dieet goed helpen. Dit is omdat de darmen op die manier langzaam kunnen genezen en de opname van voedingsstoffen beter zal worden.

9. Beter slapen  Slapen voor een goed immuunsysteem
Een aantal van de bijwerkingen van gluten intolerantie zijn slaapapneu of het rusteloze benen syndroom. Het eten van voedingsmiddelen die glutenvrij zijn kan verlichting bieden bij die rusteloze nachten en zorgen voor een goede nachtrust.

10. Afname van de effecten van autisme
Sommige onderzoekers, artsen, en ouders zijn van mening dat het verwijderen van gluten uit het dieet van een kind niet alleen gastro-intestinale problemen kan oplossen maar ook bepaalde symptomen van autisme kan verbeteren. Studies gedaan met kinderen met autisme hebben aangetoond dat bepaalde kinderen een duidelijke verbetering zagen in hun symptomen nadat ze geen gluten meer aten. Dit is echter wel een controversieel onderwerp en er is zeker meer onderzoek nodig.

Alternatief voor gluten
Tarwebloem bevat gluten die het deeg versterken tijdens het bakken. Aangezien mensen met een glutenintolerantie geen tarwe of gluten kunnen verdragen moeten ze bij het bakken zoeken naar alternatieve bindmiddelen. Het meel hieronder zijn verschillende alternatieven voor tarwebloem. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen exacte vervanging kan zijn voor tarwemeel en recepten gemaakt met alternatief meel zullen altijd iets verschillen dan recepten die gemaakt zijn met tarwe.Het is altijd het beste om meel op te slaan in luchtdichte verpakkingen, in een donkere, koele plek om te voorkomen dat het meel snel ranzig wordt.

Amarant bloem
Amarant meel wordt gemaakt van het zaad van de Amarant plant, een bladgroente. Amarant zaden zijn zeer hoog in eiwit, hierdoor is het een voedzaam meel voor het bakken. Alternatieve namen zijn onder andere Afrikaanse spinazie, Chinese spinazie, Indiase spinazie, en olifanten oor.

Pijlwortel bloem
Pijlwortel (ook wel Arrowroot genoemd) meel wordt gemalen uit de wortel van de plant, en is erg handig voor het verdikken van recepten. Het heeft geen smaak en het fijne poeder wordt helder wanneer het wordt gekookt. Hierdoor is het ideaal voor het verdikken van heldere sauzen.

Gerstemeel
Gerst bevat slechts een kleine hoeveelheid gluten, en wordt hierdoor zelden gebruikt om brood te maken, met uitzondering van ongezuurde broden. Het heeft een enigszins nootachtige smaak en kan worden gebruikt om soepen of stoofschotels dikker te maken of op smaak te brengen. Gemengd met ander alternatief meel is het ook redelijk veelzijdig voor cakes, koekjes, gebak, etc.

Bruin rijstmeel
Bruin rijstmeel is relatief zwaarder dan witte rijstmeel. Het wordt gefreesd uit zilvervliesrijst dus het heeft een hogere voedingswaarde dan wit rijst meel, en aangezien het de zemelen van de bruine rijst bevat heeft het een hoger vezelgehalte. Dit betekent ook dat het een duidelijke opmerkbare structuur heeft, ietwat korrelig. Het heeft een lichte nootachtige smaak, deze is soms duidelijk aanwezig in bepaalde recepten, afhankelijk van de andere bestanddelen. De textuur zal ook bijdragen aan een zwaarder product dan recepten gemaakt met witte rijst meel. Het wordt niet vaak volledig op zichzelf gebruikt vanwege de zwaardere aard.

Boekweitmeel
Boekweitmeel is geen vorm van tarwe. Boekweit is eigenlijk gerelateerd aan rabarber. De kleine zaden van de plant worden gemalen om meel van te maken. Het heeft een sterke nootachtige smaak en wordt dus over het algemeen niet op zichzelf gebruikt in een recept, aangezien de smaak van het eindproduct zeer overweldigend kan zijn en een beetje bitter. Alternatieve namen zijn: beuken tarwe, kasha, Saraceense maïs.

Kikkererwten meel (ook bekend als garbanzo meel)
Dit zijn gemalen kikkererwten en het heeft een sterke, licht nootachtige smaak. Het wordt over het algemeen niet op zichzelf gebruikt.

Maïzena
Maïzena wordt gefreesd uit maïs tot een fijn, wit poeder, en wordt gebruikt bij het verdikken van verschillende recepten en sauzen. Het heeft een neutrale smaak en wordt daarom gebruikt in combinatie met andere ingrediënten die smaak geven aan het recept. Het werkt ook goed bij vermenging met andere meelsoorten, bijvoorbeeld bij fijne beslagen voor tempura. Alternatieve naam: maïszetmeel.

Gierstmeel
Dit komt uit de gras familie en wordt gebruikt als een graangewas in veel Afrikaanse en Aziatische landen. Het kan worden gebruikt om soepen te verdikken en platte broden en bakplaat gebak te maken. Omdat het geen enkele vorm van gluten bevat is het niet geschikt voor vele soorten bakken.

Aardappelmeel
Deze bloem moet niet worden verward met aardappelzetmeel bloem. Aardappelmeel heeft een sterke aardappelachtige smaak en is een zwaar bloem, dus heb je maar weinig nodig. Het is niet aan te raden dit in grote hoeveelheden te kopen tenzij je er op een zeer regelmatige basis gebruikt van maakt voor een verscheidenheid van recepten. Het beschikt niet over een zeer lange houdbaarheid.

Aardappelzetmeel bloem
Dit is een fijn wit meel gemaakt van aardappelen, en heeft een lichte aardappelachtige smaak dat niet terug kan worden gevonden in veel recepten. Het is een van de weinige alternatieve meelsoorten die goed bewaard kunnen worden in een luchtdichte pot, en als ze ergens koel en donker staan.

Quinoa meel
Quinoa is gerelateerd aan de planten familie van spinazie en bieten. Het wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt als een graangewas, en de Inca’s noemden het de moeder zaad. Quinoa is een goede bron van plantaardige eiwitten. De zaden van de quinoa plant worden gemalen om meel van te maken.

Roggemeel
Roggemeel heeft een uitgesproken smaak en is donker van kleur. Brood gemaakt met roggemeel is vaak zwaarder dan die gemaakt met tarwe, bijvoorbeeld pompernikkel die vrijwel zwart is. Roggemeel heeft een laag glutengehalte, maar kan ook gebruikt worden voor recepten zoals pannenkoeken en muffins.

Sojameel
Sojameel is een eiwitrijk meel met een nootachtige smaak. Het wordt over het algemeen niet op zichzelf gebruikt in recepten, maar in combinatie met andere meelsoorten is het een zeer goed alternatief meel. Het kan worden gebruikt om recepten dikker te maken of worden toegevoegd als smaakversterker.

Het moet zorgvuldig worden opgeslagen omdat het een hoog vetgehalte bloem is en snel ranzig kan worden als het niet goed wordt opgeslagen. Een koele, donkere omgeving wordt aanbevolen en het kan zelfs worden opgeslagen in de koelkast.

Tapiocameel
Tapiocameel wordt gemaakt van de wortel van de cassave plant. Zodra het gemalen is neemt het de vorm van een licht, zacht, fijn wit meel.Tapiocameel maakt het baksel iets taaier en is een goed verdikkingsmiddel.

Teff meel
Teff komt van de gras familie en is een klein graankorrel die inheems is in Noord-Afrika. Het wordt gemalen tot meel en gebruikt om injera, een sponsachtig, lichtzuur plat brood, te bereiden. Het is nu te vinden van een handjevol reformzaken want het is heel voedzaam.

Witte rijst meel
Dit meel wordt gemalen van gepolijst witte rijst dus het is erg flauw van smaak en niet bijzonder voedzaam. Witte rijst meel is ideaal voor recepten die een lichte textuur hebben. Het kan op zichzelf worden gebruikt voor verschillende recepten en heeft een redelijke houdbaarheid, zolang het wordt opgeslagen in een luchtdichte container om te vermijden dat het vocht absorbeert uit de lucht.

Bron: Optimale Gezondheid

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button