Geldsysteem

Hoe kan je je digitale sporen wissen?

Wil je dat internetbedrijven zo min mogelijk over je te weten komen? Lieg dan over wie je bent.

Een rookgordijn optrekken. Dat is wat Helen Nissenbaum, hoogleraar informatietechnologie aan de Amerikaanse Cornell-universiteit, doet. Het idee dat we in een tijdperk leven waarin mensen minder privacy hebben en waarin grote bedrijven ‘nou eenmaal data verzamelen’, accepteert ze niet. En dus besloot ze daar iets tegen te doen.

Met de hulp van hackers en informatica-experts bouwt Nissenbaum tools die grote internetbedrijven zand in de ogen moeten strooien bij het verzamelen van data. De eerste van die tools was TrackMeNot, een plug-in die bij elke zoekopdracht die je doet talloze nep-zoektermen meestuurt.

De tools van Nissenbaum zijn internetbedrijven een doorn in het oog. Vooral Ad Nauseam wist de toorn van Google over zich af te roepen. Deze plug-in klikt álle advertenties die je tegenkomt aan, zodat advertentiebedrijven nooit te weten komen wat je écht interessant vindt.

Google haalde Ad Nauseum begin 2017 uit zijn plug-in-winkel: de plug-in zet Google’s verdienmodel onder druk. De plug-in is overigens nog wel te downloaden via AdNauseam.io

 

Privacy First

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button