Artificial Intelligence

Toezichthouder: ‘Burgerrechten slecht beschermd bij toepassen aftapwet’

De rechtsbescherming van burgers zou in het geding zijn, omdat de twee geheime diensten de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv2017) – in de volksmond ‘sleepwet’ of ‘aftapwet’ genoemd – nog niet goed uitvoeren.

Dat leidt tot “hoge risico’s” voor onrechtmatig handelen door de diensten, constateert de toezichthouder CTIVD in een eerste ”stevige” rapportage over de Wiv die dinsdag werd gepubliceerd. Zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) schiet op meerdere punten flink tekort.

De diensten moeten volgens de waakhond nog veel en concrete stappen zetten om te voldoen aan de eisen van de Wiv. ”Het is een stevige boodschap”, beaamt een woordvoerder van de toezichthouder. De achterstand kan volgens haar te maken hebben met de omvattendheid van de nieuwe wet, die de diensten mogelijk hebben onderschat.

”Omdat het operationele diensten zijn, leggen zij vooral de nadruk op de nationale veiligheid. Maar in de nieuwe wet moet de rechtsbescherming van de burgers gelijk opgaan.”

Bron:
Privacynieuws

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button