Columns

Overheid gaat ons per uur volgen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil weten hoeveel mensen per uur in een gemeente aanwezig zijn geweest, om verspreiding van het coronavirus nauwkeuriger te kunnen voorspellen. Dat moet worden afgeleid uit het aantal mobiele telefoons in de gemeente. De overheid wil die gegevens van de telecombedrijven ontvangen en werkt daarom aan een tijdelijke aanpassing van de wet.

Het wetsvoorstel moet nog deze week worden voorgelegd aan de Raad van State.

“Het gaat het RIVM daarbij nadrukkelijk niet om het volgen van personen”, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Het RIVM wil alleen een totaalbeeld van de verplaatsingen van de vorige dag krijgen. Het is volgens de Jonge “uitgesloten dat informatie wordt ingezet voor doeleinden zoal vervolging, opsporing of het aanpakken van samenscholingen.”

In Zwitserland wordt al gebruik gemaakt van telecomdata tegen het coronavirus. Als een zendmast daar meer dan twintig mobiele telefoons signaleert in een gebied van 100 bij 100 meter van een openbare ruimte, geeft de provider Swisscom dit door aan de autoriteiten. Die weten dan vervolgens waar het druk is geweest en waar dus meer kans is dat mensen elkaar besmetten.

K├Ąthie Schene

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button