Artificial Intelligence

Schuldencrisis: eerst Griekenland, nu Italië, straks Portugal ?

Terwijl in Italië de powers to be er alles aan doen om een EU-kritische regering met een alternatieve valuta  tegen te houden, kampt Spanje met het opzeggen van het vertrouwen in premier Rajoy.

Ondertussen steekt Portugal zich dieper in de schulden en heeft het brons te pakken in de categorie Europese Schuld  Statista bericht dat de bruto overheidsschuld van de EU landen in 2018 gemiddeld grofweg 81 % van het BNP is

Maar dit gemiddelde verbergt de werkelijke verschillen tussen de landen. Waar Griekenland een schuld heeft van 177,8 %, heeft Estland een tekort van slechts 8,8 % – het laagste van de totale EU zone.

Infographic: Who Has The Highest Debt? | Statista

Meer informatie is te vinden op Statista.

De Griekse schuld is bekend maar er zijn meer Europese landen die een hogere schuld hebben dan hun BNP. Zo heeft Italië ruim 130 % en Portugal meer dan 122 %. Daarbij is een groot deel van de Portugese schuld afkomstig van buitenlandse investeerders met een beperkt geduld.

Wat werkloosheidscijfers betreft staat Griekenland aan kop met bijna 21%. Gevolgd door Spanje met ruim 16% en Italië met bijna 11%. Portugal scoort hier bijna 8%. Qua BNP groeicijfers staat Portugal in het Europees klassement op een magere 18e plaats met een 2,7 %. Hekkensluiters zijn hier Griekenland met 1,4% en Italië met 1,5%.

In 2017 was de schuld in Portugal weer net zo hoog als voor de crisis in 2010. De 78 miljard euro bailout met Europees belastinggeld heeft het economische tij niet gekeerd maar alleen een handvol bankiers en politici erg rijk gemaakt.

 

Bron :Zerohedge/Vrijspreker.nl

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button