Ad BroereColumnsCorona

Slecht management in de zorg

Pieter Lakeman heeft het in zijn column over de slechte ontwikkelingen in de gezondheidszorg. In enkele jaren tijd werd de capaciteit van de intensieve zorg om bezuinigingsredenen bijna gehalveerd.Het verwijt gaat naar Rutte.

Ik zie dat enigszins anders Rutte is de spokesman van de neoliberale kliek, die door de marktwerking van alles een winstobject heeft gemaakt. Als je nagaat dat de modale Nederlander per jaar aan premie ZVW, premies zorgverzekering en eigen bijdrage aan de zorg gemiddeld tussen de € 5 en € 6.000 uitgeeft, dan zou je toch mogen verwachten dat we een voortreffelijk geregelde gezondheidszorg hebben in NL. Niet dus, ondercapaciteit en overbelasting van in het algemeen overbelaste zorgmedewerkers. Helemaal in deze tijd.

In het failliete Italië zie je waar dit toe leidt. In Lombardije waar twee derde van alle sterfgevallen voorkomen, die worden toegeschreven aan het covid-19 virus is een noodsituatie ontstaan. Vooral in de regio’s waar veel ouderen wonen. De gezondheidszorg daar kan de toestroom van zieken niet aan en het relatief hoge aantal doden heeft veel te maken met een tekortschietende behandelcapaciteit.

Het is een zichzelf versterkend effect. De zieken worden te laat of niet geholpen en sterven. Daardoor zie je dat in Bergamo en Brescia het aantal doden relatief zo hoog ligt. De beelden van overvolle mortuariums zijn afschrikwekkend. Iedereen die ze ziet moet zich echter wel realiseren dat het heel anders zou kunnen gaan als er meer geïnvesteerd zou zijn in de zorg, ook in Italië.

bron Statista.com

Over de behandelmethodes, die zouden zijn gebaseerd op niet effectieve en starre protocollen doe ik het zwijgen toe, omdat ik daar geen verstand van heb. Om voorlopige nog te zwijgen over de invloed van 4G en 5G. Uit informatie op internet blijkt dat in bijvoorbeeld Bergamo al langer een tussenvorm tussen 4G en 5G, wordt toegepast: 4,5G of mega 4G. Het aantal onderzoeken dat wijst in de richting van het verzwakken van het immuunsysteem door straling neemt toe.

dekking van Vodafone in Bergamo, 4g+ was in 2018 al nadrukkelijk vertegenwoordigd

Als er na deze golf iets indringend moet worden besproken dan is het waar die massieve geldstroom vanuit belastingbetalers en premiebetalers voor de zorg naar toe gaat. De graaicultuur moet voorbij zijn. Het zou heel erg helpen om het neoliberalisme en de marktwerking uit te bannen.

En tot slot de Wall Street Journal over corona in Italie:

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat de eurolanden pas aanspraak kunnen doen op het Europese noodfonds ESM als andere opties om hun economieën te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus falen. De bewindsman wijst de oproep van de Italiaanse premier Giuseppe Conte om het ESM geld te laten lenen aan de EU-lidstaten om de coronacrisis te financieren af. (Telegraaf, 21 maart 2020)

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button