Ad Broere

Stikstof crisis?

Lucht bestaat voor ongeveer 78 vol.-% uit stikstofgas, 21 vol.-% uit zuurstofgas en bijna 1% argon. Daarnaast bevat lucht sporen van andere edelgassen, een sterk wisselende hoeveelheid waterdamp (0,7 vol.-%), en koolzuurgas, dat ook in hoeveelheid sterk kan wisselen,

Sinds de industriƫle revolutie is de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer toegenomen van ongeveer 0,03 vol.-% naar inmiddels meer dan 0,04 vol.-% (ongeveer 401 ppmv). NO2 is niet significant aanwezig in de normale luchtsamenstelling. Alleen bij drukbereden autosnelwegen (bron RIVM). Ook schepen, zoals cruiseschepen en mammoettankers en niet te vergeten vliegtuigen produceren veel NO2.

Nee, ik ben niet deskundig op het gebied van wat ‘klimaat’ wordt genoemd. Maar ik heb wel vragen. Op school leerde ik destijds dat ‘de lucht’ voor 78% uit stikstof (N2) bestond, voor 21% uit zuurstof (O2) en voor minder dan 1% uit edelgassen (Argon). Opgeteld kom je op bijna 100%. Ik vraag me dus als ondeskundige af, waarom er zoveel nadruk wordt gelegd op stoffen waarvan de concentratie heel erg laag is.

Ik ben wel deskundig op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld pensioenen en weet daardoor dat er een hoop onzin wordt verkocht als waarheid. En dat degenen die dat doen een dubbele agenda hebben. Het zal met het ‘klimaat’ niet anders zijn.

Als ik dan toch als ondeskundige op onderzoek ga, een dwaas durft meer te vragen dan een wetende, dan stuit ik hierop, Het eerste komt van het RIVM uit 2011:

“Publicatiedatum 29-04-2011 | 00:00 Wijzigingsdatum 02-11-2018 | 18:29

Stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ) is een gas dat in Nederland voor het grootste gedeelte door het autoverkeer wordt geproduceerd. Het is daarom een belangrijke indicator voor de luchtverontreiniging door verkeer.

Bij de huidige niveaus van NO2 Stikstofdioxide is het niet aannemelijk dat er gezondheidseffecten door NO2 worden veroorzaakt. Maar omdat NO2 zo sterk gerelateerd is aan het mengsel van verkeersgerelateerde verontreiniging en er ten gevolge van verkeersemissies wel degelijk negatieve gezondheidseffecten kunnen optreden, zijn ook aan de NO2 niveaus normen gekoppeld.”

Het tweede komt van het Ministerie van Landbouw uit 2018 en die als bron vermeldt… het RIVM. Zie afbeelding. Plotseling is de Landbouw de grote boosdoener. Zwalkend en ongeloofwaardig beleid en ik kan me de woede van de boeren heel goed voorstellen. Het lijkt er toch wel erg op dat de informatie wordt geplooid naar het doel.

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button