Wetenschap

Toestemming “Frankenstein” experimenten in Japan brengen dier-mens hybriden dichterbij

Dier-mens hybriden komen dichter bij de realiteit dan je zou denken. Menselijke organen zullen worden gekweekt in dieren nadat Japanse wetenschappers toestemming van de overheid hebben gekregen om hybride embryo’s op volledige termijn te brengen.

Experts in Tokio en Californië voegen menselijke stamcellen toe aan knaagdierembryo’s
Deze zouden dan werkende organen van menselijk weefsel moeten ontwikkelen.

Als het proces succesvol is, wordt het opgeschaald naar grotere zoogdieren
Deze kunnen organen groot genoeg laten groeien om in menselijke patiënten te worden getransplanteerd.

Er zijn veel zorgen over dit experiment. Een van de grootste zorgen is dat wetenschappers de controle kunnen verliezen over hoeveel van deze dieren menselijk worden. Hun hersenen kunnen zich bijvoorbeeld ontwikkelen op een manier die vergelijkbaar is met die van mensen.

Er is ook een een  mogelijkheid dat de procedure nieuwe virussen van dieren zoals varkens op mensen kan overbrengen via de menselijke organen die in de dieren zijn gekweekt.

De leider van het project, professor Hiromitsu Nakauchi, denkt dat het mogelijk is om een ​​menselijke alvleesklier te laten groeien door stamcellen in een varken of ander zoogdier te plaatsen; deze pancreas zou dan kunnen worden gebruikt om een ​​mens met diabetes te genezen, althans in theorie. Menselijke stamcellen zijn in wezen lege cellen die in alles kunnen veranderen.

Natuurlijk kan dit type cel niet zomaar in een dier worden geplaatst. In plaats daarvan moet het eerst genetisch worden gemodificeerd om ervoor te zorgen dat het de cellen mist die zijn lichaam onder normale omstandigheden zou gebruiken om het betreffende orgaan te vormen. Het lichaam van het dier zal dan menselijke cellen gebruiken om het orgaan te vormen met behulp van menselijk weefsel in plaats daarvan.

Het embryo wordt dan geïmplanteerd in de baarmoeder van een dier. De baby zal zoals gewoonlijk groeien tot de het volledig is voldragen voordat hij wordt gedood, zodat het menselijk orgaan kan worden verwijderd en getransplanteerd in de mens die het nodig heeft.

Deze nieuwe procedure roept veel ethische vragen op

In het verleden stond de Japanse regering niet toe dat embryo’s die op deze manier waren gemaakt, tot de volledig draagtijd konden groeien, maar de nieuwe beslissing geeft Nakauchi en andere wetenschappers de vrijheid om deze verontrustende zoektocht voort te zetten.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben het gebruik van menselijke stamcellen in dierlijke embryo’s verboden. Hoewel de VS dit niet specifiek verhindert, hebben de National Institutes of Health in 2015 een moratorium ingesteld op de financiering van dit soort werk.

Hoewel het team van professor Nakauchi heeft verklaard dat ze hun experiment zouden beëindigen als een van de hersenen van de dieren meer dan 30 procent menselijk zou worden, doet het weinig om de publieke angst voor het plan weg te nemen.

Hij vertelde het tijdschrift Out There van Stanford Medicine: “We proberen ervoor te zorgen dat de menselijke cellen alleen bijdragen aan het genereren van bepaalde organen. Met onze nieuwe, gerichte orgaangeneratie hoeven we ons geen zorgen te maken over de integratie van menselijke cellen waar we ze niet willen hebben, dus zouden er veel minder ethische zorgen moeten zijn. ”

Zijn team heeft de methode al met succes toegepast op knaagdieren, met onderzoek uit 2017 waarin werd beschreven hoe ze samen met wetenschappers van Stanford University een functionele pancreas implanteerden die was gekweekt in het embryo van een rat die het orgel niet kon produceren.

Nadat de rat een pancreas had gevormd die was gemaakt van muizencellen, werd deze getransplanteerd in een muis die was ontworpen om diabetes te hebben. Na de behandeling om te voorkomen dat de organen werden afgewezen, begonnen de alvleesklier in kwestie normaal insuline te produceren en hielden de bloedsuikerspiegel van de muis onder controle, waardoor het effectief werd genezen van diabetes.

Het is beangstigend om je voor te stellen waar dit allemaal toe leidt De wetenschappers willen een onbeperkte voorraad organen voor transplantaties creëren, maar hoeveel dieren en mensen zullen lijden en sterven onderweg?

De lijnen vervagen tussen wat menselijk is en wat niet klinkt als een slechte horrorfilm om nog maar te zwijgen van de vele ethische vragen rond het oogsten van de organen van niet-instemmende mens-dier hybriden.

Bron:
https://www.nature.com/articles/d41586-019-02275-3
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7305071/Human-organs-grown-inside-animals-Japanese-scientists-government-permission.html

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button