Geldsysteem

Ongezien door de stad lopen is onmogelijk

Amsterdammers kunnen zich niet meer onbespied wanen op straat.

Dat stelt de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam (CPA),
de belangrijkste adviescommissie van de gemeente op dit gebied.

Wifi
Als je je wifi-signaal van je telefoon niet uit hebt staan, worden je bewegingen in de Kalverstraat en op de Wallen in het kader van ‘crowd management control’ in de gaten gehouden.En ook als je wifi wel uitstaat word je meegeteld: daar zorgt een van de telcamera’s wel voor.


In de rest van de stad word je vooral in de gaten gehouden

Door de verschillende camerasystemen: zoals politiecamera’s, verkeerscamera’s en milieuzonecamera’s. Ook is een nieuwe proef met 80 bodycams voor politie en handhavers gestart en rijden er scanauto’s die meer doen dan alleen controleren op betaald parkeren.

Door de wildgroei van dit soort systemen concludeert de Commissie Persoonsgegevens Amsterdam (CPA) in het jaarverslag over 2017 dat burgers, in tegenstelling tot wat de gemeente uitdraagt, er niet langer van uit kunnen gaan dat zij zich onbespied op straat kunnen bewegen.

En dan kijkt het CPA alleen nog maar naar de gemeentelijke systemen: opĀ  private camera’s en sensoren heeft niemand zicht.

In kaart gebracht
“Eigenlijk hebben we geen idee hoeveel en welke systemen precies in de stad hangen en hoe die samenwerken,” zegt commissievoorzitter en voormalig gemeentelijk ombudsman Ulco van de Pol.

“De door het college bij herhaling beleden opmerking dat je je in Amsterdam onbespied kan wanen, klopt in ieder geval niet. Maar om te oordelen of dat ook erg is, moet je exact weten wat er aan de hand is.”

Daarom is zijn commissie bezig met het optuigen van een onafhankelijk onderzoek, waarbij alle vormen van monitoring in de openbare ruimte door gemeentediensten in kaart worden gebracht. Dan moet ook duidelijk worden hoe wordt omgegaan met de persoonsgegevens die worden verzameld.

Goede voornemens
Volgens Van de Pol zou het vooral fout kunnen gaan als dit soort tot personen herleidbare gegevens worden gedeeld met partijen buiten de gemeente. Zo stelde zijn commissie vorig jaar al vast dat de kentekens van de milieuzone camera’s integraal worden doorgegeven aan de politie, iets waar volgens de CPA geen deugdelijke wettelijke grondslag voor is.

De conclusie in het jaarverslag van de CPA staat haaks op de goede voornemens van de gemeente.
Vlak voordat nieuwe Europese privacywetgeving ingaat, stelt het stadsbestuur volgende week nog een beleidskader vast met aanvullende, lokale privacy regels.

Belangrijkste uitgangspunt: Amsterdammers moeten zich onbespied kunnen wanen in de openbare ruimte.

In een reactie laat demissionair wethouder Abdeluheb Choho (Openbare Ruimte) weten hieraan te willen vasthouden. “Zonder een dergelijk uitgangspunt geef je alle bestaande en toekomstige nieuwe technologische oplossingen een vrijbrief.”

Ook betekent de invoering van de nieuwe wetgeving en het Amsterdamse beleidskader volgens Choho dat onderdelen van de gemeente voortaan niet meer zelfstandig mogen overgaan tot bespieding.

Uitzonderingen zijn alleen mogelijk na toestemming van het college. Choho: “Dat er veel uitzonderingen zijn klopt, maar het gaat erom dat die uitzonderingen transparant worden besloten.”

 

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button