Artificial Intelligence

China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op en dat is nog maar het begin

Met het sociaalkredietsysteem stopt de Chinese overheid alle burgers in een gigantische database. Daar worden ze gerangschikt volgens criteria als crimineel gedrag of financieel gesjoemel, maar ook op basis van wat ze zeggen, kopen of doen. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming zet enkele voorbeelden van dergelijk gedrag online.

Het systeem is echter niet transparant
Mensen krijgen net zo goed slechte punten voor kleine inbreuken, zoals het plaatsen van fietsen op het trottoir, of het aanbieden van verontschuldigingen die als “niet oprecht” worden bestempeld. Het zou vaak niet eens duidelijk zijn waarom iemand überhaupt op een zwarte lijst terechtkomt, laat staan wat eraan te doen valt.

Hoewel op de website van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming staat dat de nieuwe regeling pas ingaat op 1 mei, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sociaalkredietscores op binnenlands transport al jaren geleden begon. Begin 2017 liet het Volkshooggerechtshof van China weten dat 6,15 miljoen Chinese burgers werden geweerd van vliegtuigen omwille van sociaal wangedrag.

Met artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data wil China al wat tegen de Communistische Partij ingaat de kop indrukken. China telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. In 2016 werd ook gestart met een database van stemmen, handig voor het afluisteren van telefoongesprekken. Enkele weken geleden raakte bekend dat in Xinjiang burgers preventief werden opgepakt  omdat het systeem hen aanduidde als staatsgevaarlijk of niet aangepast aan de maatschappij.

Al-bril
Vorige week testte de Chinese politie nog een slimme Al-bril uit waarmee agenten gezichten en nummerplaten screenden die in realtime door een database van verdachte figuren gehaald werd. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke burger binnen de drie seconden te identificeren.

De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen onlangs ook een toepassing met gezichtsherkenningssoftware in het verkeer. Hij noemde het “een Orwelliaanse maatschappij” en verwees naar George Orwells boek 1984, waarin de auteur een totalitaire maatschappij beschrijft onder het goedkeurende oog van een big brother. Het volledige sociaalkredietsysteem zou operationeel moeten zijn tegen 2020.

Bron: Privacy First
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/human-rights-watch-trekt-aan-alarmbel-china-zet-big-data-in-om-burgers-preventief-op-te-pakken~aeb7d820
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/opvallend-proefproject-in-china-miljoenen-camera-s-met-artificiele-intelligentie-brengen-elke-foute-stap-in-rekening-letterlijk~aa9a1e10/
https://www.hln.be/nieuws/buitenland/china-test-slimme-ai-bril-en-wil-elke-burger-binnen-drie-seconden-kunnen-identificeren~a104d10e/

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button