ColumnsCorona

Een Corona-paspoort: nee dank je wel

Of je wilt of niet het Corona-paspoort gaat er komen, ook in Nederland. Het draagt de naam Covi-pass en komt in de vorm van een app die ontwikkeld is door het Engelse bedrijf VST Enterprises. Zij heeft een beveiligingstechnologie ontwikkeld die geschikt is voor het Corona-paspoort, waar ook vaccinaties een plek gaan krijgen.

Het bedrijf is bezig om de Covi-pass in vijftien landen te verkopen. Er is al veel belangstelling voor bij organisaties van grote sportevenementen, muziekfestivals, de luchtvaart, en ook bij landen waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is. Nederlandse bedrijven staan ook op de lijst van klanten.

De pas werkt als volgt: eerst download je de app, dan geef je naam, adres en leeftijd op, geverifieerd door vingerafdruk of een gezichtsscan. Vervolgens krijg je een Covid-19-test, die wordt afgenomen door een geautoriseerde zorgverlener, en de resultaten worden gescand in de Covi-pass ingevoerd.

Vanaf dat moment kun je het digitale gezondheidspaspoort gebruiken om je gezondheidsstatus te laten verifiëren. https://www.covipassbenelux.nl/?fbclid=IwAR1K9Vba4QrBbpvLuyry354eKNAJZuswagWLmGPk4c-5QraRFYF5tczbrqY

De Covipass registreert ook het aantal keren dat een bepaald resultaat is gescand. Het resultaat kan dan aan de testlocatie worden gekoppeld, zodat je mogelijk meerdere tests moet ondergaan om toegang te krijgen tot verschillende locaties, zoals je kantoor, een sportstadion, een concertlocatie of de luchthaven.

Om toegang te krijgen tot een locatie toon je de Covi-pass om je gezondheidsstatus te verifiëren. In tegenstelling tot QR-codes die van dichtbij moeten worden gescand, kan de Covi-pass vanaf enkele meters afstand worden gescand. Zo kunnen mensen al worden gescand terwijl ze een locatie naderen.

Als de Covipass er is voorspel ik dat voetbalsupporters en concertbezoekers er verplicht één bij zich moeten dragen. De fans zullen dit er graag voor over hebben en zich waarschijnlijk geen zorgen maken over het delen van privégegevens. Die prijs betaal je nu ook zonder problemen aan Google, Instagram en Facebook om er ‘gratis’ gebruik van te kunnen maken.

Verder ben ik bang dat de prijzen van toegangskaartjes duurder zullen worden omdat de productiekosten van de pas terugverdiend moeten worden. Trouwe fans zullen zich ook hier waarschijnlijk niet door laten afschrikken. Dan resteert de vraag wanneer de overheid zal besluiten of en wanneer we weer zonder deze pas kunnen. Mijn inschatting is dat wij straks niets meer mogen zonder de Covi-pass.

Dus ik zou zeggen nu al massaal weigeren die ‘controlepas’.

Bijdrage: Käthie Schene

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button