ColumnsCorona

Het leven is wachten op een vaccin

Het draagvlak voor de Coronamaatregelen van de overheid lijkt optisch gezien misschien nog groot, maar ondertussen manifesteert zich zichtbaar een groeiende groep critici. Niet via de reguliere media die in hun ogen vooral staatspropaganda vertegenwoordigen, maar via Social media. Het RIVM wordt gezien als de grote boosdoener die met adviezen aan de overheid onze economie in rap tempo naar de afgrond leidt.

Het feit dat het Coronabeleid naast de dramatische economische gevolgen ook gevolgen heeft voor patiënten met andere ernstige aandoeningen zoals kanker en hart- en vaat ziekten die de afgelopen maanden niet behandeld konden worden, lijkt de het kabinet niet te inspireren.

Na het verschijnen van een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat de ziekenhuiszorg voor Coronapatiënten 13- tot 21-duizend gezonde levensjaren heeft gered maar voor patiënten met ander aandoeningen 100- tot 400-duizend gezonde levensjaren heeft gekost, bleef het angstvalling stil in de Tweede kamer.

Van ondernemers en burgers die het niet eens zijn met de nieuwe maatregelen heeft Rutte niet veel te vrezen, die zijn met de noodverordeningen buiten spel gezet. Alle bioscopen, musea, restaurants en cafés zijn gesloten. Demonstreren is verboden en anderhalve meter afstand houden is verplicht. En zo zijn er met een beroep op de Wet publieke gezondheid nog meer grondrechten opgeheven.

En tenslotte bezorgt ook de reguliere pers het kabinet ook geen kopzorgen. De Wet openbaar bestuur (WOB) waarmee journalisten overheidsdossiers boven water kunnen krijgen, is afgeschaft. Vrijwel zonder uitzondering houden kranten, radio en tv ons in permanente gijzeling met de meest verschrikkelijke verhalen en Coronarampen. Er wordt nu al druk gespeculeerd over een tweede golf.

Gelukkig zijn andere geluiden zoals Maurice de Hond, Robert Jensen, schrijver Karel van Wolferen, schrijver en econoom Ad Broere, columnist Pieter Stuurman, onderzoeker Pieter Lakeman, Patricia Mensink van Alwareness TV, Sander Compagner van de Andere Krant en het media platform RT Dutch-nieuwsscanner Zij roepen op tot verzet tegen het nieuwe normaal, de zelfcensuur en bangmakerij van de media, de onnodige maatregelen en de schending van onze grondrechten.

Niemand ontkent dat het in eerste instantie nodig was om maatregelen te treffen. Geconfronteerd met de berichten uit China en de waarschuwingen van de WHO was het logisch dat het RIVM het kabinet moest adviseren tot actie over te gaan, ook al ontbrak het in eerste instantie aan relevante data. Nog steeds zijn er veel onduidelijkheden maar ondertussen is er ook veel meer kennis beschikbaar gekomen, stelt Maurice de Hond die zich tot een ware Corona-analist heeft ontpopt.

Volgens de Hond houdt het RIVM vast aan het idee dat het virus zich alleen verspreidt via direct contact terwijl nieuwe onderzoeken uitwijzen dat het virus vrijwel uitsluitend via de lucht wordt overgedragen, in besloten ruimtes met weinig ventilatie. Buiten, en zeker in de zon, is de kans op besmetting vrijwel nihil. De anderhalve meter afstand regel heeft volgens hem dan ook volstrekt geen enkele zin.

Het virus wordt door het RIVM nog steeds gezien als iets dat iedereen kan treffen. In de praktijk vormt het echter alleen een risico voor specifieke kwetsbare groepen. Ruim een maand geleden bleek uit onderzoek van de UvA dat de kans dat iemand onder de vijftig jaar aan het Coronavirus overlijdt, lager is dan 0,014 procent.

De medische feiten blijven onderbelicht. Zo heeft tachtig tot negentig procent van de patiënten met Corona op de IC overgewicht. Zeventig procent van de patiënten die aan corona zijn overleden, had één of meer onderliggende aandoeningen. Bijna de helft leed aan hart- en vaatziekten en een kwart had diabetes type 2. Studies uit het buitenland bevestigen dit beeld.

Vorige week riep een groep van zestienhonderd artsen en andere experts de overheid op om het volk te gaan wijzen op de beste bescherming tegen het virus: een gezond immuunsysteem en een gezonde leefstijl.
Het voortduren van de ‘intelligente’ lockdown heeft te maken het feit dat we moeten wachten op een vaccin dat volgens het RIVM en de overheid het enige antwoord is op het bestrijden van het virus.

Ab Osterhaus zijn rol hierin is op zijn zachts uitgedrukt verdacht. In 2009 adviseerde hij de overheid om 34 miljoen vaccins te kopen tegen een Mexicaanse grieppandemie die nooit uitbrak. De media is blijkbaar alweer vergeten dat Ab dubbele petten draagt, onder andere door zijn belang in een farmaceutisch bedrijf dat vaccins produceert.

Het is dus geen wonder dat steeds meer kijkers en lezers de mainstream media links laten liggen en liever afstemmen op de alternatieve kanalen. Sinds deze verschuiving is er een zwaar offensief aan censuur gestart tegen een ander geluid dan die van het RIVM. Blijkbaar moeten wij allemaal geloven dat het Vaccin onze enige redding is.

Bijdrage: Käthie Schene

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button