ColumnsCorona

Nederland sponsor van de WHO

Een week geleden schreef president Trump een kritische brief aan dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de World Health Organisation (WHO). Het is niet gebruikelijk om kritiek te hebben op de WHO . Overheden, journalisten en artsen en het RIVM, ze lopen allemaal keurig achter de WHO aan.

Maar wie controleert deze instantie? Wie onderzoekt bijvoorbeeld hoe de WHO wordt gefinancierd?

Trump heeft in zijn brief stevige kritiek op de WHO. Voor velen is het inmiddels duidelijk dat WHO geen onafhankelijke organisatie is. Zo zijn er banden tussen de WHO en Bill Gates; banden tussen Bill Gates en de farmaceutische industrie; banden tussen de WHO en het RIVM en met de Nederlandse overheid. Trump vraagt in zijn brief welke belangen de WHO dient, die van het bedrijfsleven of die van het volk. Hij heeft aangegeven dat hij onderzoek wil naar het functioneren van de WHO.

De aanbevelingen van de WHO hebben immers de wereldbevolking miljarden gekost en in een economische en sociale crisis gestort waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. De WHO is opgezet om de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. Haar belangrijkste taak zou moeten zijn dat iedereen in de wereld toegang heeft tot schoon drinkwater, goede voeding en sanitaire voorzieningen.

In de praktijk lijkt de WHO echter een front voor de farmaceutische industrie en is vooral bezig met het promoten van vaccins onder leiding van Bill Gates de grootse sponsor van de WHO.

Nederland en de WHO
De brief van Trump wordt door de Nederlandse overheid genegeerd. Ondertussen twitterde Ghebreyesus dat hij Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Zaken en Hugo de Jonge, minister VWS bedankt voor nog eens 100 miljoen als respons op COVID-19 voor fysieke en mentale gezondheidsbehoeften in kwetsbare landen en bevolkingsgroepen en het ontwikkelen van vaccins.

Nederland is partner in wereldwijde gezondheidszorg van de WHO.
De WHO is blij met de samenwerking, Nederland is immers de vijfde “top-flexible funder. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van VWS hebben van 2019 tot en met 2023 een meerjarige partnerschapsovereenkomst afgesloten met de WHO.

Minister Kaag doneerde 200 miljoen dollar aan de WHO, maar minister de Jonge wil niet achterblijven in de coronacrisis. Nederland maakte ook nog eens 50 miljoen euro over naar de Coalition for Epidemic Preparedness Inovations (CEPI). De CEPI is in 2017 opgericht met als doel de ontwikkeling van vaccins te financieren. Het is een fondsenwervend instituut dat is opgezet door Bill Gates.

Gates had in zijn vooruitziende blik al zien aankomen dat de WHO vroeg of laat met een pandemie te maken zou krijgen. In 2020 werd het CEPI de belangrijke speler om een vaccin te ontwikkelen tegen COVID-19. Het kan heel wat inkomsten opleveren, want de missie van CEPI is dezelfde als die van Bill Gates, de hele wereld een vaccin.

Terwijl de Jonge met het belastinggeld van de Nederlandse bevolking de rol van de ‘redder’ op zich neemt ondervinden miljoenen gezonde jongere en bejaarde Nederlanders de gevolgen van een onverwachte economische crisis.

Wij vragen ons dan ook af of de aanpak van de Nederlandse overheid de juiste is.
Er zijn talloze andere oplossingen, maar het doel is kennelijk om de bevolking net zolang in de ellende te houden totdat het vaccin er is.

@Käthie Schene

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button