Vitamines

Lage vitamine D spiegel: ken je alle symptomen en feiten?

Een lage vitamine D spiegel staat in verband met een verlaagde lichamelijke activiteit en spierfunctie. Engeland is de koploper qua gebrek aan deze vitamine en een vitamine D tekort komt het meest voor bij vrouwen. Het relateert ook aan gewichtstoename, (gewricht-) pijn en depressie.

Lage vitamine D spiegel, symptomen en feiten
Het is nog maar een paar decennia geleden dat artsen dachten dat vitamine D alleen nuttig was voor gezonde botten en tanden. Sindsdien hebben onderzoeken laten weten dat dit anders in elkaar zit. Een vitamine D tekort is nu gelinkt aan talloze gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, depressie en zelfs kanker.
Dit is niet echt vreemd, gezien het feit dat de vitamine relateert aan meer dan 300 genen.

Recent vitamine D nieuws
In een studie onder volwassenen uit 7 Europese landen komt naar voren dat de vitamine D status relateert aan het niveau van lichamelijke activiteit

Het betrof de landen Nederland, Engeland, Ierland, Duitsland, Polen, Spanje en Griekenland.Van deze 7 landen staat Nederland op nummer 7 qua vitamine D status en Engeland op nummer 1.

Vrouwen hebben eerder een lagere spiegel dan mannen,
Het tekort doet zich logischerwijs in de winter vaker voor.Het effect van de zonvitamine op de spierkracht, balans en uithouding bij ouderen. Suppletie verbetert dit, maar lage doses zijn ineffectief gebleken. Een dosis van 800-1000 ie per dag is daarentegen wel werkzaam gebleken.

Dus hoe weet je dat je een lage vitamine D spiegel hebt?

10 Bekende symptomen van een vitamine D tekort
-Gewichtstoename
-Botzwakte, breuken
-Vermoeidheid en algehele zwakte
-Spierkrampen en –zwakte
-Gewrichtspijn (vooral in de knieën en rug)
-Bloedsuiker problemen
-Lage immuniteit
-Lage calciumspiegel in het bloed
-Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
-Depressie

Vitamine D en depressie

Hogere kans op depressie
De link tussen de vitamine en de psychische aandoening is ruim bevestigd, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Vitamine D kent de vormen D3 en D2, en depressie heeft te maken met de D3-vorm. Dit is dezelfde vorm als de vitamine D die via zonlicht verkregen wordt. Mensen met een lage vitamine D spiegel zijn 11x meer kwetsbaar voor depressie.

Sociaal gedrag en stemming
Een tekort is meer de ‘regel’ dan uitzondering, en is in verband gebracht met psychiatrische en neurologische aandoeningen. Waarom? In het brein bevinden zich vitamine D receptoren, en de vitamine beïnvloedt de proteïnen in het brein die een rol spelen bij stemming, leren, geheugen, motoriek en zelfs sociaal gedrag.

Neurotransmitters en hormonen
Bij depressie kan er natuurlijk ook meer aan de hand zijn dan een lage vitamine D spiegel. Andere oorzaken zijn bijnieruitputting, een disbalans in neurotransmitters (zoals serotonine en dopamine) en hormonen (oestrogeen, testosteron), omgevingsfactoren en andere tekorten (magnesium, omega-3 vetzuren).

Een onbehandeld vitamine D tekort kan leiden tot:
-Osteoporose of osteopenie
-Rachitis (ook anno 2017 12 13)
-Verzwakt immuunsysteem: terugkerende verkoudheden en griep
-Astma
-Tuberculose
-Diabetes
-Parodontitis
-Cardiovasculaire aandoeningen
-(Ernstige) depressie en winterdip
-Multiple Sclerose
-Kanker

Wat kan een tekort veroorzaken?

Onvoldoende blootstelling aan zonlicht
De vitamine is anders dan andere vitaminen omdat het een pro hormoon is: het wordt geproduceerd in de huid na blootstelling aan zon. De zon is de grootste bron van vitamine D3, de vorm die de ‘feel-good’ chemicaliën in de hersenen doet toenemen (dopamine en serotonine).

Onvoldoende inname via de voeding
Vitamine D komt ook voor in vis, oesters, garnalen, runderlever en eieren. En in champignons; als je zee en half uur voor het nuttigen in de zon legt, want bij champignons werkt de aanmaak net zo als de aanmaak bij via de menselijke huid.

Leeftijd
Als je ouder wordt zijn de nieren minder goed in staat om vitamine D om te zetten naar de actieve vorm calcitrol.

Spijsverteringsproblemen
Kunnen voor een slechte opname van de vitamine zorgen.

Obesitas (een BMI hoger dan 30)
Vitamine D wordt door de vetcellen uit het bloed geëxtracteerd. Hoe meer lichaamsvet, des te minder vitamine D wordt bijgezet in de bloedbaan.

Nier- of leveraandoening
Kunnen de conversie van vitamine D naar de actieve vorm belemmeren.

Als je vermoedt dat je een lage vitamine D spiegel hebt, is het heel eenvoudig: ga naar de huisarts en vraag om een bloedtest (25-hydroxy vitamine D). Dit is een accurate manier om de hoeveelheid vitamine D in het lichaam te meten. Als goede voorbereiding zou je 4 uur voor de test beter niet eten. Een spiegel van 30-70 ng/mL wordt als normaal gezien, maar integratieve artsen zullen een minimum spiegel van 50 stellen. Alles onder de 20 is te laag. Toch komt het veel voor (15-18 ng/mL) vooral aan het einde van de winter.

Hoe pak je een tekort aan?

Pak zoveel mogelijk de zon, liefst 10-30 minuten per dag. Heel kosteneffectief!.

Het KWF heeft de hoeveelheid blootstelling aan zon bijgesteld. Je mag nu een kwartier tot een half uur onbeschermd in de zon voor de aanmaak van vitamine D. Het is zelfs goed om kanker te weren. Het is gebleken dat in gebieden met veel zonlicht minder doden door kanker zijn gceonstateerd.

Ga achter een lichtlamp zitten (dit is ook een idee voor de winter, om de winterdip te voorkomen). Neem dan een box die voorziet in 10.000 lux full-spectrum licht, en profiteer hier 30 minuten per dag van. Zo’n lamp is ook weleens te huur bij een thuiszorgwinkel, als je lid bent.

Neem een supplement. Met 200 ie (=5 mcg) red je het echt niet, dat is duidelijk. Vitamine D suppletie is veilig en effectief, en tekorten los je alleen adequaat op wanneer je tijdelijk tussen de 1000-5000 ie per dag neemt.

Vitamine D3 is de best opneembare vorm.

Om op een verantwoorde manier vitamine D te nemen, laat je na een paar maanden suppletie weer je bloed meten, en pas je vervolgens de hoeveelheid

Waar moet je op letten als je vitamine D supplementen neemt?
Doordat we in Nederland buiten de zomermaanden te weinig zon hebben om vitamine D aan te maken is het verstandig om supplementen te nemen ter compensatie. Vitamine D supplementen zijn zowel in dierlijke als in plantaardige vorm te verkrijgen. D3 is de dierlijke vorm en D2 de plantaardige vorm.

Vitamine D in voeding
Vroeger werd levertraan veel gebruikt als vitamine D supplement. Hierin blijkt echter niet zoveel vitamine D te zitten. Vaak wordt het zelfs kunstmatig toegevoegd aan levertraan. Kies daarom liever voor een natuurlijke voedselbron. Veel vette vissoorten zijn rijk aan vitamine D en bevatten daarnaast nog veel andere goede voedingsstoffen

Zorgt de zonnebank voor vitamine D?
Een zonnebank kan lekker zijn om de koude wintermaanden door te komen. Sommige zonnebanken hebben speciale lampen met UVB-licht die kunnen zorgen voor de vitamine D aanmaak. Een Zweeds onderzoek heeft echter aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen het gebruik van de zonnebank en huidkanker. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van de zonnebank.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?
De Gezondheidsraad raadt een dosering van 10 microgram (oftewel 400 IE) per dag aan voor de leeftijden van 0 tot 70. Voor mensen vanaf 70 jaar oud wordt een dosering van 20 microgram per dag aangeraden. In Amerika geldt echter een minimale ADH van 800 IE, terwijl ze doorgaans meer zonuren hebben Nederland.

Tot slot
Vitamine D is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Het speelt een rol bij talloze processen in het lichaam en is onder meer bevorderlijk voor een goed humeur, sterke botten en een gezonde huid. Het wordt vooral aangemaakt onder invloed van de zon. Aangezien deze in Nederland niet het hele jaar door fel genoeg schijnt is het aan te raden om vitamine D3 supplementen te slikken wanneer de r in de maand is.

Goedgezond/Juglen Zwaan

NU BESTELLEN VIA ALWARENESS KAN NU.
alwareness – (dandksolutions.eu)

Lees ook  https://www.alwareness.org/kan-vitamine-d-inderdaad-helpen-tegen-het-coronavirus/

Toon meer

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button